Dete umrlo nakon zahvata u privatnoj klinici

Started by tarantulica, 09-06-2007, 13:52:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

ako biste malo zagrebali ispod povrsine, videli biste poentu. :wink:
a poenta je-da covek moze 10000 puta nesto uraditi i 10001 puta zajebati stavr tj ubiti nekog.
a takodje se postavlja pitanja sta treba uraditi i promeniti u sistemu da se ovakve greske ne desavaju[ da neko sa 35 god iskustva i ko zna koliko god skolovanja bude osumnjicen da je ubio nekog]. :wink:

josefina87

izvini brad,ali ne sla¾em se sa tobom!
ako je ona bila zdrava(kako ka¾u,jer je pre svake operacije neophodno odraditi sve analize),njena smrt je skroz njihova krivica-ako si doktor sa tolikim iskustvom ovakva gre¹ka ne sme da ti se desi!
opet je to banalna operacija u odnosu na one koje se stalno rade,ako napravi ovakvu gre¹ku na ovakvoj,gde skoro da ne postoji procenat za smrt,¹ta æe sa onim riziènim sluèajevima!?

Bred


Masha

Zabraniti rad lekarima koji su operisali Anju

BEOGRAD - Lekari koji su operisali kataraktu trogodi¹noj Anji Grahovac, posle koje je devojèica tragièno preminula 4. juna, morali bi da se naðu na spisku onih zdravstvenih radnika koji od 2008. neæe dobiti licencu novoformirane Lekarske komore Srbije.Bez te licence oni neæe moæi da se bave lekarskim poslom u Srbiji.

Devojèica je u sali bolnice „Perfekta“ tokom hirur¹ke intervencije ostala bez kiseonika, ¹to je prouzrokovalo o¹teæenje mozga.
Uslov da lekar dobije licencu je da ima potvrdu pravosudnih organa da nikada nije bio osuðen za nesavesno leèenje. Za sada se krivièni postupak vodi samo protiv anesteziologa dr Stanoja Gli¹iæa, ali su i oftalmolog dr Bora Mitroviæ, dr Mirjana Iliæ, dr Bo¾idar Iliæ prekr¹ili etièka naèela svoje struke.
Dr Boru Mitroviæa, zaposlenog u „KBC Zvezdara“, za operaciju male Anje je anga¾ovala privatna ordinacija njegove supruge. On je to uèinio bez dozvole ustanove u kojoj radi. Istovremeno, ordinacija „Iliæ“ za takav zahvat nije registrovana. On je hirurg koji je tada odluèio da prekr¹i zakon. Dr Mitroviæ je svesno doneo odluku i da operaciju obavi u iznajmljenoj sali bolnice „Perfekta“ koja nije imala dozvolu da obavlja oftamolo¹ke zahvate. Zbog toga dr Mitroviæ ne bi smeo vi¹e da radi kao lekar, èak i ako se nikakva druga odgovornost ne doka¾e. Dr Bo¾idar Iliæ, voða tima koji je operisao malu Anju, i dr Mirjana Iliæ, vlasnica ordinacije, pristali su tog 21. maja da trogodi¹nju devojèicu operi¹e lekar koji za to nije imao dozvolu. Izgleda da im je porodièni biznis tog dana lako potisnuo moralna naèela. Da li oni mogu da oèekuju licencu? I doktor Dejan Milutinoviæ, vlasnik privatne bolnice „Perfeketa“, pristao je da zaradi na operaciji koja nije smela da se obavi pod krovom njegove bolnice. On se jedini od 4. juna oglasio u javnosti, ali samo iz jednog razloga - ¾eleo je da se pobuni zbog èega je Ministrastvo zdravalja privremeno zatvorilo „Perfektu“.
Povreda lekarske etike poèinjena je u svakom smislu, zakljuèio je pro¹le nedelje i profesor doktor Vojkan Staniæ, predsednik Srpskog lekarskog dru¹tva.
- Sem konstatovanja da je napravljena velika oèigledna gre¹ka, u ovom sluèaju mi ne mo¾emo uèiniti ni¹ta vi¹e, iako bi trebalo. Moralna odgovornost nije adekvatan odgovor za poèinjeno delo - rekao je tada dr Staniæ.
Ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ izjavio je juèe da
svi za koje se doka¾e da su uèestvovali u tome i zbog propusta izazvali smrt devojèice, treba da snose kriviènu odgovornost.

