Tresnje za zdrave kosti

Started by Masha, 02-06-2007, 11:07:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Masha

Voæe koje smanjuje bolove i koje ne treba jesti pre obroka

Tre¹nje za zdrave kosti



Dobra vest za sve one koji vole tre¹nje je da su ne samo izuzetno ukusne, nego i vrlo lekovite, tvrde nauènici s instituta u Mièigenu. Oni tvrde da tre¹nje imaju izuzetno antiinfektivno delovanje, mogu da olak¹aju artritièke bolove i izvor su antioksidanasa i melantonina, koji mogu da uspore efekte starenja, korisne su i u borbi protiv raka i bolesti srca.

Umesto aspirina
Dvadeset tre¹anja ima 10 puta jaèe dejstvo od aspirina.
A jo¹ jedna dobra vest je da ne iritiraju ¾eludac. Bogate su va¾nim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjaèe antikancerogene materije.
Tre¹nje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno deluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takoðe smanjuju bolove u zglobovima koji se èesto jajvljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom.
Ipak trebalo bi da znate da tre¹nje ne treba da jedete pre ruèka jer mogu da koèe izluèivanje sokova za varenje, ¹to naroèito ote¾ava varenje mesa. Nakon tre¹anja ne treba da pijete vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna piæa.

Kalorijska vrednost

Tre¹nje po ¹oljici serviranja nose oko 85 kcal, ¹to je ne¹to vi¹e od vi¹nje, koja daje 50 kcal. U toj ¹oljici nalazi se i 1 gram belanèevina, 19 grama ugljenih hidrata i oko grama masti.
Tre¹nja sadr¾i dosta vitamina A, ne¹to vitamina B1, B2, B3 i B6 i oko osam miligrama vitamina C.
- Zbog poreðenja, jagode imaju oko 70 mg C vitamina na 100 g.
Ipak, tre¹nje imaju znatno vi¹e pigmentnih spojeva koji su bogati antioksidansima. U tre¹njama ima i folne kiseline, kalcijuma, kalijuma, gvo¾ða, magnezijuma i cinka.

Tre¹nja u medicini

Uvarak od tre¹njinih peteljki odavna se koristi kao sna¾an dijuretik koji poma¾e kod problema s pritiskom, vi¹kom vode u organizmu i kod bubre¾nih oboljenja.
U narodnoj medicini koriste se skoro svi delovi tre¹njinog drveta, od smole i kore, preko lista, peteljke, ko¹tice i samog ploda.
Njene glavne karakteristike su sna¾no antiupalno, diuretsko i antioksidativno delovanje. Najnovija saznanja moderne nauke otkrila su neke mehanizme delovanja supstanci kao ¹to su elaginska kiselina, koje se u veæim kolièinama nalaze u tre¹njama, vi¹njama, jagodama i malinama. Upravo ta hemijska supstanca se smatra sna¾nim antioksidansom koji spreèava o¹teæenje DNK æelije i time umanjuje moguænosti obolevanja od raka.

Èaj od tre¹nje

Protiv bolesti bubrega i mokraænih organa: ¹aku peteljki tre¹anja kuvajte u litru vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslaðeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.
Za uklanjanje fizièke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g tre¹anja.
Protiv bubre¾nih kamenaca: ka¹ièicu peteljki tre¹anja prelijte sa 200 g vode ili mleka i kuvajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.
Protiv reume: tokom osam dana svakodnevno pijte sok od sve¾ih tre¹anja tri puta na dan po jednu èa¹u.
Protiv srèanih smetnji: usitnite 25 g ko¹tica tre¹anja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

izvor www.blic.co.yu