Svaka prehlada napad na pluca

Started by Bred, 09-02-2014, 23:39:33

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

B. Laćarak         

Svaka prehlada ili grip koji se ne odleže, mogu da budu okidač za upalu pluća - pneumoniju.

Respiratorne virusne infekcije zbog naglog pada imuniteta i neadekvatnog tretmana, mogu da prerastu u bakterijsku superinfekciju. U tom stanju svako rizično ponašanje: pušenje, alkohol, iscrpljivanje organizma, neuredna ishrana, dodatno otežavaju kliničku sliku pneumonije.

bolevanje i umiranje od upale pluće češće je u manje razvijenim zemljama, a u poslednje dve decenije je u celom svetu u stalnom blagom porastu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut" u 2012. godini je prijavljeno 2.583 virusnih i 8.148 bakterijskih pneumonija. Najčešće obolevaju stariji, siromašni i ljudi lošijeg socio-ekonomskog statusa.

Stručnjaci upozoravaju da je pneumonija jedan od najčešćih uzroka teških komplikacija i smrtnosti.

- Akutne respiratorne infekcije, naročito ako su praćene povišenom temperaturom, moraju da se odleže nekoliko dana, uz povećan unos vitamina i tečnosti - kaže u intervjuu ,,Večernjim novostima" asistent dr Vladimir Žugić, pulmolog, načelnik Odeljenja za funkcionalnu dijagnostiku pluća Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije. - Antibiotike ne treba uzimati, jer su oni u ovom slučaju neefikasni, i daju se samo hroničnim bolesnicima, naročito plućnim, koji imaju povećan rizik za nastanak komplikacija.



nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2014&mm=02&nav_id=809894