Kontroli¹ite psorijazu

Started by Bred, 23-05-2006, 12:04:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Kad neupuæen èovek vidi obolelog od psorijaze, obièno upla¹eno ustukne i pita: „Je l’ to prelazno?“ Èak i kad dobije informaciju da nije, dr¾i se podalje od „ku¾nog“. Stoga je veæina bolesnika prinuðena da nosi maksimalno zatvorenu odeæu, nerado prilazi nepoznatima i retko se rukuje jer ne zna kako æe ljudi reagovati na njihov izgled.

Kakva je to bolest?

Odjednom, negde u dubini na¹eg imunolo¹kog sistema dolazi do „kvara“ i T æelije (limfociti) poèinju agresivno da se pona¹aju prema æelijama ko¾e. Ove, sa svoje strane, postaju upaljene, dele se i umiru sumanutom brzinom. Èitave „planine“ odumrlih æelija sla¾u se jedna na drugu i na telu se pojavljuju crvene, hrapave naslage, pokrivene tankim srebrnastobelim ljuspicama, koje otpadaju sa èoveka èak i dok svlaèi odeæu (kao perut, samo mnogo vi¹e). Èim se pojave, te naslage se brzo poveæavaju. Umesto obrazovanja nove sve¾e ko¾e, ta mesta svrbe i zate¾u. Tako poèinje psorijaza.

Kada napada

Nauènici za sada nisu do kraja odgonetnuli za¹to organizam odjednom poèinje da se buni. Pretpostavlja se da za to treba da se stekne nekoliko uslova istovremeno. U poèetku se unutar organizma „priprema teren“. Recimo, dete se raða s defektima u strukturi ko¾e i nasleðuje od roditelja povi¹enu sklonost æelija da se dele (na primer, kod 20 odsto pacijenata neko od rodbine boluje od psorijaze). Ili dolazi do promena u endokrinom, nervnom i imunolo¹kom sistemu, do poremeæaja razmene materija. A samu bolest aktivira neka stresna situacija, recimo gubitak voljene osobe, nesreæna ljubav, traume ili opekotine od sunca.

Od glave do pete

Psorijaza se ispoljava razlièito. Kod nekih se na ko¾i pojavljuje sitne taèke kao vrh èiode i èovek ne mora ni da se leèi. Drugi imaju manje sreæe: ploèice velièine monete pojavljuju se na laktovima, kolenima i glavi. Ali psorijaza se mo¾e pojaviti bilo gde: na licu, tabanima, genitalijama, pa èak i noktima. Obièno su ploèice simetriène na levoj i desnoj strani tela. Èesta je pojava psorijaza noktiju, koja se brka s gljiviènom infekcijom, ali nije. Na ploèici nokta pojavljuju se mala udubljenja i ¾ute fleke, nokat postaje zadebljan i ispod njega se stvaraju naslage ko¾e.
Kontroli¹ite bolest

- Odmarajte.

- Èuvajte se rashlaðivanja organizma i prehlade.

- Pazite da vam ko¾a ne doðe u dodir s benzinom, rastvaraèima i hemikalijama koje koristimo u domaæinstvu.

- Nemojte dugo boraviti u prostoriji s klima-ureðajem jer isu¹uje ko¾u.

- Nemojte se kupati u vodi s miri¹ljavim solima bez konsultacije s lekrom.

- Umereno konzumirajte alkohol.
Leèenje

Kad se psorijaza jednom pojavila, pacijent æe do kraja ¾ivota morati da se bori protiv suvih ploèica na ko¾i. Ali ako se sprovodi odgovarajuæa terapija, periodi remisije (kad na ko¾i nema perutanja) mogu trajati i vi¹e od godinu dana ili nekoliko meseci - zavisno od stanja organizma.

U poèetku je leèenje orijentisano na uklanjanje ljuspica redovnim pranjem i struganjem zadebljale ko¾e i mazanjem kreme na bazi salicilne kiseline. Postoje brojni preparati za leèenje psorijaze i svaki od njih ima svoje karakteristike, ne¾eljena dejstva i kontraindikacije tako da samo struènjak mo¾e da odredi koji vam lek odgovara.

Upala se smiruje pomoæu krema na bazi kortikosteroida. Blagotvorno deluje i sunèanje, naroèito u kombinaciji s vazdu¹nim kupkama i morskom vodom. Sunèanje se preporuèuje u jutarnjim i poslepodnevnim sat ima.

CDC/JS

Adonis_Vernalis

Hm... odgovarajuci na ovu poruku, dobih upozorenje... "ova je tema neaktivna bar 120 dana... bla, bla..."

120 dana nezainteresovanosti je mnogo za moj ukus.

Todor Jovanovic... Rascupani genije/sarlatan ima odgovor na ovo pitanje. Molim da sacekate, ako vas interesuje, a 120 dana svedoci o tome da bas i nije hitno, da pogledam njegove knjige i srocim valjan odgovor.

Rezime: po recenom Todoru (geniju/sarlatanu, kako god hocete, ja vise volim prvu odrednicu...) psorijaza je duboka, preduboka reakcija... alergija na sebe samog, na zivot kakav imamo, na sve sto nas okruzuje...

Molim za strpljenje. Profa ce vec obezbediti odgovor.

katarina

Evo nesto o Dr. Jovanovicu do vi ne napisete...


Prim. dr. sc. Todor I. Jovanoviæ posvetio je svoj dugogodi¹nji istra¾ivaèki rad borbi sa navodno neizleèivim, steèenim bolestima i na planu imunologije dao je nesumnjiv doprinos razumevanju mnogih metabolièkih i imunolo¹kih procesa u ljudskom organizmu.

Èetrdesetogodi¹nji rad na polju imunobiologije krunisan je preparatom "TODoXIN®", koji je kroz svoju dugogodi¹nju primenu pokazao da je kao dodatak ishrani zdravih i obolelih osoba delotvoran u obnovi energetskog balansa i imunskog sistema organizma. Posebnu pa¾nju prim. dr. sc. Todor Jovanoviæ posveæuje osobama koje imaju HIV/AIDS i kancerozna oboljenja.