Otvoreno pismo anesteziologa

Dru¹tvo Anesteziologa Srbije i Udru¾enje anesteziologa i intenzivista Srbije, saop¹tila su juèe da je povodom smrti trogodi¹nje Anje Grahovac u javosti stvorena „situacija koja zamagljuje pravu istinu i èinjenice o sluèaju i o radu lekara uop¹te“. U otvorenom pismu javnosti, pi¹e da deo medija veæ sudi i utvrðuje krivicu za smrt Anje Grahovac
„Sluèaj se naziva ubistvom, a struèno-medicinska javnost Srbije sauèesnicima, skrivaèima, a manipuli¹e se i bolom nesreænih roditelja“, pi¹e u pismu.
Dodaje se da je „neodgovornom eksploatacijom tragiènog dogaðaja u javnosti stvorena atmosfera straha i nepoverenja pacijenata u rad anesteziologa kao i u postojeæu medicinsku opremu“.
„Smrt male pacijentkinje Anje Grahovac je stra¹na i nenadoknadiva tragedija za devojèicu i njene roditelje. Oni, kao i celokupna javnost, imaju pravo da saznaju istinu. Nama lekarima, a anesteziolozima posebno, je takoðe potrebna istina“, pi¹e u pismu. U pismu se osuðuje i privoðenje doktora Stanoja Gli¹iæa.

izvor www.blic.co.yu

Milosavljeviæ: Mediji ne treba da unapred osuðuju lekare

Ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ danas je kritikovao izve¹tavanje pojedinih medija u Srbiji o smrti trogodi¹nje Anje Grahovac, koja je poèetkom juna preminula posle operacije katarakte.
Milosavljeviæ je ocenio da je nedopustivo da mediji unapred osuðuju lekare za struènu gre¹ku, pre zavr¹etaka istrage i celog procesa.
Ministar zdravlja je ocenio da se na taj naèin neopravdano ¾igo¹e èitava lekarska profesija.
"Nedopustivi su naslovi poput 'Ubica na slobodi', ja sam lekar i ne sla¾em se sa time da me bilo ko naziva ubicom", rekao je Milosavljeviæ.
On je podsetio postoje krivièno pravni propisi kojima se reguli¹e oduzimanje lekarskih dozvola i ocenio da zbog toga nikako nije dobro da se time bave novinari.
Milosavljeviæ je, meðutim, kritikovao i pojedina lekarska udru¾enja koja su unapred iskljuèila moguænost struène gre¹ke u sluèaju devojèice Anje Grahovac.
"To su osetljiva pitanja i zbog toga se ne mo¾e unapred reæi da nije bilo struène gre¹ke", rekao je ministar zdravlja.
Trogodi¹nja Anja Grahovac operisala je kataraktu 21. maja u Privatnoj bolnici "Perfekta", operaciju su obavili lekari ordinacije Iliæ. Devojèica je posle intervencije pala u komu i preminula dve nedelje kasnije, 4. juna.
Obdukcioni nalaz pokazao je da je devojèica umrla usled nedostatka kiseonika tokom operacije.
Klinika "Perfekta" je zatvorena zbog toga ¹to nije imala dozvolu za obavljanje takve intervencije, a anestezijolig koji je uèestvovao u operaciji priveden je.

BETA

Masha

#34
MINISTAR TOMICA MILOSAVLJEVIÆ O SMRTI ANJE GRAHOVAC

Neèuveno reagovanje lekarskih udru¾enja


Od 1. januara 2009. godine doktorima se ukida dopunski rad. Njihov radni dan neæe smeti da traje vi¹e od osam sati. Ukoliko ¾ele da obavljaju i privatnu praksu, u dr¾avnoj i privatnoj ustanovi moæi æe da rade samo po èetiri sata. A za rad u privatnim ordinacijama plaæaæe doprinose, najavljuje u razgovoru za „Blic“ ministar zdravlja dr Tomica Milosavljeviæ.

