Da li je va¹ ciklus normalan?

Started by Bred, 09-10-2006, 13:10:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ako ste mo¾da zabrinute za promene u ciklusu i veæ mislite na najgore, treba da znate da same godine sa sobom nose razne promene. Pomoæu ovog malog vodièa saznajte da li je va¹a briga na mestu ili samo panièite.

Od puberteta pa do menopauze normalno razvijena ¾ena sa zdravim polnim organima ima menstruaciju od 21 do 35 dana, ¹to se smatra normalnim ako se menstruacija javlja uvek u istom razmaku. Menstruacija proseèno traje pet do sedam dana. Meðutim to je klinièka slika koju razni faktori mogu da promene. A i va¹e godine utièu na va¹ ciklus.

Kako godine utièu na va¹ ciklus
Posle tridesete

Va¹ ciklus bi trebalo da se odvija na svakih 28 dana i ne bi trebalo da varira zato ¹to su va¹e ovulacije jo¹ redovne. Takoðe ne bi trebalo da bude ni nekih znaèajnih promena, pogotovo ako nemate decu.
Upozoravajuæi znaci

Treba da se zabrinete ukoliko imate obilnija krvarenja nego obièno, kao i ako se javljaju nasumièna krvarenja tokom meseca. U poslednje vreme je sve vi¹e mladih ¾ena koje imaju problem sa endometriozom koja izaziva obilnija krvarenja ili zaustavlja krvarenja. Ukoliko se ne leèi, mo¾e da izazove i sterilitet. Zbog toga su redovni pregledi kod ginekologa veoma bitni u tridesetim. Ovo su takoðe godine kada se javljaju benigni tumori koji nekada ne izazivaju nikakve tegobe, ali mogu da se uoèe tokom pregleda.
Posle èetrdesete

Ovde se veæ javlja dosta promena vezanih za va¹e telo. Posle èetrdesete zid materice poèinje da se tanji zbog nastupajuæe menopauze. Periodi takoðe mogu da postanu te¾i i neregularni zbog promene u radu hormona.
Upozoravajuæi znaci

Iako ste mo¾da veæ iskusili neke prirodne promene na svom telu nakon poroðaja, te¹ka i obilna krvarenja mogu da uka¾u na postojanje fibroida ili endometrioze. Iako se nakon poroðaja smanjuje rizik od nastajanja ovih bolesti, nijedna ¾ena, na¾alost, nije za¹tiæena od ovih oboljenja.
Posle pedesete

Pribli¾avate se menopauzi i telo proizvodi mnogo manje progesterona i estrogena. Tako da te¹ka, obilna i duga krvarenja nisu ni¹ta èudno u ovim godinama.
Upozoravajuæi znaci

Svako krvarenje nakon menopauze (raèuna se nakon godinu dana od va¹e poslednje menstruacije) mora da se pregleda. Febroidi mogu da izazovu te¹ka krvarenja, a èesta pojava u menopauzi su i polipi koji nisu kancerogeni. Pa, ipak, jo¹ èe¹æa pojava u periodu od pedesete do sedamdesete je endometrijalni kancer.

Zato ukoliko primetite bilo kakvo neobièno krvarenje praæeno bolovima, krvarenje izmeðu dva ciklusa, postmenopauzalno krvarenje, obavezno idite kod ginekologa.

Biljana Tasiæ

blic

Alnus Glutinosa

Bred,pa mozda tebi izgledamo malo oronulo, ali nemamo jos po 30-40 godina! Valjda?  :hm

Al-Jasmina

Jel bi sad trebalo da svaka od nas cura prokomentarise na koliko dana dobija,
koliko obilno,
da li se oseca zbog toga normalno/nenormalno,
brine li se sto joj je neredovno pa se stresira svako malo...?

ili ne?
:)

Ma Bred je obziran..toliko je korisnih tema postovao
upravo za lepsi pol  :cvet


yeca

Quote from: Al-Jasmina on 09-10-2006, 23:54:56
Ma Bred je obziran..toliko je korisnih tema postovao
Ili samo da bi postovao??  :K  :wink:

lijepa bosanka

da....i mogao je da stavi kao podforum "zenski kutak"...
Ali hvala mu,jer misli na nas...
:wink:

Darker

Meni je ciklus potpuno nenormalan... Ponekad se zapitam, da li ja uop¹te imam ciklus?' :hm :hm

Al-Jasmina

Ma ako se stavi na stranu to sto boli i smara,
ciklus je divna poruka Mamice Prirode:
U tebi ima zrno iz koga moze nastati zivot :cvet ..sledeceg meseca, jelte  :happy:...i ako ne koristis zastitu devojko  :roll: :K

Bred

D, razumem sto si nervozan ovih dana-nisi jos dobio :K
Za vas, moje dame :cvet

SPAJALICA

Hm, mislim da je bolje nasloviti ovu temu-Diane 35, Yasmin i sl. ...

bozana

Meni je ova tema Brede super. Znaci ako nemamo 30 ili 40 godina ne moramo znati sta nas ceka. E pa po mom misljenju je to pogresno. Moj ciklus je normalan i traje 30 dana. Kod nekih zena traje krace, a duzi ciklus je povezan sa neplodnoscu. Kod nekih zena ipak moze normalno da iznosi 45 dana.