Svoja istra¾ivanja obavljao je na uglednim svetskim ustanovama i saraðivao sa najveæim struènjacima na ovom polju nauke. Karolin¹ki institut iz Stokholma ka¾e u svojoj oceni da je "TODoXIN®" sna¾an aktivator imunobiolo¹kog sistema. Uz veliku pomoæ nauènika sa Nacionalnog instituta za kancer, iz Betezde, u SAD, takoðe je obavljeno detaljno ispitivanje preparata "TODoXIN®".
Krajem 1991. godine, po¹to je bio odluèio da svoj "TODoXIN®" verifikuje u nekoj od znaèajnih svetskih laboratorija, obratio se kanadskoj Nacionalnoj laboratoriju u Torontou, koja svoje filijale ima na svih pet kontinenata. Rezultati istra¾ivanja bili su impresivni i prvi put su detektovane reaktivne supstance ovog preparata.

Jedna od najveæih svetskih konferencija o HIV/AIDS odr¾ana je 1994. godine u Jokohami, u Japanu. Tamo je prim. dr. sc. Todor I. Jovanoviæ prijavio dva rada. Koautori na prvom radu bili su nauènici iz Nacionalnog instituta za kancer, iz SAD, a na drugom nauènici iz Karolin¹kog instituta u Stokholmu. Prim. dr. sc. Todor I. Jovanoviæ uèestvovao je i na 11. meðunarodnoj konferenciji o AIDS-u, 1996. godine u Vankuveru, na kojoj je takoðe imao prijavljen i prihvaæen rad.

Meðutim, ono ¹to se na Svetskoj konferenciji o AIDS-u u Jokohami, 1994. godine bilo dogodilo "Beneton"-u kao najveæem darodavcu za leèenje dece obolele od HIV/AIDS infekcije - kada su njihovi radovi izbaèeni iz programa konferencije zato ¹to rezultati nisu odgovarali stavovima farmaceutske industrije - desilo se u Vankuveru "TODoXIN®"-u. Na svim ¹tandovima nalazili su se prospekti, zakupljene su sale, do¹li su Kanadska televizija i novinari, eminentni struènjaci sa Instituta "Robert Koh" iz Berlina, Instituta "Paster" iz Pariza i drugih svetskih instituta, bile su uplaæene kotizacije. Oko 15% dokumentacije Instituta "Robert Koh", kao izve¹taj sa ove konferencije, bila je, pored 1.500 radova, posveæena programu "TODoXIN®" kao jedinoj terapiji koja obeæava. Prezentaciju "TODoXIN®"-a, koja je trajala 80 minuta, radio je Klajv Lavdej, redovni profesor virusologije i imunologije na Medicinskom fakultetu u Londonu, koji je direktor referentne laboratorije na Kraljevskoj slobodnoj bolnici (Royal Free Hospital), koju je opremila i finansirala Evropska unija i koja je ovla¹æena za odobravanje lekova u Evropi. Snimljen je i film. Jedinstvena ocena bila je da je terapija "TODoXIN®" jedina koja obeæava u daljoj borbi protiv HIV-a. Uprkos tome, rad nije objavljen u okviru radova predstavljenih na ovoj konferenciji. Ipak, taj rad je pre konferencije objavljen u èasopisu "raum&zeit". (Jovanoviæ, T., Tedder, R. S., Loveday, C., Kaye, S., Nasartnam, S.: "Produ¾ena virusolo¹ka i klinièka delotvornost 'TODoXIN'-a u leèenju HIV-1infekcije" ("The prolonged virological and clinical efficacy of Todoxin in the treatment of HIV-1 infection"), "raum&zeit", Nr. 82, 1996, 81 - 93)

Godine 1998, na konferenciji u ®enevi, program "TODoXIN®" je propraæen sa izuzetnim zanimanjem i ponovo je ocenjen kao jedina terapija koja obeæava.


Od 1993. godine prim. dr. sc. Todor I. Jovanoviæ saraðivao je sa prvom ekipom koja je razvila jednu od najefikasnijih metoda PCR u svetu i koja je kontrolisala "CONCORD" i "DELTA" studiju i oborio je dotada¹nju standardnu terapiju protiv HIV-a nukleozidnim analogonima.

Sada ¾ivi i radi u Beogradu. Ima biljnu apoteku, pogon za proizvodnju dijetetskog proizvoda "TODoXIN®", na bazi meda i bilja, pogon za liofilizaciju na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu i eksperimentalnu farmu domaæih ¾ivotinja. Napisao je 6 knjiga i 5 radio drama. U pripremi su jo¹ 2 knjige (o najnovijim viðenjima suprotstavljanja kanceru i AIDS-u).

Adonis_Vernalis

Hvala, Katarina...

To bi za pocetak bilo dovoljno. Argumente "protiv" ostavljam njegovim oponentima. Ja sam "za".

A i knjige su mu, vec odavno, u prodaji. Jedna se zove "Srbiji na zdravlje". Ocistite je od "ideoloskih" odrednica, pa ce vam ostati mnogo toga nad cime se valja zamisliti.

Masha

Leti se pojaèava psorijaza

Ukoliko patite od psorijaze, trebalo bi da se posebno pripremite za letnje dane. Naime, tokom leta ko¾a je izlo¾ena spolja¹njim uticajima - suncu, vetru i ki¹i, a to sve pojaèava promene na ko¾i.

