24% romske dece nikada nije pilo mleko

Started by Masha, 08-06-2007, 23:24:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

U Srbiji 24 odsto romske dece nikada nije pilo mleko

Prema istra¾ivanju britanske humanitarne organizacije Oksfam, 24 odsto romske dece u Srbiji nikada nije pilo mleko i jelo mleène proizvode.
Prema istra¾ivanju Oksfama, èiji deo prenosi nedeljnik "Vreme" u najnovijem broju, romska deca su "¹est puta èe¹æe pothranjena" nego druga deca u Srbiji.
Kako se dodaje, 70 odsto romske dece jede meso reðe od jednom nedeljno, a 40 odsto nikada nema sve¾e voæe i povræe.
Deca (do 18 godina) su 31,74 odsto demografske strukture Roma, a starijih od 60 godina je svega 4,19 odsto.
Beda, izolovanost, lo¹i uslovi ¾ivota, ugro¾avaju zdravstveno stanje i veæine odraslih Roma, ali posebni podaci o uèestalosti oboljenja meðu Romima ne postoje.
Tim lekara iz Srbije je u saradnji sa Oksfamom 2005. i 2006. godine obavio ispitivanja stanja u ¹est romskih naselja na teritoriji Op¹tine Novi Beograd.
U svim naseljima, osim u Ledinama, zabele¾eni su ¾utica, ¹uga, va¹ke i razne ko¾ne bolesti, èeste su bile i hroniène bolesti, poput opstruktivne bolesti pluæa i kardiovaskularnih oboljenja. Podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da èak 75 odsto Roma ¾ivi u neadakvatnim uslovima stanovanja.

BETA

Bred

Ovo je stvarno ozbiljan problem.
I ja sam zabrinut u kakvim uslovima zive Romi ali ono sto je najveci problem jeste sto oni ne zele da im se pomogne. Bar iz nekog mog iskustva. Naucili su da zive tako kako zive i gotovo. Ne znaju i ne zele bolje.
A drzava mora da ucini sve da bar 99% ljudi u Srbiji moze pristojno da zivi tj da ima bar da jede sto bi znacilo da bi trebalo da se ide ka tome da svaki covek ima taj 1$ koje su UN ustanovile kao minimum minimuma za prezivljavanje...