- Sada doktori mogu da rade dopunski treæinu radnog vremena i to samo u jednoj ustanovi ako im struèni savet i direktor u matiènoj ustanovi da saglasnost. Lekari neæe moæi da rade osam sati samo u privatnoj ordinaciji da ne bi najbolji meðu njima iz dr¾avnih bolnica nestali za one koji nemaju novca da plate odlazak u privatne ordinacije. U tom sluèaju, vantelesnu oplodnju bi svi doktori oti¹li da rade samo privatno, a u dr¾avnoj bolnici bi se izvodili samo pregledi.

Ko je kriv zato ¹to se pacijenti odluèuju da idu na operacije u privatne bolnice gde ih èekaju dr¾avni lekari na „dopunskom radu“. To je legalizovao i Zakon o zdravstvenoj za¹titi koji ste vi doneli?

- To nije taèno. Zakonom je definisan dopunski rad. Lekar, ako ima dozvolu od direktora, ima pravo da posle podne dva i po sata radi u privatnoj ordinaciji. A direktor ustanove je taj koji treba da organizuje posao tako da na najmanju moguæu meru smanji zloupotrebe, odnosno slanje pacijenata u privatne ordinacije. Toga ima dosta, zbog toga i radimo na ureðenju sistema i polako se takav rad smanjuje.

Istra¾ivanja su pokazala da sada, u odnosu na 2000. godinu da 25 odsto manje ljudi odlazi u privatne ordinacije. Ne mo¾e se odjednom napraviti rez.
Lekarska komora æe tek sledeæe godine raspravljati o sluèaju trogodi¹nje Anje Grahovac, umrle nakon operacije katarakte. Kako je to moguæe? Ko je kriv za to?


- To je pitanje za direktora lekarske komore. Tragièna je èinjenica da je devojèica od tri godine izgubila ¾ivot posle lekarske intervencije. ©ta god mi izgovorili, ne mo¾emo da je vratimo. Dete je umrlo posle operacije oka, uraðene u privatnoj bolnici za plastiènu hirurgiju u organizaciji privatne oftamolo¹ke ordinacije. Prekr¹en je Zakon o zdravstvenoj za¹titi i zbog toga su ove dve ustanove zatvorene. Pokrenuta je, od strane Ministarstva zdravlja, odgovornost u dva smera - kriviènopravni i sudsko-medicinski, koji je u toku - a podrazumeva liènu odgovornost zdravstvenih radnika koji su uèestvovali u leèenju devojèice. Druga odgovornost podrazumeva moralnu i etièku, a za to su odgovorna udru¾enja i komore. Argumentacija Srpskog lekarskog dru¹tva, da nema naèina da ne¹to uradi osim da osudi je neverovatna. ©ta to znaèi? Ako hirurg, anesteziolog i sestra uzmu dete od tri godine i unesu ga u salu bolnice za plastiènu hirurgiju da mu operi¹u oko, oni su prekr¹ili profesionalnu etiku. E, to je pitanje za SLD, Etièki komitet i Komoru. Treba pitati direktorku Komore ¹ta je mislila pod tim da æe sluèaj razmatrati poèetkom 2008. godine. Komora mo¾e da konstitui¹e organe i ranije. Da sam ja direktor komore, ne bih dao takvu izjavu nego bih uradio sve da se èitav predmet ¹to pre razmatra na Lekarskoj komori.

Da nije bilo medijske kampanje, sluèaj male Anje pao bi u zaborav, kao i sluèajevi mnogih pacijenata umrlih nakon rutinskih intervencija - èukljeva, pucanja slepog creva... Imamo i primer Treæeg tu¾ila¹tva gde su lekari odbili da ve¹taèe. Vi¹e je nego oèigledno da lekari ¹tite jedni druge. Kako tome stati na put?