Taèan uzrok ove bolesti nije poznat. U veæini sluèajeva je nasledna. Ostali faktori rizika koji podstièu razvoj psorijaze podrazumevaju o¹teæenja odbrambenog sistema, hladnu i suvu klimu, povrede ko¾e, upalu i stres, a u poslednje vreme nisu retke ni reakcije na izvesne lekove.
Znaci psorijaze variraju u oblicima i velièini. Kod nekih bolesnika mo¾e biti umerena, samo mestimièno prisutna, a kod drugih opse¾na, mo¾e da izazove svrab i napetost, pa èak i ozbiljnu estetsku smetnju. Dijagnostièki su znaèajni znaci na noktima koji obuhvataju promenu boje, brazdanje ili èak odvajanje nokta. Ne postoji specifièna terapija. Koriste se kreme, losioni i ¹amponi, kao i fototerapija ultraljubièastim svetlom, i lekovi poput ciklosporina koji deluje na odbrambeni sistem. Neretko, simptomi spontano nestaju i bez leèenja, da bi se, nakon nekog vremena, ponovo pojavili. Ukoliko patite od psorijaze, trudite se da tokom leta izbegavate vreme najjaèeg sunèanog zraèenja izmeðu 10 i 18 èasova, obavezno nosite ¹e¹ir, ma¾ite ko¾u kremama s visokim za¹titnim faktorom, i pijte dosta teènosti.

Promene kod psorijaze
Æelije ko¾e sazrevaju i menjaju se svakih 28 dana kod zdravih osoba pri èemu novi sloj ko¾e zameni stari koji se olju¹ti. Meðutim, kod osoba obolelih od psorijaze ko¾ne æelije ne sazrevaju nego se pomeraju prema povr¹ini tokom tri do ¹est dana stvarajuæi tzv. naslage.

izvor www.blic.co.yu

Smrda

evo nekih adresa
www.torexin.co.yu
www.knjizara.co.yu/pls/sasa/knjizara.knjiga?k_id=21022 - 7k
www.torexin.com
www.psorijaza.com
www.psorijaza.net
www.psorijaza.org


postoji to neko lecenje garra rufa ribicama,
tako nesto...
to su ribe slicne smovima,i cilj je da "pojedu" psorijazu...
kako,ne znam?
ali kad nadjem,cu da napisem ovcde..

i,da mislim da jeste bolest koja nastaje usred stresa,
bar tako kazu istrazivanja.,...
a i to kad nadjem cu da napisem...
(ja nisam ni videla ovu temu..cccc...)

AquArius

ja sam gledala lecenje tim ribicama,
cini mi se da to uopste jefrino
a ni dostupno nije ..

sta znam
ali znacu vise
kad smrda nadje

:>


Smrda

Psorijaza
©to je psorijaza ?
Psorijaza je kronièna bolest ko¾e. Simptomi se sastoje od crvenih mrlja prekrivenih bijelim ljuskicama. Kod psorijaze stanice se razmno¾avaju br¾e nego obièno, pa ne mogu proizvoditi "keratin", tvar koja ko¾i daje tvrdu povr¹inu.

Osip se kod psorijaze mo¾e se pojaviti posvuda po tijelu, ali najèe¹æe na laktovima i koljenima, po trupu i na tjemenu.

Psorijaza se takoðer mo¾e pojaviti u obliku malih toèkica na ko¾i i kao vrlo crvena ko¾a, primjerice pod pazuhom, u preponama i na ¾enskim spolnim organima. Takve pojave psorijaze mogu se pojaviti èak i na ¹akama, stopalima i noktima.

Struènjaci smatraju da je psorijaza tzv.autoimuna bolest pri kojoj imunolo¹ki sistem uzrokuje upalu ko¾e, a èesto i zglobova. Kronièna upala zglobova uz psorijazu naziva se psorijatièni artritis.

©to uzrokuje psorijazu?
Uzrok pojave psorijaze nije obja¹njen. Èini se da nasljeðe (geni) igra veliku ulogu u sklonosti razvijanju te bolesti. Osim nasljeða u igri su i drugi faktori pri poèetku bolesti i njezinu tijeku, kao i stanovite infekcije i stres.



Rezultat tretmana ribica

Tko dobiva psorijazu?
Psorijaza mo¾e nastati bilo kada u ¾ivotu. Ipak, ona èesto prijeti mladim osobama. Polovica oboli od te bolesti prije svoje 25. godine. Èak i mala djeca mogu oboljeti od psorijaze, ali to nije tako uobièajeno. Psorijaza ugro¾ava otprilike isti broj mu¹karaca i ¾ena.





Garra Rufa - "riba doktor"
Latinski naziv ribice je Garra Rufa, ona pripada porodici (Cyprinidae) ¹arana. Od dvije ili tri vrste porodice(Cyprinidae) ¹arana, samo Garra Rufa ima ljekovit efekat. ®ivotni vijek ribice traje od 4-6 godina, i mo¾e narasti u prosjeku do 9-12 cm. ®ivi u termalnim, slatkim rijeènim vodama Azijskog kontinenta.

Prirodna stani¹ta ribice nalaze se na sjevernom dijelu pokrajine Anatolije, gdje se nalaze topli termalni izvori, blizu malog grada Kangal u Turskoj.

GARRA RUFA

Njihova stani¹ta prote¾u se od jugoistoène Azije preko Irana, Iraka, istoène Turske i rijeka Eufrat i Tigris. Njihovo terapeutsko dijelovanje razvilo se samo na 36 °C toplim termalnim vodama Kangala.

Garra Rufa je veæ stotine godina poznata kao Doctorfish. U normalnim uvjetima ribice se hrane siæu¹nim organizmima koji ¾ive u temalnim vodama, a nema ih dovoljno.

Nedostatak proteina ribice su nadoknaðivale "grickajuæi" odumrle ljuskice ko¾e na ljudima, koji su boravili u termalnim vodama.

Tako su primijeæena ljekovita svojstva mikro-pilinga koje su obavljale ribice Garra Rufa u lijeèenju Psorijaze, neurodermitisa i ekcema.

Tokom tretmana "grickajuæi" ribica luèi enzim dithranol (anthralin) koji sprijeèava brzi razvoj stanica ko¾e, suzbijajuæi Psorijazu.


Tretman Garra Rufa ribicama - Ihtioterapija
Tretman mo¾e pomoæi u lijeèenju raznih ko¾nih bolesti (Psorijaza, Neurodermitis, akne i ekcemi). Prvi rezultati su vidljivi veæ nakon 7-8 dana. Zavr¹etkom tretmana nestaju ljuskice, crvenilo i ko¾a je glatka bez svrbe¾a i peckanja.

