Jogurt najskuplji u pekarama

Started by Bred, 11-09-2008, 16:18:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: M. ©krbiæ | Blic

Veliki broj Beograðana jutarnji obrok najèe¹æe kupuje u pekarama. I dok jedni uz burek ili peciva obavezno kupuju i jogurt ili mleko, ima i onih kojima nije te¹ko da od pekare pro¹etaju do prve radnje jer im je u tim objektima kupovina mleènih proizvoda isplativija. Primera radi, èa¹a jogurta u pekarama ko¹ta najmanje 20, dok u radnjama za ovaj proizvod treba izdvojiti oko 14 dinara.

Beograðanka Svetlana Pavkoviæ prièa kako naviku da doruèkuje kiflu i jogurt vuèe jo¹ od osnovne ¹kole, koje je ka¾e do skora kupovala iskljuèivo u pekarama.
- Tako mi je bilo zgodnije jer je sve bilo na jednom mestu, meðutim kad sam pre dva meseca sluèajno sa koleginicom svratila u „Mini Maksi“ od te navike sam naglo odustala. Naime, razgledajuæi koje vrste jogurta nude u ovoj radnji, malo mi je falilo da padnem u nesvest kad sam videla da su njihove cene u zvaisnosti od vrste pakovanja ni¾e nego u pekari za bar pet dinara. Tada sam odluèila da vi¹e nikada neæu kupovati jogurt u pekari jer je to èisto bacanje para - ka¾e Svetlana.
Veæina pekara u poslednje vreme nudi mleko i mleène proizvode kompanije „Imlek“, èije se cene u odnosu na radnje znatno razlikuju. Tako na primer u pekari „Status“ u Ulici 27. marta za èa¹u jogurta „moja kravica“ treba izdvojiti 20 dinara, jogurt „moja kravica“ 250ml u pet ambala¾i je 30 dinara, a toliko staju i jogurti „fit“ i „bio balans“ iste mililitra¾e. Jogurti „viva“, „fit“ i „bio balans“ u fla¹ici od pola litra ko¹taju 55, dok su im voæni joguri „jogud“ od 330g 65 dinara. Za mleko AD od 250 ml ovde treba izdvojiti 30, a za èokoladno mleko „moja kravica“ 250ml 35 dinara. S druge strane u „Mini Maksi“ prodavnici koja je od ove pekare udaljena jedva 30-ak metara, jogurti su u zavisnosti od pakovanja jeftiniji za ¹est do osam, a mleka za pet do osam dinara.
- Nemamo iste uslove kupovine kao veliki lanci. Zbog velikih kolièina koje naruèuju, pored rabata od 20 odsto, proizvoðaèi im odobravaju i odlo¾eno plaæanje robe od 30 do 60 i vi¹e dana. Za razliku od njih nama rabate ne daju, a robu moramo platiti u roku od sedam dana inaèe isporuke obustavljaju. Kad bi i mi dobili sliène povlastice jogurt i mleko bi u pekarama bili jeftiniji. Ovako nemamo raèunicu da ih prodajemo po ni¾oj ceni - obja¹njava Drago Bogiæeviæ, vlasnik pekare „Status“, i dodaje da pekari na ove proizvode obraèunavaju mar¾u u visini do 20 odsto.
Istu prièu èuli smo i u pekari „Fontana“ koja se nalazi u 27. marta 71, gde èa¹a jogurta „moja kravica“ ko¹ta 22, jogurti „fit“ i „viva“ i „bio balans“ od 0,25l su po 30, „viva“ od 05 je 60, a „jogud“ fla¹ica od 330g je 60 dinara.
Jednostavno nemamo iste nabavne cene, ¹to je i logièno jer veliki lanci za razliku od nas malih nabavljaju ogromne kolièine ovih proizvoda. Tako je njihova prodajna gotovo izjednaèena sa na¹om nabavnom cenom - ka¾u u ovoj pekari.

„Imlek“ izgurao manje proizvoðaèe
o skoro smo u ponudi imali i proizvode manjih mlekara, ali je potra¾nja mu¹terija toliko opala da ih je veæina pekara skoro iskljuèila iz ponude. Evo i ja sam juèe poruèio dva paketa jogurta mlekare „Granice“ i sve mi je ostalo, pa sam za sutra otkazao novu narud¾bu. Ljudi sve èe¹æe tra¾e „imlekove“ proizvode èije je pakovanje atraktivnije, zbog èega su preuzeli primat na tr¾i¹tu - ka¾e Bogiæeviæ.