- Postoji sudsko-medicinski odbor koji svake godine pet do 15 te¹kih sluèajeva ispituje sudsko, medicinski i pravno. Da li znate za sluèaj da je èovek izgubio pravo da bude lekar? Dva meseca unazad, redovni profesor, èlan Akademije crnogorske dr Butkoviæ zbog mita je izgubio pravo da radi. Preme¹ten je u biblioteku. Meðutim, saglasan sam sa vama da je reagovanje Etièkog komiteta SLD neprimereno. Nisu èak ni konstatovali èinjenice koje su i meni kao lekaru jasne. I komisija koju je oformilo udru¾enje lekara, koje sebe naziva Privatna lekarska komora, iznelo je sve moguænosti osim one da se pogre¹ilo. I to je neèuveno. To potvrðuje va¹u tezu „vrana vrani oèi ne kopa“. Ali na nivou profesije trebalo je da budu u stanju da ka¾u da to nije bilo etièki, ali ne da ulaze u to da li je bilo struène gre¹ke. U Hrvatskoj je pre nekoliko meseci objavljen javni ukor jednom profesoru. Komora je procenila da je on radio nestruèno. E, to oèekujem da uradi i na¹a komora.

Dr Bora Mitroviæ, oftalmolog u KBC Zvezdara, operisao je bez dozvole direktora. Da li takav lekar treba da dobije licencu za rad?

- Ne bih mogao da ka¾em da ne bi trebalo da dobije licencu. On treba da proðe proceduru u Komori. Sve se dogaða u procesu stvaranja Komore. Jo¹ uvek nemamo izdatu nijednu licencu.

izvor www.blic.co.yu

Darker

Ka¾e meni moja baba juèe: to ¹to æe anesteziolog(koji je najbolji u zemlji, dakle boljeg nemamo) da ide na 12 godina u zatvor, nju neæe vratiti... A ako najbolji poèini takvu gre¹ku, ¹ta tek ostali da rade...
Mislim, zeznuto je biti lekar, hirurg, ¹ta god, prevelika je odgovornost... I ja bih imao moralnu dilemu ¹ta i kako kazniti...
Roditelji su neute¹ni.
Verujem i da je on.

Bred

e o tome sam ja pricao na prethodnoj strani. da li bi tog lekara trebalo amnestirati zato sto je eventualno nekog ubio da bi spasao jos desetine drugih zivota?
stvarno ogromna dilema...

pig_am_am

ja sam dozivela da lekar nece da nam protumaci snimak magnetne rezonance moje sestre. bio je privatnik u delu drzavne bolnice (valjda je njegov bio aparat).
izvestaj je glasio "cisticna lezija na mozgu",a mi nismo imali pojma sta sve to moze da bude. smeskao se i govorio kako nije njegovo da on to tumaci. tek kad smo dosli kuci,palo nam je na pamet da smo mozda trebali da mu damo pare.
ali kako nismo,ziveli smo u strahovima najrazlicitije vrste,mesec dana.

Masha

#38
Ljudi umiru na operacionom stolu iz raznih razloga i to je nesto sto ce se uvek desavati. Ali, jedno je ako neko umre jer mu njegovo zdravstveno stanje, i pored najboljih lekara i sveg moguceg truda da mu se zivot spasi, onemoguci da se probudi iz anestezije, a sasvim drugo da se neko ne probudi jer mu dotok kiseonika tokom operacije nije bio valjan. Ovo drugo je necija greska i mogla je biti izbegnuta i koliko god neko bio dobar lekar,sestra ili cija je vec to nadleznost, nek je i najbolji, mora da snosi odgovornost za svoj propust. Ako ovoj devojcici tubus tokom operacije nije bio pravilno namesten ili ako jeste, ali je instrument bio neispravan, neko mora snositi odgovornost. Ne kazem da je bilo ko od tih ljudi zeleo da se desi ovo sto se desilo, ali, cinjenica je da nisu uradili sve sto je u njihovoj moci da se tragedija izbegne, bilo da tubus nije bio lepo namesten, bilo da je instrument bio neispravan. Nije lako biti hirurg i uzimati neciji zivot u svoje ruke, ali bas zato se svi faktori rizika trebaju svesti na minimalnu meru. I najbolji grese i ne vidim zasto bi to sto je neko najbolji trebalo da ga postedi snosenja odgovornosti, ukoliko sve govori da je ima.