Tretman se odvija u bazenu od 700 l, gdje osoba boravi sa ribicama u zagrijanoj vodi 35 °C.

Osoba boravi u bazenu dva sata, pri takvoj temperaturi ribicama se ubrzava metabolizam,instinktivno poènu s mikro-pilingom grickajuæi oboljele dijelove tijela i luèeæi pri tom enzim dithranol koji spreèava razvijanje Psorijaze.

Va¾no: Nekoliko dana prije tretmana treba prestati s upotrebom kortikosteroidnih krema, jer mogu na¹koditi ribama.

VIDEO TRETMAN

Tokom tretmana treba izbjegavati konzumiranje alkohola, jer mo¾e suzbijati radnju riba.

Higijena

Provodimo stroga pravila higijene. Osoba koja dolazi i obavlja tretmane ne dijeli bazen ni sa jednom osobom, znaèi bazen koristi samo "ona" 21 dan tretmana. Svaka osoba mora pri dolasku na prvi tretman mora imati najnovije nalaze, koje se rade po dogovoru pri rezervaciji.


JEDNA OD NA©IH TERAPIJSKIH KADA

U toku tretmana voda se mijenja vi¹e puta. Voda iz bazena prolazi kroz UV sterilizatore i posebne filtre na bazi mehanièkog filtra i aktivnog ugljena. Vrlo je va¾no da se osoba pridr¾ava uputa koje dobije prije poèetka tretmana.

Briga za ko¾u tokom tretmana... 

-prije svakog tretmana istu¹irati se vruæim tu¹em, bez upotrebe sapuna ili ¹ampona.

-preporuèujemo obrijati dijelove tijela koji su pokriveni dlakama kako bi se olak¹ao rad ribama. Za lijeèenje oboljelog vlasi¹ta, glavu je potrebno obrijati.

-poslije svakog tretmana Garra Rufa ribica za br¾u regeneraciju ko¾e, preporuèujemo upotrebu solarija 8-16 minuta.

-Tretman traje: 21 dan - Ukljuèuje dva sata tretmana na dan/osoba.Tretmani u lijeèenju psorijaze, neurodermitisa, akni i ekcema

- Tretman traje: 15 dana : - Ukljuèuje 2 - 4 sata tretmana( po izboru)na dan/osoba. Tretmani u lijeèenju psorijaze, neurodermitisa, akni i ekcema.

- Tretman traje: 7 dana : - Ukljuèuje dva sata tretmana na dan/osoba. Tretman se preporuèuje kod problematiène ko¾e kao preventivna njega tijela za èi¹æu i glaðu ko¾u

www.psorijaza.net
*********************************************************************************

Masa¾a ribicama odvija se u malom bazenu, gdje je voda zagrijana na 36 stupnjeva Celzija. Ribe instinktivno odluèe koje dijelove oboljele ko¾e æe poèeti èistiti.

©to se de¹ava za vrijeme tretmana?
Zbog povi¹ene temperature vode ribicama se ubrza rad metabolizma i zbog toga ogladne. Ribicama ljudska ko¾a slu¾i kao nadomjestak njihovog pomanjkanja bjelanèevina.One èiste rane i izluèuju enzim ditranol. Odumrlu ko¾u ribice pojedu komad po komad.
Za vrijeme terapije osoba ne smije piti alkohol ni upotrebljavati kortizonske kreme jer to odbija ribice.

Tretman traje 7,15 ili 21 dan - 2 do 4 sata dnevno ili po dogovoru.


www.psorijaza.org

********************************************


meni je jasno sta ribice rade,
ali mi nije najjasnije sta se sa kozom desava nakon sto se ribice nazderu
i nabave sve te belancevine...hmmmm

eto,toliko za sad...
ali nacicu jos nesto..
i,da.
Ja ne mogu nigde da nadjem bilo sta sto povezuje Todora Jovanovica sa psorijazom :wall: :wall:
Adonise  :help2:
:wink:


Smrda

evo jos nesto...
jos nekih izvora
www.psoriasis.org
www.psoriasis.net
www.info-med.cg.yu
www.infobih.com/link.asp?link_id=3989&locale=bs - 15k

*************************
Psorijaza
©to je psorijaza?
Psorijaza je bolest ko¾e, koju karakterizira pojava upalnih crvenkastih, o¹tro ogranièenih ¾ari¹ta koja mogu biti razlièite velièine. Ta su ¾ari¹ta prekrivena srebrnasto-bijelim ljuskama.
Najèe¹æe zahvaæa podruèje vlasi¹ta, laktova, koljena i donji dio leða (lumbosakralna regija). Osim ko¾e, obièno su zahvaæeni i o¹teæeni nokti.
Ponekad je bolest tako blaga da ljudi ni ne znaju da je imaju, no s druge strane poneki sluèajevi psorijaze mogu zahvatiti vrlo velike povr¹ine tijela.
Psorijaza nije zarazna i ne prenosi se s osobe na osobu.

Uèestalost

Bolest je vrlo èesta. Od psorijaze u SAD-u i Europi boluje 1-2% stanovni¹tva. U Japanu je s druge strane bolest rijetka. To povezujemo s èinjenicom da u uèestalosti va¾nu ulogu imaju klimatski, dru¹tveni i gospodarski faktori.

©to uzrokuje nastanak psorijaze?

Uzrok bolesti je nepoznat, no kod 60-70% sluèajeva u bli¾oj ili ¹iroj obitelji jo¹ netko ima psorijazu, ¹to dovodi do zakljuèka da postoji veza izmeðu psorijaze i naslijeða, no treba istaknuti da se nasljeðuju sklonosti za pojavu psorijaze.

Zadnja otkriæa ukazuju na abnormalnosti u funkciji bijelih krvnih stanica, koje aktiviraju upalnu reakciju ko¾e, ¹to dovodi do prebrzog propadanja i gubitka ko¾nih stanica (svaka 3-4 dana).
Bolesnici obièno primijete nova obilje¾ja od 10 do 14 dana nakon ¹to je ko¾a porezana, ogrebena, trljana ili izgorjela na suncu.
Psorijaza se mo¾e takoðer aktivirati  i nekim infekcijama (npr. streptokokne bolesti gornjih di¹nih puteva i tonzilitis), kao i nekim lijekovima (antimalarici, litij).

