Main Menu

Leukemija

Started by Bred, 18-05-2010, 08:48:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Leukemija je tumor æelija krvi i ko¹tane sr¾i, koji nastaje usled nekontrolisanog razmno¾avanja æelija krvi i njihovih prethodnika u ko¹tanoj sr¾i. Ovaj tumor nastaje najèe¹æe iz belih krvnih zrnaca (leukocita) i njihovih prethodnika, ali mo¾e nastati iz ostalih æelija krvi. U krvi i ko¹tanoj sr¾i obolelih od leukemije mo¾e se naæi mno¹tvo nezrelih leukocita, dok je koncentracija ostalih normalnih æelija krvi: crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), krvnih ploèica (trombocita) i zdravih belih krvnih zrnaca obièno smanjena.

Podela

    * Na osnovu brzine nastanka simptoma leukemije se dele na akutne i hroniène.

    * Prema vrsti æelija iz kojih nastaju na: limfatiène, koje nastaju iz limfocita i mijeloiène leukemije, koje nastaju iz mijeloiène loze krvnih æelija (eozinofili, neutrofili, bazofili, eritrociti, megakariociti).

    * Na osnovu broja leukocita u krvi na: leukemiène, subleukemiène i aleukemiène.

Kod leukemiènih je obièno broj izmenjenih belih krvnih zrnaca masivno poveæan u krvi. Subleukemiène leukemije se karakteri¹u normalnim ili blago poveæanim brojem leukocita u krvi, dok se kod aleukemiènih ne mogu naæi tumorske æelije u krvi, ali ih zato ima u ko¹tanoj sr¾i.

Simptomi

Usled razmo¾avanja tumorskih æelija u ko¹tanoj sr¾i, one potiskuju zdrave æelije iz kojih nastaju ostale krvne æelije. Usled toga dolazi do:

    * anemije, èiji su simptomi obièno slabost, zamaranje, bleda boja ko¾e, srèane tegobe...

    * trombocitopenije, èiji su simptomi mala taèkasta krvarenja-petehija po ko¾i i sluzoko¾i

    * èestih infekcija, jer je broj zdravih leukocita smanjen pa su infekcije praæene povi¹enom temperaturom èeste.

Usled infiltracije zdravih organa malignim æelijama javljaju se i simptomi poput uveæanja slezine, limfnih ¾lezda i jetre. Mogu se javiti jo¹ i bolovi u kostima, otok i krvarenje desni usled nagomilavanja tumorskih æelija, promene na ko¾i, glavobolje i pareze kranijalnih ¾ivaca zbog nagomilavanja tumorskih æelija u likvoru (lat. Meningeosis leucaemica). Ovi simptomi su razlièito izra¾eni kod razlièitih tipova leukemija.

Najbitniji tipovi
Akutne leukemije


Akutne leukemije se karakteri¹u naglim poèetkom i brzim razvojem bolesti. Od simptoma se najzastupljeniji znaci insuficijencije ko¹tane sr¾i (anemija, trombocitopenija, infekcije). Postoje dve vrste akutnih leukemija:

    * Akutna mijelocitna leukemija

Èini oko 80% leukemija odraslih. Nastaje iz mijeloidne loze krvnih æelija, najèe¹æe iz granulocitne. Uèestalost je oko 3/100.000 stanovnika godi¹nje. Prete¾no su staruje osobe obolele.

    * Akutna limfocitna leukemija

Ova forma se najèe¹æe sreæe kod dece, oko 80%. Uèestalost je oko 1/100.000 stanovnika godi¹nje. Nastaje iz B-limfocita i T-limfocita.
Hroniène leukemije [uredi]

Razvija polako u toku godina i decenija, teèe progresivno. Simptomi su u poèetku blagi i obièno u vidu poveæanja slezine, limfnih èvorova... Najèe¹æe se sreæe kod starijih ljudi. Takoðe postoje dva oblika.

    * Hronièna mijeloilna leukemija

Ubraja se u mijeloproliferativne poremeæaje. Uèestalost je oko 1/100.000 stanovnika godi¹nje.

    * Hronièna limfatièna leukemija

Ubraja se u non-Hod¾ginove limfome (engl. Non-Hodgin lymphoma). Uèestalost je oko 2-3/100.000 stanovnika godi¹nje. Potièe najèe¹æe od zrelih B-limfocita.

Uzrok

Uzrok leukemija je u veæini sluèajeva nepoznat. U nastanku ove bolesti uèestvuju genetièki faktori i faktori spoljapnje sredine.
Genetièki faktori

Pacijenti sa Daunovim sindromom (trizomija 21. hromozoma) imaju znatno veæi rizik da obole od akutne limfatiène leukemije od zdravih ljudi. Takoðe u skorije vreme je otkriven èitav niz hromozomskih aberacija koje su povezane sa pojavom leukemija.
Faktori spolja¹nje sredine [uredi]

    * Jonizujuæe zraèenje mo¾e dovesti do pojave leukemije.
    * Hemijske supstance npr. benzen takoðe mogu izazvati nastanak leukemije.
    * Citostatici
    * Virusi, tako npr infekcija humanim T-limfotropnim virusom (HTLV) mo¾e dovesti do limfocitne leukemije T-limfocita.


http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9B%D0%B5%D1%83%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0