MIXED MARTIAL ARTS

Started by MMA_Beograd, 01-03-2009, 20:42:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

MMA_Beograd

MIXED MARTIAL ARTS
MMA (Mixed Martial Arts) u na¹oj zemlji poznatiji kao Ultimate Fight (sto je u stvari naziv za najprestizniji sampionat ovog sporta), nesumnjivo da je ovo sport 21. veka, koji je osvojio citavu planetu!

Sr¾ modernog MMA, generalno sacinjavaju udaranje (boks, kick-box i muay thai), rvanje (slobodni stil, grèko-rimski i d¾udo) i borba u parteru (brazilski d¾iu-d¾icu i sambo). MMA je prvenstveno takmicarski sport, ali se moze trenirati i rekreativno, u kontrolisanim uslovima, bezbedno i bez povreda.

EVOLUCIJA MMA BORACA
U ranim 1990-im dva stila su se izdvojila zbog svoje efikasnosti u MMA takmièenjima: brazilski jiu-jitsu i amatersko rvanje.

Jiu-jitsu borci su imali prednost, po¹to rvaèi nisu posedovali znanje kojim bi ih pobedili u stojeæem stavu ili na tlu. Meðutim, kada su rvaèi poèeli da treniraju i efikasno primenjuju udaraèke tehnike, borci koji su radili èisti BJJ su nai¹li na pote¹koæe, jer ime je postajalo sve te¾e da borbu prenesu na tlo, dalje od svojih slabih taèaka u borbi u stojeæem stavu. Ovo je bio prvi korak u evoluciji ka me¹ovitom treningu.

Kikbokseri i bokseri su evoluirali na taj naèin ¹to su svom arsenalu dodali rvaèke tehnike. Ranije se nisu mogli nositi sa rvaèima i BJJ borcima, po¹to nisu uspevali da izbegnu obaranja, a na tlu nisu imali nikakvu odbranu. Nakon ¹to su poèeli da treniraju borbu na tlu, do¹lo je do iznenaðenja, koja su pokazala da borci koji su specijalizovani za udaranje takoðe mogu biti uspe¹ni i u parteru.

Zbog svoje rane dominacije, borci brazilskog jiu-jitsua su bili poslednji koji su evoluirali. Ali, kada su svojim ve¹tinama dodali rvanje, tajlandski boks i boks ponovo su postali opasni konkurentni.


FAZE MMA BORBE
Kao rezultat MMA borbi, naèin treniranja borilaèkih ve¹tina i shvatanje efektivnosti razlièitih tehnika i strategija drastièno se promenio. MMA je pokazala da postoje tri razlièite faze u ovakvom naèinu borenja:

Borba u stojeæem stavu
Klinè
Borba na tlu

Dok su se u prvim godinama nadmetanja, primenjivali razlièiti tradicionalni stilovi (od Sumo do karatea), konstantna evolucija sporta je eliminisala manje efikasne „èiste“ stilove, naroèito zbog toga ¹to su borci koji su se specijalizovali za odreðeni stil bili nemoæni u odbrani od drugih, njima nepoznatih tehnika.

Da bi bili uspe¹ni u svim fazama borbe danas MMA borci treniraju veliki broj tehnika, koje su se pokazale najefikasnijim. Iako poku¹avaju da nametnu svoj stil i naèin borbe, neizbe¾no je da se tokom meèa naðu u raznim situacijama. Borac koji je navikao da se bori stojeæi æe verovatno biti oboren, a rvaè æe najverovatnije biti primoran da se bori na nogama pre nego ¹to uspe da obori protivnika. MMA borac mo¾e trenirati odreðeni stil da bi poveæao svoje sposobnosti. Tipièni stilovi, poznati po svojoj efikasnosti, koji se treniraju pre MMA karijere, ili koji se individualno treniraju da bi se njima naroèito ovladalo, klasifikovani su prema nivou i distanci vodjenja borbe:

Stojeæi – kikboks, boks, kjoku¹in kai karate i tajlandski boks se treniraju da bi se pobolj¹ao rad nogu, kao i udarci nogama, kolenima, pesnicama i laktovima.


Klinè – rvanje slobodnim stilom, rvanje grèko-rimskim stilom i d¾udo se treniraju da bi se pojaèali klinèevi, obaranja i bacanja, dok se tajlandski boks ve¾ba da bi se pojaèao udaraèki aspekt u klinèu.


Perter – brazilski jiu-jitsu, rvanje, d¾udo i sambo se treniraju da bi se nauèile zavr¹nice, i da bi se uspe¹no odbranili od njih. Stilovi amaterskog rvanja se treniraju da bi se nauèile pozicije fiksiranja protivnika u parteru.


Mnogi stilovi moraju biti pomalo izmenjeni da bi bili efikasniji u MMA sportu. Na primer, neke bokserske tehnika se ne mogu koristiti jer borca ostavljaju ranjivim za udarce nogama ili obaranja. Slièno tome, d¾udo tehnike se moraju menjati zbog protivnika koji ne nose kimono. Zbog toga moderni MMA borci ne treniraju jedan odreðeni stil, veæ to èine u timovima ili sa trenerima koji su specijalizovani za MMA borbu. Pored toga ¹to treniraju 3 odreðene faze borbe, oni uve¾bavaju i kombinaciju ove tri faze. U pitanju je sasvim novi koncept koji  povezuje ove tri zasebne faze borenja, kao i udaranje na tlu sa zavr¹nicama, tvreæi tako jednu sasvim novu celinu.

Kondicioniranje, brzina i snaga su takoðe veoma bitni aspekti treninga MMA boraca. U pitanju je fizièki veoma zahtevan sport, i borci moraju biti u vrhunskoj formi da bi bili uspe¹ni. Razlièiti stilovi borenja favorizuju razlièiti vid treninga. Na primer, snaga je obièno vezana za borce na tlu, dok oni koji udaraju favorizuju brzinu. Svim borcima je izdr¾ljivost veoma bitna, da bi bili efikasni tokom èitavog meèa.