Vrste psorijaze

Postoji vi¹e oblika bolesti. Razlièitosti su u trajanju, lokalizaciji te obliku i povr¹ini zahvaæenosti psorijazom.
Najèe¹æi oblik (psoriasis vulgaris) poèinje malom crvenom tvorbom u razini ko¾e, koja se postupno uzdigne iznad razine ko¾e, a na njezinoj povr¹ini se pojave srebrnasto-bijele ljuske.
Laktovi, koljena, prepone i genitalije, ruke, noge, dlanovi i tabani, vlasi¹te i lice, nokti najèe¹æa su mjesta zahvaæena psorijazom. Obièno su promjene obostrane.
Nokti zahvaæeni psorijazom u poèetku izgledaju kao da su nabodeni iglom, kasnije zadebljaju, postaju lomljivi, odi¾u se od podloge i konaèno ispadaju.
Djecu i adolescente najèe¹æe zahvaæa psorijaza èije su promjene na ko¾i velièine kapi (psoriasis guttata), a obièno se pojavljuje nakon upale grla te se sama povuèe nakon nekog vremena.
Do 30% ljudi koji imaju psorijazu osjeæa simptome upale zglobova, a 5-10% mo¾e imati i funkcionalne smetnje (psoriasis arthropathica).
Poseban oblik psorijaze (psoriasis pustulosa) karakteriziran je pojavom mjehuriæa ispunjenih gnojnim sadr¾ajem.

Kako dijagnosticirati psorijazu?

Obavezno posjetiti dermatologa koji æe pravilnu dijagnozu postaviti temeljem detaljnog pregleda, a potvrdit æe ju histolo¹kom pretragom.

Kako se lijeèi psorijaza?

Cilj je da se smanji upala i kontroliraju o¹teæenja na ko¾i. Lijeèenje se odreðuje prema pacijentovu zdravlju, godinama, naèinu ¾ivota te ozbiljnosti, tj. te¾ini psorijaze.
Razlikujemo lokalnu i opæu terapiju te fototerapiju.
U lokalnoj terapiji primjenjuju se keratolitici (najèe¹æe salicilna kiselina), antipsorijatici, fluorirani glukokortikoidi, kalcipotriol i A-vitaminska kiselina.
U opæoj terapiji upotrebljavaju se retinoidi, imunosupresivi te vrlo rijetko citostatici.
Lokalni kortikosteroidi i njihove kombinacije s keratoliticima (betametazon-dipropionat i salicilna kiselina) vrlo su uèinkoviti u lijeèenju psorijaze.

Kako si jo¹ mo¾ete pomoæi?

Uzimanjem Omega 3 proizvoda (Arctic Omega 3, Omega 3) mo¾ete smanjiti svrbe¾, crvenilo i ljuskanje dijelova ko¾e zahvaæenih psorijazom.



********************

Psorijaza: rebound efekt nakon tretmana Efalizumabom
Tijekom tretmana psorijaza se mo¾e pogor¹ati zbog infekcije, endokrinih faktora, hipokalcemije, kori¹tenja lijekova, psiholo¹kog stresa, traume na ko¾i ili drugih faktora. Pacijenti koji prekinu tretman mogu krenuti putem recidiva i pogor¹anja bolesti (rebound efekt). Efalizumab (Raptiva) monoklonalno je humanizirano antitijelo, imunoglobulin G-1, potvrðeno u tretmanima psorijaze. Tijekom klinièkih studija Efalizumabom primijeæeno je da odreðni broj pacijenata do¾ivljava rebound efekt i pogor¹anje bolesti.
Izvor: Journal of American Academy of Dermatology

*********************************
Uèinkovito protiv psorijaze
Zorac (tazaroten) je retinoid novije generacije za lokalnu primjenu, visoke uèinkovitosti, podno¹ljivosti i sigurnosti u lijeèenju psorijaze in placibus.
Psorijaza je upalna bolest ko¾e koja se razvija na temelju nasljedne sklonosti. Obilje¾ava je kronièno recidivirajuæi tijek i vrlo raznolika klinièka slika. Jedan od klinièkih oblika psorijaze, ujedno i njen najèe¹æi oblik, jest kronièna stacionarna psorijaza, koja je karakterizirana slabije ili jaèe infiltriranim o¹tro ocrtanim eritematoskvamoznim ¾ari¹tima velièine kovanog novca (psoriasis nummularis) ili veæima (psoriasis in placibus), koja mogu meðusobno konfluirati te nastaju velika psorijatièna ¾ari¹ta koja mogu podsjeæati na zemljovid (psoriasis geographica). Predilekcijska mjesta u vulgarne psorijaze jesu laktovi, koljena, vlasi¹te, osobito retroaurikularni, periumbilikalni i lumbalni dio. Psorijatièna ¾ari¹ta mogu ostati stacionarna tijekom duljeg razdoblja, ali se mora raèunati na pogor¹anja i sklonost generalizaciji.
Retinoidi su strukturalni i funkcijski analozi A vitamina s brojnim uèincima na staniènu proliferaciju, imunolo¹ki sustav i embrijski razvitak. Retinoidi primarno djeluju regulacijom genske transkripcije preko intercelularnih nuklearnih receptora. Tazaroten pokazuje selektivnost prilikom vezanja na receptore, ve¾uæi se na RARβ i RARγ mnogo èvr¹æe nego na RARα. Ne ve¾e se na RXR receptore.
Tazaroten je prvi topièki retinoid za terapiju psorijaze. FDA ga je odobrila u ovoj indikaciji, ali i kod akni, 1997. godine. Kod pacijenata sa psorijazom tazaroten normalizira diferencijaciju keratinocita, preokreæe keratinocitnu hiperproliferaciju i ima antiinflamatorni uèinak koji je obja¹njen na molekulskoj razini.
Tazaroten je sintetièki acetilenski retinoid koji se u organizmu matabolizira u aktivnu sastojnicu tazarotensku kiselinu èiji je polu¾ivot 18 sati.
Uènikovit je u lijeèenju blagih do umjereno jakih oblika stabilne plak psorijaze (procijenjeno je da 75% pacijenata s psorijazom ima blagi do umjereno jaki oblik psorijaze) koja zahvaæa do 10% povr¹ine tijela. U nekim zemljama dopu¹tena je primjena tazarotena na povr¹ini od 20%. Dokazana je znaèajno veæa djelotvornost 0,1% tazaroten gela u usporedbi sa 0,05% u istoj indikaciji u lijeèenju psorijaze.