Istraga o smrti male Anje Grahovac

Uhap¹ena jo¹ dvojica lekara

BEOGRAD - Vlasnik klinike „Perfekta“ dr Dejan Milutinoviæ i suvlasnik oène ordinacije „Iliæ“ dr Bo¾idar Iliæ uhap¹eni su zbog smrti trogodi¹nje Anje Grahovac, koja je 4. juna preminula nakon operacije katarakte. Istra¾ni sudija uhap¹enima je odredio jednomeseèni pritvor, kao i Milanu Vasiljeviæu, serviseru aparata za dovod kiseonika.
Na predlog Okru¾nog tu¾ila¹tva u Beogradu oni su saslu¹ani u subotu kod istra¾nog sudije, nakon èega im je odreðen pritvor. Lekari su osumnjièeni za krivièno delo protiv zdravlja ljudi i nesavesnog leèenja za koje je zapreæena kazna od dve do 12 godina zatvora. Zamenik okru¾nog tu¾ioca u Beogradu Vojislav ©o¹kiæ potvrdio je juèe te navode i najavio da æe se istraga nastaviti.
Kako saznajemo, u obimnom predmetu nalazi se i falsifikovani sertifikat o kontroli kvaliteta aparata za anesteziju „sula 808“ s klinike „Perfekta“. Veselin Ceroviæ, branilac uhap¹enog Milutinoviæa, odbacio je juèe za „Blic“ te navode.
- Milutinoviæ se tereti da je propustio uredno da servisira dva aparata za dovod kiseonika „sula 808“ i da je za servisiranje anga¾ovao nestruènog majstora Vasiljeviæa - rekao je advokat Ceroviæ.
On napominje da je njegov klijent pred istra¾nim sudijom negirao krivicu uz obja¹njenje da je samo iznajmljivao salu za operaciju klinici „Iliæ“.
- Anja nije bila njegov pacijent niti je uèestvovao u operaciji, a uhap¹eni profesor Gli¹iæ bio je lice zadu¾eno za proveru ispravnosti aparata. On ih je pre operacije uvek proveravao - ka¾e Ceroviæ.
U cilju rasvetljavanja okolnosti ovog tragiènog dogaðaja istra¾ni sudija æe narednih dana saslu¹ati i svedoke, osobu koja je klinici poklonila aparat, ali i direktorku klinike koja je bila zadu¾ena za administrativne poslove i poslove nabavke.
Istraga jo¹ nije pro¹irena na oftalmologa Boru Mitroviæa iz Klinièko-bolnièkog centra „Zvezdara“, koji je 21. maja bez dozvole za rad u privatnoj praksi operisao kataraktu Anji zajedno sa lekarima ordinacije „Iliæ“ u klinici „Perfekta“. Za sada je zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravlja podnela prekr¹ajnu prijavu protiv njega. Pre desetak dana policija je uhapsila anesteziologa Stanoja Gli¹iæa (69).
Aleksandar Grahovac, otac male Anje, ka¾e za „Blic“ da je iznenaðen èinjenicom da su Milutinoviæ i Iliæ veæ uhap¹eni.
- Dr Bora Mitroviæ i njegova supruga Mirjana Iliæ nisu jo¹ privedeni, a oni su jedini napustili kliniku odmah posle operacije. Nadam se da je istraga napredovala, ali ne znam ko je majstor Vasiljeviæ i nadam se da se koplja neæe slomiti na serviseru - ka¾e Aleksandar.

