Nezaposlenost 18,8 odsto

Started by Bred, 23-07-2008, 23:35:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: FoNet, Beta
Beograd -- Stopa nezaposlenosti od 18,8 odsto je visoka iako predstavlja smanjenje od 2,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ka¾u nadle¾ni.


Dr¾avni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Vladimir Iliæ upozorio je, na konferenciji za novinare, da smanjenje stope nezaposlenosti ne mora samo po sebi biti pozitivno jer se broj onih koji rade u Srbiji ne menja treæu godinu za redom, a broj nezaposlenih opada zato ¹to sve veæi broj ljudi, iz raznih razloga, prestaje da tra¾i posao.

"Otvaranje novih radnih mesta je kljuè re¹enja problema nezaposlenosti", istakao je Iliæ ukazujuæi da su direktne investicije, domaæe i strane, i to ne manje od pet milijardi dolara godi¹nje, jedino re¹enje za taj problem.

Struktura nezaposlenih je i dalje nepovoljna jer je vi¹e od treæine bez ikakvih kvalifikacija, vi¹e od polovine èeka na posao du¾e od dve godine, a meðu njima je 55 odsto ¾ena.

Iliæ je naglasio i da u Srbiji u ovom trenutku radi oko 2,5 miliona ljudi i taj broj stagnira poslednje tri godine.

Od ukupno zaposlenih, prema njegovim reèima, za platu radi 1,5 miliona ljudi, dok oko 500.000 radi u samostalnim delatnostima, a oko 500.000 u poljoprivredi.

"Oko 20 odsto onih koji rade je zaposleno u poljoprivredi, a to je daleko vi¹e od evropskog proseka koji je od pet do sedam odsto", kazao je Iliæ.

On je kazao da su poslodavci za oko pola miliona onih koji rade za platu dr¾ava kroz dr¾avnu administracija ili javna preduzeæa.

Prema Iliæevim reèima, osnovna pretpostavka za smanjenje nezaposlenosti i poveæanje zaposlenosti u Srbiji jeste makroekonomska stabilnost, nastavak strukturnih reformi i pribli¾avanje Evropskoj uniji, kao i obezbeðenje stope privrednog rasta u proseku od sedam odsto.

"Nivo direktnih stranih investicija ne bi smeo biti manji od pet do osam milijardi dinara godi¹nje", kazao je Iliæ i naglasio da su to osnovne pretpostavke kako bi se ostvario cilj da se u narednom èetvorogodi¹njem periodu zaposli oko 200.000 ljudi.

On je najavio i potpuno novi koncept javnih radova u 2009. godini u koji æe biti ukljuèene kategorije koje te¾e nalaze posao (stariji od 50 godina, osobe sa invaliditetom i oni koji ¾ive na nedovoljnio razvijenim podruèjima gde nema otvaranja novih radnih mesta).

U taj novi koncept, kako je dodao, planiranio je da naredne godine bude ukljuèeno minimum 20.000 osoba.

b92