Kombinacije
Iako je uèinkovit kao monoterapija, tazaroten se upotrebljava u kombinacijskim protokolima s lokalnim kortikosteroidima, kalcipotriolom, UVB i PUVA terapijom.
Takve nove terapijske strategije omoguæile su pacijentima s blagim do umjereno jakim oblikom psorijaze da dobiju dovoljno brzo supstancijalno pobolj¹anje stanja s produljenim poslijeterapijskim olak¹anjem, uz reducirane nuspojave. Tako se npr. nuspojave tazarotena mogu ubla¾iti kombinacijom s Beloderm masti, pri èemu sam tazaroten smanjuje moguænost steroidne atrofije koja se mo¾e pojaviti zbog primjene kortikosteroida.
Buduæi da je tazaroten derivat vitamina A, FDA ga je klasificirala u skupinu X – potencijalno teratogenih. Zato je u ¾ena u reproduktivnom razdoblju potrebno uèiniti test na trudnoæu i uvesti kontracepciju, te je kontraindiciran u trudnoæi i kod namjere za trudnoæu. Meðutim, stvarna izlo¾enost retinoidima koji su topièki primijenjeni beznaèajna je zbog toga ¹to se samo mali postotak (do 6%) topièki apliciranog retinoida apsorbira u zdravu ko¾u. Buduæi da se tazaroten izluèuje u majèino mlijeko, Zorac gel ne smiju primjenjivati dojilje.

Primjena
Zorac gel treba primijeniti iskljuèivo na oboljela podruèja, toèno do ruba psorijatiènog ¾ari¹ta jedanput na dan, najbolje naveèer, na èistu i suhu ko¾u. Ako se gel nanese na zdravu ko¾u odnosno na ko¾ne promjene druge vrste, mo¾e doæi do iritacije. U poèetku lijeèenja potrebne su kontrole lijeènika jedanput na tjedan. Lijeèenje obièno traje 12 tjedana. Ipak, duljina i uèestalost lijeèenja Zorac gelom ovise o klinièkom stanju bolesnika.
U sluèaju jaèe iritacije treba odmah prekinuti primjenu lijeka i potra¾iti savjet lijeènika.
Nakon primjene Zorac gela ruke treba dobro oprati kako lijek putem ruku ne bi do¹ao u kontakt s oèima.
Tijekom primjene Zorac gela treba izbjegavati izlaganje UV-zrakama (npr. sunèeva svjetlost, solarij) te, iako je u uputi navedeno da valja prekinuti fototerapiju (PUVA, UVB), upravo novije klinièke studije pokazuju sinergistièko djelovanje UVB i PUVA terapije i tazarotena. Treba izbjegavati primjenu bilo kakvih kozmetièkih preparata ili pripravaka za omek¹avanje ko¾e jedan sat prije i jedan sat nakon primjena Zorac gela, te okluzivnih zavoja.
Zorac gel nije namijenjen lijeèenju bolesnika mlaðih od 18 godina.

Nuspojave
Najèe¹æe prijavljene nuspojave (vi¹e od 5 posto) pri lokalnoj primjeni tazarotena su ljuskanje ko¾e, ko¾ni osip (kontaktni dermatitis), bol i pogor¹anje psorijaze. Rjeðe prijavljene nuspojave bile su peckanje, upalne promjene (¾arenje), svrbe¾ i suhoæa ko¾e. Nastanak nuspojave ovisi o dozi i duljini primjene tazarotena.
Uèestalost te¾ih simptoma iritacije pri primjeni gela u koncentraciji od 0,1% mo¾e biti do 5 posto veæa u odnosu na primjenu gela u manjoj koncentraciji od 0,05%, posebno prva èetiri tjedna primjene.
Ostale indikacije u kojima se tazaroten primjenjuje (odobrila FDA) su acne vulgaris, gdje normalizira abnormalinu deskvamaciju folikularnog epitela koji uzrokuje formiranje mikrokomedona i èini se da ima direktni i indirektni antiinflamatorni uèinak. Klinièke studije dokazuju da je uèinkovit kod o¹teæene ko¾e (photoaging). Farmaceutski oblik kreme 0,1% odobren je kao dodatni preparat kod ubla¾avanja sitnih bora na licu i pjegavosti lica bilo da se radi o hipo ili hiperpigmentaciji. Meðutim, u ovim indikacijama tazaroten nije registriran u Republici Hrvatskoj.
Zorac je jedinstveni lijek na na¹em tr¾i¹tu i svakako veliki doprinos terapiji psorijaze kao kroniène bolesti kod koje ne mo¾emo oèekivati potpuno izljeèenje, ali predstavlja va¾nu terapijsku moguænost jer je njegova djelotvornost i podno¹ljivost dokazana.
izvor
www.belupo.hr
**********************************************
********************************************

:: Istra¾ivanja i nove tehnologije 
Psorijaza poveæava rizik za infarkt
[ 14 10 2006 ]
[ www.plivazdravlje.hr ] - Odrasle osobe s psorijazom imaju poveæani rizik da æe pretrpjeti srèani udar, pokazalo je istra¾ivanje amerièkih znanstvenika University of Pennsylvania.

Rizik je posebno poveæan za mlade odrasle osobe kod kojih su simptomi psorijaze izrazito izra¾eni, stoji u studiji provedenoj na uzorku od 700000 ispitanika èije je rezultate objavio Journal of the American Medical Association.

