Moæne namirnice

Started by Bred, 07-08-2008, 21:44:26

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Nije sluèajno ¹to najzdraviju hranu krase najjaèe boje: isti nutrijenti koji pojedinom voæu i povræu daju ble¹tave tonove podmlaðuju i mozak, ¹tite od raka i poma¾u ljudima da budu zdraviji, aktivniji i dugoveèniji

®elite du¾e da ¾ivite?
Da budete sreæniji?
Da br¾e mislite?
Ako je tako, napunite tanjir bojama!

Jedite crveno da spreèite bolest!
Voæe i povræe, boje stop-svetla na semaforu, ne samo da mami poglede veæ sadr¾i i veæinu od 20 najmoænijih antioksidanta, ka¾e dr Danijel Nado, koautor knjige "Kolorni kod: revolucionarni program ishrane za optimalno zdravlje". Likopen, "spakovan" u paradajzu, lubenici i crvenoj paprici, spreèava srèanu bolest i rak izazvan estrogenom. A crvene jabuke su bogate kvercetinom, dokazanim èuvarom srca.
Bonus! Dodavanjem crvene ljute paprièice u jelo budite metabolizam i poveæavate sposobnost organizma da sagori masti!

Jedite narand¾asto da spustite holesterol!
Isti sastojak koji boji hranu oran¾ tonovima smanjuje holesterol i krvni pritisak! Posebno se ¹argarepa, zahvaljujuæi velikoj kolièini vlakna kalcijum pektat, istakla u regulisanju visokog holesterola. U novoj amerièkoj studiji pi¹e da osobe koje pojedu ¹olju ¹argarepe dnevno skinu 11 % lo¹eg Ldl holesterola posle samo tri nedelje! Vi¹e volite pomorand¾e? Istra¾ivaèi Univerziteta u Torontu su otkrili da onaj ko popije tri èa¹e oran¾-ðusa dnevno poveæava Hdl ("dobri") holesterol za 21 %, a smanjuje Ldl ("lo¹i") za 16 %.
Savet! U¾inajte pomorand¾e, pune folata, da pobolj¹ate raspolo¾enje i pamæenje! Nove studije pokazuju da niski nivo folata izaziva depresiju, slabljenje memorije i umor.

Jedite ¾uto da olak¹ate varenje!
®ute namirnice smanjuju stomaène tegobe i doprinose gastrointestinalnom zdravlju, pokazuju istra¾ivanja. Jedan mango sadr¾i 7 grama za ¾eludac korisnih vlakana; papaja je bogata enzimom koji vam poma¾e da lak¹e svarite proteine i ugljene hidrate. A banane re¹avaju sve crevne zavrzlame: kad je bebama s ote¾anim varenjem odreðena dijeta na bazi ovog voæa s obiljem pektina, sve tegobe su nestale, a njihov digestivni trakt apsorbovao je za 50 % vi¹e nutrijenata.
Bonus! Mango sadr¾i veliku kolièinu nutrijenata koji poveæavaju imunitet i spreèavaju nazeb!

Jedite zeleno da saèuvate oèi!
Lisnato povræe, kao ¹to su zelena salata, kelj i spanaæ, obiluje luteinom, hemikalijom koja ¹titi oèi od starenja. Otkriveno je da za 43 % smanjuje opasnost od propadanja ¾ute mrlje, najèe¹æeg uzroka gubitka vida kod ljudi starijih od 50 godina! Prema izve¹taju Amerièkog instituta za rak, lutein spreèava i rak dojke, a buduæi da povræe kao ¹to su kupus i brokoli obiluje antikanceroznim hemikalijama zvanim indoli, dovoljno je pojesti ¹olju ili dve dnevno da vam oèi budu mlade i da spreèite rak.
Savet! Pobrinite se da i va¹ suprug zavoli zeleni¹. U novom istra¾ivanju, kod mu¹karaca koji najmanje tri puta nedeljno jedu zeleno povræe rizik od raka prostate smanjuje se za 42 %!

Jedite ljubièasto da smanjite bol!
Namirnice kraljevske boje, kao ¹to su gro¾ðe, smokve i ¹ljive, spreèavaju tegobe sa zglobovima, pokazuju istra¾ivanja. Gro¾ðe je puno antioksidanta koji dokazano smanjuju zapaljenjske procese uzrokovane artritisom, a sadr¾i i boron, mineral za koji se pokazalo da deluje i na najjaèi bol u zglobu.
Bonus! Resveratrol, antioksidant naðen u soku od gro¾ða i crnom vinu, olak¹ava bol i smanjuje lo¹i holesterol.

