Seksualno prenosive bolesti – SPB

Started by Bred, 26-02-2007, 13:43:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Da li ste IKADA radili test na neku SPB?

Nisam
Jesam i bio je negativan
Jesam i bio je pozitivan
Ne znam ni ¹ta je to
Nemam sex-sigurno nemam ni SPB

Enea

ste videli rezultat ankete 45,5% zabole bash  :nonono:

Bred

#46
Koristite pretragu!
Quote from: Bred on 15-02-2007, 23:19:38
Dr. Ivan Bubanovic

Smatra se da se kondilomi najcesce prenose direktnim seksualnim kontaktom, mada i drugi putevi prenosenja nisu iskljuceni kao sto su depilacija ili brijanje zajednickim/tudjim brijacem i sl. Kondilomi se ne prenose putem krvi (transfuzija) ili kao kapljicna infekcija. Za infekciju HPV-om neophodna su dva preduslova:

1. mikrotraume koze/sluzokoze odnosno tzv. "ulazna vrata" i

2. direktan kontakt koze/sluzokoze sa kozom/sluzokozom  inficirane osobe ili njenim sekretima.

Kondilomi (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,1364.msg72962.html#msg72962)



:news:
Hlamidija – rizièna za oba partnera

O hlamidiji se danas sve vi¹e govori kao bakteriji koja mo¾e da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema kod ¾ena, a najèe¹æe se pominje neplodnost.

Ova bakterija se prenosi seksualnim kontaktom sa obolelom osobom. Preno¹enje bakterije hlamidije se takoðe mo¾e desiti putem vaginalnog poroðaja sa inficirane na novoroðenèe.

Kada se ne leèi, hlamidija mo¾e trajno da o¹teti polne organe i da dovede do steriliteta i kod ¾ena i kod mu¹karaca- ka¾e ginekolog dr Zora Deviæ.

Svaka seksualno aktivna osoba mo¾e dobiti hlamidiju. ©to je veæi broj seksualnih partnera, veæi je rizik od infekcije. Hlamidija kod ¾ene mo¾e inficirati cerviks i urinarni trakt, a takoðe mo¾e da uzrokuje i zapaljenje karlice kada dospe u kanale materice.

S obzirom da grliæ materice kod tinejd¾erki i mladih devojaka nije potpuno zreo, one su u posebnom riziku od infekcije, ako su seksualno aktivne. Sa druge strane, hlamidija kod mu¹karca mo¾e da inficira urinarni trakt i deo mu¹kog genitalnog trakta koji sprovodi spermu od testisa do semevoda, a posledica mogu biti upala semenih kanaliæa, otekline ili zapaljenje testisa.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2009&mm=08&nav_id=378072