Kleopatra koristila lekovitu ¹minku

Started by sokobiv, 13-01-2010, 20:08:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sokobiv

Crna upadljiva ¹minka koju su koristili drevni Egipæani, ne samo da ih je èuvala od uroka veæ ih je ¹titila i od raznih oènih bolesti, tvrde nauènici pariskog muzeja Luvr i francuskog istra¾ivaèkog instituta CNRS.

'Te¹ka' ¹minka na oèima drevnih Egipæana, kakvu je nosila i sama Kleopatra, pored estetskih imala je i lekovita svojstva jer je ¹titila oèi od upala, naveli su francuski istra¾ivaèi u studiji objavljenoj u èasopisu "Analitikal kemistri" (Analytical Chemistry).

Za pripremanje ¹minke od olova i olovnih soli koju su pre 4.000 godina Egipæani koristili kako bi naglasili oèi bilo je potrebno i po nekoliko sedmica, objasnio je Filip Valter, koautor studije.

"Znali smo da su i stari Grci i Rimljani pominjali da ta ¹minka ima lekovita dejstva, ali smo ¾eleli da ustanovimo taèno na koji naèin je ona delovala", ka¾e on.

Uvre¾eno mi¹ljenje je da je olovo veoma ¹tetno za zdravlje. Meðutim, istra¾ivaèi su ustanovili da kada se koristi u sasvim malim dozama olovo ne uni¹tava æelije veæ proizvodi molekul - azotni oksid, koji podstièe imuni sistem da se brani od bakterija koje mogu ugroziti oèi.

Izvor: (Tanjug)