Tako je utvrðeno kako 30-godi¹njak s te¹kim simptomima psorijaze ima trostruko veæi rizik za infarkt nego ¹to ga inaèe imaju njegovi vr¹njaci.

Pokazalo se i kako rizik za infarkt kod osoba s psorijazom pada paralelno s poveæanjem dobi pacijenta.

Istra¾ivaèi vjeruju kako poremeæaj imunolo¹kog sustava koji dovodi do razvoja ove ko¾ne bolesti mo¾e utjecati na srce.

Veæ su ranija istra¾ivanja provedena uz sudjelovanje manjeg broja ispitanika ukazala na povezanost izmeðu psorijaze i zdravlja srca.
****************************
Psorijaza
Du¹an N. Kovaèeviæ



Pa¾ljivo pogledajte donje crte¾e. Budite strpljivi dok ovladavate ovom metodom. Bez dodatnih obja¹njenja savetovao bih vas da tretmane izvodite samostalno. Sigurno æe va¹a energija biti kvalitetnija ukoliko sami sebi pomognete. Svrha ovih tretmana je da dovede organizam u poziciju da se sam bori.

Dok pi¹em ove redove u seæanje mi se vraæaju osobe koje sam upoznao za poslednje tri i po godine. Jedini problem koji sam zapazio je okolina u kojoj osoba ¾ivi. To je i bio razlog da je svaki tretman i¹ao te¹ko, tegobno, neki put traljavo… sve u svemu pacijent i ja smo oseæali nepotreban odliv energije. Danas ne bih tolerisao takvo uplitanje i bahatost koja i dovodi do pojave bolesti.

Uporedo pijte dobre èajeve za èi¹æenje organizma. Koristite bokvicu, maslaèak, koprivu, list breze, hajduèku travu, rusomaèu, ivanjsko cveæe... dakle, poznato bilje na¹eg podneblja i tradicije. Sve èajeve spremajte na uobièajen naèin: jednu kafenu ka¹ièicu smrvljenog bilja potopite u dva decilitra (200 ml) vrele vode i posle ekstrakcije od nekoliko minuta pijte u gutljajima. Dnevno pijte dve do tri ¹olje ovako spremljenog èaja. Predlo¾eno bilje je bezopasno i uèinkovito.

Tekst æu, s vremena na vreme, dopunjavati jer je predlo¾ena terapija put kojim kreæete i dobro je problem sagledati na ¹iroj osnovi. Od neèega se mora poèeti...



Terapija u èetiri koraka

Za poèetak, uradio sam terapiju od 4 koraka koji slede jedan drugom. Izvodi se na dlanu desne ¹ake dodirom odreðenih prstiju leve ¹ake. Sledite ove korake vi¹e puta dnevno.



Korak 1: Vrh ka¾iprsta leve ¹ake blago prislonite na taèku 1) a vrh palca na taèku 2). Dodir traje dvadesetak sekundi do pola minuta.







Korak 2 i 3: Vrh ka¾iprsta leve ¹ake prislonite na taèku 3) desne ¹ake a vrh palca na taèku 4). Dodir traje do pola minuta. Potom, dodirnite vrhom palca leve ¹ake taèku 6) i vrhom ka¾iprsta taèku 5). Dodir traje do pola minuta.





Korak 4: Vrhom srednjeg prsta leve ¹ake ostvarite dodir na taèku 7). Dodir traje do pola minuta.







Latinski nazivi navedenog bilja:

bokvica ~ Plantago major L., P. media L. et P. lanceolata - Plantaginaceae

breza ~ Betula verrucosa Ehrh.(=B. Pendula Roth) et B. Pubescens - Betulaceae

hajduèka trava ~ Achillea millefolium L. - Compositae

ivanjsko cveæe ~ Galium verum L. - Rubiaceae

kopriva ~ Urtica dioica L. - Urticaceae

maslaèak ~ Taraxacum officinale Web. - Compositae

rusomaèa ~ Capsella bursa pastoris L. – Cruciferae



Po¹to je trenutno zima, savetujem da bilje kupite u proverenoj trgovini. Kada grane proleæe uradite sledeæe: jedite list bokvice; list, cvet, stabljiku i koren maslaèka; list koprive; list breze; biljku rusomaèe... najbolje bez preteranih zaèina i potpuno sve¾e. Potrudite se da svaki dan bar jedna od ovih velièanstvenih biljaka bude na trpezi.

I osu¹eno bilje koje sam preporuèio za jelo mo¾ete koristiti na isti naèin u toku zime. Posipajte njim variva, salate, supe, gde god mo¾ete.

Osnovno pravilo je: nema kuvanja bilja i nema ogranièenja kolièine. Jedino koprivu, sve¾u ili suvu, potopite kratko u mlaku vodu... biæe tada dobra i neæe peckati usnu duplju.



U Loznici, Serbia, 18. decembra 2003.





Pro¹lo je ne¹to vi¹e od godinu dana od kada zainteresovani èitaoci koriste navedenu terapiju. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su sugestijama i praktiènim zapa¾anjima doprineli da osmislim i proverim nastavak terapije protiv psorijaze.

Ona se upra¾njava kao logièan nastavak prethodne. Mislim da je dobro po¹tovati redosled terapeutskih postupaka. Ovo je potrebno zbog prilagoðavanja psihe osobe na red i predupreðivanje povratka na stare obrasce pona¹anja koji su i doveli do oboljenja.



Nastavak terapije podelio sam u tri celine koje se meðusobno pro¾imaju:

1) postizanje psihièkog mira;

2) èi¹æenje organizma od otrovnih materija i

3) samostalna energetska terapija.



Vremenom æe ovaj splet postupaka postati deo op¹te kulture i biæete u moguænosti da sami pravite kombinacije koje najbolje odgovaraju slo¾enim vidovima konstitucije organizma. Uveren sam da æe svaka osoba ponaosob najbolje osetiti ¹ta joj prija.

Za poèetak pratite sledeæi redosled postupaka: A) terapija u 4 koraka; B) nastavak terapije od tri celine koje æu objasniti u nastavku teksta. Kada dobro usvojite navedeno prvi korak æe biti ve¾ba za postizanje psihièkog mira koju æe slediti samostalna energetska terapija i preparati za èi¹æenje organizma.



