Recepti sa praktiènog iz tehnologije

Started by mary, 19-12-2008, 14:09:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Ovako, drage kolege: od ovog roka koncept praktiènog iz tehnologije je malo promijenjen.   :?: Naime, sva stara literatura: FMIII, Ph.Jug IV (Ph.Jug II i pogotovo) i ostalo se vi¹e ne koristi, jer je zastarjelo. Od sada samo Ph.Jug V (u kojoj nema ba¹ puno toga potrebnog za praktièni), Extra farmakopeja, FM Republike Srpse, aktuelni registri lijekova i najva¾nije: FM2008.

Od ovog roka su uvedene i nove kartice sa novim receptima. To znaèi da zaboravite na stare. Najveæi broj recepata je oficinalan u FM2008 ili FM Rep. Srpske. Super je to ¹to u njima ima i postupak izrade. Lo¹e je to ¹to u laboratoriji imaju samo jedan primjerak FM2008.


Sreæno kolege!!!  :~

frckica-j

Ako vam mo¾e pomoæi, ja sam imala ovo:

1-izrada suspenzije za oralnu upotrebu sa anestezinom: anestezin, glicerol i emulsia oleosa. Oficinalan je preparat u MF2008, ne sjeæam se taèno naziva, ne¹to tipa Anestesini susp. pro usui buccale ili tako ne¹to.

2-Thymi sirupus

Znam da je koleginica imala uljanu injekciju kao drugi recept. Ja to nisam nikad nauèila...

Jovana Bg-Bl

Farmakopeja R Srpske????? juuuuuuu?
a sta je FM2008???I jel tesko snaci se u tim novim knjizurinama?
Frckice,kako si prosla na prakticnom?
Pozzz

frckica-j

O da, imaju FM Republike Srpske.  :>: Zamisli.  :lol: Mala knjiga, vi¹e nema nego ¹to ima ne¹to, ali 'ajde, bar su poèeli ne¹to konkretno da rade!  :pljes:

A FM2008 su nove magistralne formule koje su izdate u Srbiji. Evo link. (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,15796.0.html) ©ta znam, nisam se ba¹ mnogo koristila njima, ali pregledne su, lako se snaæi i skoro sve podatke koje vam trebaju mo¾ete naæi u njima. Skoro sve, naravno pone¹to morate potra¾iti... Najbolje je ¹to sadr¾e razne priloge: sone ekvivalente, broj kapi u gramu za sve rastvore koji su potrebni za izradu preparata u njima, rokovi upotrebe i sva¹ta ne¹to.  :ok:

Polo¾ih juèe praktièni, danas usmeni.  :ziveli  :fancy:

Lesko987

Pa cestitamo!!! :pljes: Kad ces da castis?

frckica-j

Svrati u kafanu pa æe da bude i piæe!  :wink:

optimisticna

Frckice, cestitam na polozenom ispitu!  :pljes:
Koliko je vremena potrebno da se spremi usmeni iz tehnologije?
Koja pitanja si imala?
Zna li se kad je sljedeci rok?

frckica-j

Hvala!  :jub:

Uh, ne znam ¹ta da ti ka¾em za vrijeme. 2 mjeseca dobrog rada za siguricu i za dobro znanje. Neki ka¾u za mjesec-mo¾e¹ ali malo klimavo, pogotovo detalji. A detalja mnogo ima, na praktiènom a kamoli na usmenom, pa ti vidi. Ja sam spremala zajedno i htjela sam to dobro da spremim. Sad, samo za prolaz ne znam.

Pitanja sam stavila u temu gdje je usmeni odgovor, jer nam usmeni svima isti.

A sledeæi rok bi valjda trebalo da bude u novembru, ali ne znam kada. Po¹to ptofesorice dolaze èak tri puta u novembru. Jedino je sigurno da 5.11. kada dolazi prof. Djuriæ neæe biti usmeni, znaèi jedan od ta preostala 2 puta. A praktièni uvijek bude uz usmeni.

optimisticna

Hvala ti na detaljnom odgovoru,frckice.  :love:
Nadam se da cu se i ja uskoro pridruziti klubu onih koji su polozili tehnologiju. :roll:

frckica-j


lingvaleta

danas sam dobila informaciju da su se pojavili neki novi praktikumi.nesto mi nije jasno da li vaze i stari i novi ili samo novi.molila bih nekoga od kolega ko je izlazio na rok iz tehnologije(prakticni dio,naravno) u zadnjem roku da nam malo pojasni iz cega treba da ucimo....i da li neko zna kada bi prakticni trebao da bude u decembru.hvalaaaaaaaaaaaaaa. :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2:

frckica-j

Da, pojavili su se novi praktikumi zato ¹to sad na faksu u BG-u imaju prvi put bolonjce na tehnologiji a oni imaju ne¹to drugaèiji plan i program od na¹eg. Jer tehnologija, kao neki uvod, poèinje u treæoj godini i nastavlja se u èetvrtoj.
©to se praktikuma tièe, znam sigurno da se izbacuje onaj prvi, bijeli-pra¹kovi, rastvori, ekstraktivni i supo-oblici, a za ostale ne znam. Najbolje je da pitate aisistenticu i profesoricu koja bude prva dolazila!

lingvaleta

nista,onda cu kontaktirati ass Sonju da vidim sta je sa nama starima....a taman sam presla prvi praktikum:)hvala

optimisticna

Ja spremam usmeni iz tehnologije. Posto se teorija za usmeni uci i iz praktikuma, jel to sad znaci da moram nabavljati nove praktikume i uciti iz njih? Zar ovi stari praktikumi nisu dovoljni? :namcor

frckica-j

Zastarjeli su! To je problem! Praktikumi su pisani po novoj literaturi, Ph.Jug IV je zaboravljena, a prethodne kao da ne postoje. To je caka...