RS: Bebe bez vakcine

Started by Bred, 13-08-2014, 17:48:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

S. Mišljenović

Republika Srpska se dva meseca muči kako da nabavi cepiva za novorođenčad. Propala prethodna tri tendera Fonda zdravstvenog osiguranja RS

BANjALUKA - Građani u Srpskoj i dalje muku muče sa vakcinacijom beba, jer nema petovalentnih vakcina koje štite organizam od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i HIB. Poseban problem je Banjaluka kao najveći grad u Srpskoj. Roditelji uzalud donose bebe na vakcinaciju.

Petovalentne vakcine se daju dvomesečnim bebama. Pošto ih u domovima zdravlja nema, roditelji su primorani da ih kupuju u apotekama, gde se cena kreće od 70 do 100 maraka. Međutim, čak i kad roditelji sami kupuju vakcine dolazi do problema, jer pojedini Centri za vakcinaciju odbijaju da daju vakcine zato što - nisu njihove. Roditelji su ogorčeni. Smatraju da će se zbog odlaganja vakcinacije prekinuti krug imunizacije dece.

- Ovo je sramota. Pa već dva meseca nema vakcina za naše bebe. Šta da radimo ukoliko se deci nešto desi - kaže Branka B., jedna od majki iz Banjaluke koja već danima obilazi Centar za vakcinaciju.

nastavak -> http://novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.655.html:505235-RS-Bebe-bez-vakcine