Main Menu

Prehlada

Started by Bred, 20-12-2007, 14:03:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Vec par dana vucem neku prehladu i danas konacno odlucih da odem kod lekara.

Prvo me je izgrdila sto sam bio fervex [nesto o njemu sam nasao ovde (http://pharmabook.net/en/organotropnye-sredstva/respiratornye-sredstva/protivokashlevye-sredstva/ferveks-ot-suxogo-kashlya.html)] zato sto je on prvenstveno antipiretik te kao takav snizava temperaturu, a temperature od 37-38,5C ne treba snizavati cak ni deci jer je to znak da se organizam bori, davanjem antipiretika snizavate "signal" koji organizmu kaze da treba da se bori, tako mi je ona objasnila, sto je sve logicno.

Olynt kapi[sadrze ksilometazolin, koji je vazokonstriktor] te se ne smeju koristiti duze od 5 dana, stavljaju se 3*1-2kapi u svaku nozdrvu.

Ako vam je sluznica nosa otecena pa ne mozete da disete, preporucuje se aqua maris sprej za nos ili marisol (http://www.farmanea.co.yu/maris.htm).

Kod klasicnih simptoma prehlade, koji ukljucuju i grebanje ili bolove u grlu, ukoliki ne postoji potreba za antibiotikom , a postoji i otok, grlo se moze ispirati cajem od zalfije 4x dnevno koji je ODLICAN antivirotik, kako mi rece "moja" doktorka.

Takodje, kada je sluzokoza zdrela previse otecena, ona zacepljuje usni kanal pa otuda se javlja zapusenost usiju.

:wink:

Pri pojavi, ne daj Boze, svetlo zutog[ne drzite me za rec, moja slobodna procena, pokazala je neku nijansu zute boje] ili ZELENOG sekreta iz nosa, ODMAH se javite lekaru jer je to znak superinfekcije sinusa.