1) Postizanje psihièkog mira

Stanite ili sedite. Vrh jezika oslonite na prednji deo tvrdog nepca usne ¹upljine. Tri puta, jedan za drugim, kratko kroz nos udahnite vazduh i zamislite da se on, svaki put, spu¹ta za ¹irinu dlana ispod pupka za pet centimetara unutar tela. Potom, mirno, izdahnite vazduh kroz nos.

Jezik sada mirno poèiva u ustima. Nastavite aktivnost kojom se trenutno bavite. Mir je u vama. Nikakav podra¾aj iz vas ili okoline vi¹e vam ne mo¾e nauditi.

Mirni ste.

Ovaj postupak mo¾ete koristiti kod uspavljivanja. Mir je u umu i tiho æe san doæi, bez uznemirujuæih snova i snoviðenja. Ujutro se budite taèno u sekundu kada ste planirali. ®ivotni problemi se daleko lak¹e re¹avaju. Postignuv¹i ovo stanje mirnije æete ¾iveti ni¹ta ne gubeæi od ¾ivahnosti i preduzimljivosti.



2) Èi¹æenje organizma od otrovnih materija

Sa sajta snimite tri teksta koja govore o pripremi jednostavnih preparata èijom upotrebom proèi¹æavate organizam od nakupljenih otrovnih materija. Za preporuku je svakodnevno kori¹æenje lekovitih napitaka kombuhe i japanskih kristala (bar 200 ml) dok ostale preparate mo¾ete upotrebljavati po ¾elji i trenutnim moguænostima (¹to ne znaèi da su manje vredni odnosno uèinkoviti).

Preporuèeni tekstovi: èi¹æenje organizma, kombuha, japanski kristali.



3) Samostalna energetska terapija

Na crte¾u su predstavljene tri taèke na dlanu (1, 2 i 3). Naizmenièno se koriste oba dlana. Kombinacije postavljanja vrhova ka¾iprsta i srednjeg prsta na taèke svakog dlana su sledeæe: 1-2, 1-3, 2-3 i obrnuto (2-1, 3-1 i 3-2). Ovakvim kombinovanjem uspe¹no æete uravnote¾iti energetski sklop organizma i dovesti ga u poziciju da samostalno odreaguje na kombinaciju koju dalje treba primenjivati (iskusan terapeut veæ od poèetka, doslovno, vidi prave taèke na dlanu - nema razloga da i vi ne budete iskusan terapeut onoliko koliko je potrebno). Crte¾om je predstavljen samo desni dlan (isti odnosi vladaju i na levom). Trajanje kontakta vrhova prstiju i ko¾e dlana je 20-30 sekundi. Ove kombinacije provodite vi¹e puta u toku dana.



Psorijaza je bolest sa vidljivim posledicama na ko¾i. Ona se peruta i estetski vrlo negativno deluje na osobe u okru¾enju. Dobro je znati da ovo nije zarazna bolest.

Èesto sam razmi¹ljao kako pomoæi osobi tokom terapije i u ovom pogledu. Rezultati uporednih posmatranja pokazuju da je dobro ko¾u mazati sledeæim uljima: kantarion, hajduèka trava, lavanda (me¹avina 50:50% sa hladno ceðenim uljem masline ili uljane repice). Za pranje ko¾e treba koristiti neutralni sapun za bebe i malu decu.

Okvirni recepti za pripremu ulja od kantariona i hajduèke trave dati su u tekstovima:

upala sinusa i polenska kijavica.
izvor narodnamedicina.com
*******************


tarantulica



Doktori ribice leèe psorijazu, ekcem...

U banje, saune, i salone za ulep¹avanje ¹irom sveta proteklih godina uveden je niz novih zdravstvenih i kozmetièkih tretmana ukljuèujuæi kupanje u pivu, èokoladne masa¾e i maske za lice sa crvenim vinom.

Medjutim, jedna banja u Japanu je oti¹la korak dalje i uvela tretman poznat pod nazivom "Doktori ribice" (Doctor Fish). Njega obavljaju stotine siæu¹nih riba specijalno uzgajanih da skidaju izumrle æelije ko¾e sa ljudskih stopala, prenosi Glas Amerike (VOA)

U banji Junesan u Hakoneu, stanovnici svih delova Japana dolaze da bi isprobali specifiène vode tog kraja i u¾ivali u banjskim tretmanima. Banja je nedavno ponudila novi tretman svojim posetiocima – "doktore ribice".

"Svi gosti banje isprobavaju 'riblji tretman' sedeæi na ivici specijalnog bazena dok im stopala grickaju na stotine siæu¹nih ribica. Medjutim, to nisu obiène ribice, veæ specijalna vrsta nazvana Gara rufa", obja¹njava Kacujo¹i Naganuma, izvr¹ni direktor kompanije "Eko-menad¾ment", koja uzgaja i èuva ribice.




"Gara rufa ribice prvobitno potièu iz Turske, a uzgajaju se u nekim delovima Nemaèke. To je slatkovodna riba iz porodice ¹arana, a njena izuzetna karakteristika je ¹to mo¾e da pre¾ivi u toploj vodi zagrejanoj i do 37 Celzijusovih stepeni, i ¹to se hrani izumrlim æelijama ko¾e ljudi", rekao je Naganuma.

Posetioci banje uglavnom u¾ivaju u ovom neobiènom iskustvu. Slièno je kao da vam mravi mile po ko¾i. Svidja mi se kada osetim kako su me okrznule, zabavno je!", ka¾e jedan posetilac.

Japanska vlada je odobrila upotrebu "ribica-doktora" u medicinske svrhe, a osim u ovoj, one se mogu naæi u jo¹ 15 banja u Japanu. One grickaju ne samo zadebljane nego i bolesne slojeve ko¾e, pri èemu luèe enzim koji ubla¾ava svrab pa se ta metoda koristi kod leèenja psorijaze, ekcema, kao i za piling i odstranjivanja naslaga na petama i laktovima.

(MONDO)