izvor www.blic.co.yu


Anesteziolog mora da zna da daje anesteziju svakom pacijentu

Specijalizacija iz anestezije podrazumeva da lekar koji ju je zavr¹io mo¾e da daje anesteziju svim bolesnicima, bez obzira na ¾ivotnu dob, izjavio je danas Tanjugu direktor Instituta za anesteziologiju Klinièkog centra Srbije prof. dr Dragan Vuèoviæ.
On je rekao da posebna specijalizacija iz anesateziologije u domenu pedijatrije ili nekoj drugoj oblasti hirurgije ne postoji, ali da se lekar, u zavisnosti u kojoj klinici radi, opredeljuje za odreðenu kategoriju pacijenata kojima daje anesteziju. "Lekar koji je specijalista anesteziolog mora da zna i mo¾e da daje anesteziju svakom pacijentu", istakao je dr Vuèoviæ. On nije ¾eleo da komentari¹e sluèaj tragièno preminule devojèice Anje Grahovac koja se nije probudila iz anestezije posle operacije uroðene katarakte, jer nije upoznat sa detaljima obdukcionog nalaza, ali je izrazio sumnju da je renomirani anesteziolog prof. dr Stanoje Gli¹iæ, tokom intervencije, mogao "tubusom da uðe u jednjak umesto u traheju".
Reè anestezija ima grèko poreklo i znaèi iskljuèenost svih oseæaja. U veæini sluèajeva strah od anestezije, naroèito totalne, odnosno op¹te, razlog je zbog koga se odugovlaèi sa re¹enjem nekog zdravstvenog problema i on je razumljiv, jer tokom njenog dejstva dolazi do gubitka svesti, osteljivosti na bol i pojedinih refleksa, ka¾u anesteziolozi.
Sam unos anestezije mo¾e se obaviti na vi¹e naèina - udisajem ( inhalacijom), injekciono ili direktno u krvni sud u venski krvotok (intravenozno). Anestezija mo¾e biti izvedena sa jednim preparatom ili kombinacijom vi¹e preparata, a o tome koja æe se vrsta anestezije upotrebiti uvek odluèuje anesteziolog i to posle procene op¹teg zdravstvenog stanja pacijenta, a u zavisnosti od vrste intervencije koja je neophodna da se izvede.
Prema reèima struènjaka, rizik prilikom davanja op¹te anestezije uvek postoji, samo je pitanje koliki je i kako mo¾e da se neutrali¹e, pri èemu zdrave osobe spadaju u kategoriju s najmanjim rizikom. Svako odstupanje od normale, manje ili vi¹e, poveæava stepen rizika, ali zato postoje dijagnostièke metode da se problem utvrdi i da se koriguje pre intervencije ili da se anestezija prilagodi postojeæem problemu.
Da bi sve bilo u redu, pacijentima se preporuèuje da kad ih lekar ispituje budu maksimalno spremni na saradnju i da daju taène odgovore vezane za sopstveno i porodièno (majka, otac, baba, deda) zdravstveno stanje.
Farmakologija je izuzetno uznapredovala i u medicini se koriste razlièite vrste anestetika ili kombinacije anestetika, zavisno od problema, zbog èega je neophodno da struènjak proceni stanje i vrstu anestezije koja æe se koristiti. U tok anestezije spada i preoperativna priprema pacijenta koja mo¾e biti samo stroga dijeta pre intervencije ili æe se ukljuèiti odreðena terapija radi pobolj¹avanja njegovog stanja.
Neuzimanje hrane i vode nu¾no je ispo¹tovati, jer se tako smanjuje rizik od povraæanja koje mo¾e biti opasno prilikom anestezije. Buðenje iz anestezije je najbolje da iskontroli¹e lekar anestezilog, jer taj proces, u zavisnosti od intervencije, mo¾e da traje od par sati do 24 sata i obavlja se postepeno. Po pravilu, sve dok nije stabilizovan, pacijent ne treba da konzumira hranu i teènost. Op¹ta anestezija je ponekad bolja opcija za neke intervencije, ali pre njene primene moguæe je da lekar od pacijenta zatra¾i da potpi¹e pisanu saglasnost. Taj postupak nije puka formalnost, jer lekar ima obavezu da pacijentu predoèi eventualni rizik od intervencije, anestezije i moguæe postoperativne komplikacije.

TANJUG

josefina87

Quote from: Masha on 02-07-2007, 22:42:57
Ljudi umiru na operacionom stolu iz raznih razloga i to je nesto sto ce se uvek desavati. Ali, jedno je ako neko umre jer mu njegovo zdravstveno stanje, i pored najboljih lekara i sveg moguceg truda da mu se zivot spasi, onemoguci da se probudi iz anestezije, a sasvim drugo da se neko ne probudi jer mu dotok kiseonika tokom operacije nije bio valjan. Ovo drugo je necija greska i mogla je biti izbegnuta i koliko god neko bio dobar lekar,sestra ili cija je vec to nadleznost, nek je i najbolji, mora da snosi odgovornost za svoj propust. Ako ovoj devojcici tubus tokom operacije nije bio pravilno namesten ili ako jeste, ali je instrument bio neispravan, neko mora snositi odgovornost. Ne kazem da je bilo ko od tih ljudi zeleo da se desi ovo sto se desilo, ali, cinjenica je da nisu uradili sve sto je u njihovoj moci da se tragedija izbegne, bilo da tubus nije bio lepo namesten, bilo da je instrument bio neispravan. Nije lako biti hirurg i uzimati neciji zivot u svoje ruke, ali bas zato se svi faktori rizika trebaju svesti na minimalnu meru. I najbolji grese i ne vidim zasto bi to sto je neko najbolji trebalo da ga postedi snosenja odgovornosti, ukoliko sve govori da je ima.