Jedite belo da preduhitrite alergije!
Bele namirnice, kao ¹to su crni i beli luk i krompir, obiluju moænim nutrijentima koji jaèaju imunitet i zaustavljaju histamine, hemikalije koje uzrokuju svrab, kijanje i curenje nosa! U stvari, Svetska zdravstvena organizacija priznala je ekstrakt crnog luka kao lek za nazeb, ka¹alj, astmu i bronhitis, a istra¾ivaèi su otkrili da beli luk ima osobine antibiotika sliènog penicilinu.
Bonus! Studija raðena u Klinièkom centru Ajove, u kojoj je uèestvovalo vi¹e od 42.000 ¾ena, pokazala je da one koje redovno jedu beli luk imaju za 30 % manju ¹ansu da obole od raka debelog creva.

Jedite plavo da vam mozak ostane bistar!
Istra¾ivaèi su otkrili da antocijanini, antioksidanti odgovorni za boju borovnica, pobolj¹avaju kapacitet uèenja, motorne sposobnosti i memoriju, ka¾e dr Nado. U stanju su da se pobrinu i za mladost va¹eg mozga, a pridru¾ene studije Dr¾avnog univerziteta Luizijane i Amerièkog instituta za starenje otkrivaju da lepe plave bobice ¹tite i od srèane bolesti, visokog holesterola, starenja, nekih vrsta raka i Alchajmerove bolesti. A dovoljna je samo ¹aka dnevno da uèini èudo za va¹e zdravlje!
Bonus! Prema istra¾ivanjima raðenim na Ratgers univerzitetu, nutrijenti u borovnicama spreèavaju i infekcije urinarnog trakta.

Borovnica carica!
Mo¾da se s pravom pitate mo¾e li tako siæu¹ni plod da za¹titi od bolesti srca i krvotoka, raka i mentalnog propadanja. Borovnice mogu - i vi¹e od toga! Prema najnovijim istra¾ivanjima...
1 - Zaustavljaju rak u zaèetku!
Borovnice su najbolji prirodni izvor pterostilbena, antioksidanta koji za 57 % smanjuje prekancerozne lezije debelog creva, i kempferola, flavonoida koji takve ranice smanjuje za 40 % u sluèaju raka jajnika.
2 - Obaraju krvni pritisak i holesterol!
Obilje antioksidanta u ovom ¹umskom voæu blokira ¹tetno dejstvo slobodnih radikala na krvne sudove, smanjujuæi rizik od srèanih bolesti, otkrivaju istra¾ivaèi. Borovnica spu¹ta holesterol efikasno kao statini, ali bez ne¾eljenih dejstava ovih lekova, nagove¹tavaju preliminarna laboratorijska istra¾ivanja.
3 - Podmlaðuju mo¾dane æelije!
Grickanje borovnica vam mo¾e pomoæi da mislite brzo kao pre 10 godina! Zasluga pripada enzimima koji grade nove nervne æelije u mozgu i olak¹avaju postojeæim da "razgovaraju" jedna sa drugom.
4 - ©tite od infekcija!
Za razliku od drugog voæa, borovnica ne oboleva ni od jedne bakterijske infekcije, istièe nauènica Ejmi Hovel. A ta moæ da se suprotstavite bakterijama prelazi na vas kad ih jedete!
5 - Jaèaju ¾enske kosti!
Nauènici su otkrili da plave bobice spreèavaju i osteoporozu, usporavajuæi propadanje kostiju koje dolazi sa menopauzom. "Pona¹aju se kao estrogen, gradeæi kosti", ka¾u oni.
Bolje za vas. - Borovnice ne sadr¾e masti ili holesterol. Bogate su vlaknima, a siroma¹ne kalorijama: 1 ¹olja = 84 kalorije.
One su br. 1. - Borovnice "pucaju" od antioksidanta. U njima ih ima vi¹e nego u 40 drugih vrsta voæa i povræa!
Neuni¹tive! - Istra¾ivanja pokazuju da smrznuta ili osu¹ena borovnica sadr¾i istu kolièinu antioksidanta kao sve¾a. Èa¹a soka vredi koliko i èinijica sve¾ih plodova. Termalna obrada borovnicama ne oduzima lekovita svojstva, pa ih slobodno mo¾ete savljati u kolaèe i mafinse. Sjajan naèin da jo¹ dublje "usadite" u jelovnik ovo istinsko èudo prirode!

http://vivamagazin.info/210/tekst_3.html

Mikac_BG

Jecam je super hrana. Moze kao kuvan, ali
jos bolji su dehidrirani mladi listovi u
prahu (kao dodatak ishrani).Ima da se kupi
ali necu da reklamiram.