o tome sam je prièala na prathodnoj strani!
ma¹o,sve si rekla! :Bog

tarantulica

Nema dovoljne kazne za odgovornog u ovom sluchaju...
A shta je prava kazna, ko to zna...

Al-Jasmina

Ako se nehat lekara bude isuvise pravdao time da je bransha takva-
spasis 1000 a ne spasis jedan/nekoliko zivota
onda ce bahatost onih koji su pohlepni kostati krvavo...

:ohwell:

Iskreno, da sam primorana na neke operacione zahvate
ne bi mi bilo svejedno....

pig_am_am

kako su one bugarske medicinske sestre osudili na smrt. zamislite tek to! jadna i ta deca i one.

Bred


tarantulica

„Перфекта“ користила расходоване апарате за наркозу

Службеница из Штутгарта, желећи да помогне да се расветли смрт трогодишње Ање Граховац, родитељима послала документацију о уређајима

Апарати за анестезију коришћени приликом операције катаракте Ање Граховац (3), а за које постоји сумња да би могли да буду „узрок” смрти девојчице, још нису вештачени, рекао је за „Политику” истражни судија београдског Окружног суда Бранислав Пантелић. Судија коме је поверена истрага поводом овог случаја каже да се апарати коришћени током интервенције „налазе на сигурном и да ће бити вештачени у наредном току поступка”.

– Полиција је обезбедила доказе и то је оно што је за сада најважније – рекао је судија Пантелић.

Према незваничним информацијама, апарати за анестезију у клиници „Перфекта”, где је Ања оперисана, купљени су као расходовани у једној немачкој болници. Увид у документацију, која потврђује ове податке, имао је и Александар Граховац, отац трагично настрадале девојчице. У изјави за „Политику” он и супруга Ивана тврде да су имали у рукама оригиналне документе на немачком језику у којима се наводи да су апарат за наркозу „drager sula 808 V”, апарат „cicero B” , хируршки уређај тип „Т-400”, инфузиона пумпа „fresenijus” и инјектомат заиста набављени у Немачкој.

– Папири су веродостојни – објашњава Александар Граховац. – Сви документи су код судског тумача преведени на наш језик. Документа су набавили наши познаници који су заинтересовани да се наш случај реши. Ако буде било потребно, они ће их доставити истражним органима.

Како сазнајемо, породица Граховац је до докумената о расходованим апаратима који су коришћени у клиници „Перфекта” дошла преко жене запослене у поликлиници „Катариненхоспитал” из Штутгарта која је из немачких медија сазнала за Ањин случај. Желећи да помогне да се енигма око смрти девојчице реши, она је документацију послала познаницима у Србији.

Трогодишња Ана Граховац трагично је преминула 4. јуна после операције катаракте. Кобног дана у операционој сали клинике „Перфекта” били су вођа тима офталмолог Божидар Илић, офталмолог Мирјана Илић, Бора Митровић, офталмолог који је оперисао девојчицу, и анестезиолог Станоје Глишић. Са екипом у сали била је и медицинска сестра. Девојчицу су седам дана пре операције последњи пут прегледали доктори Бора Митровић и Мирјана Илић. Током операције Ања је остала без кисеоника, што је проузроковало оштећење мозга, а касније и смрт.

Због сумње да су одговорни за девојчицину смрт у притвору су Станоје Глишић, Дејан Милутиновић, сувласник „Перфекте”, Божидар Илић, сувласник приватне офталмолошке клинике „Илић“, и Милан Васиљевић, сервисер апарата за довод кисеоника „сула 808“.
М. Д. – Д. Д. К.

(Политика)