Svajcarska

Started by ares, 23-08-2011, 19:58:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

ares

Jel ima neko iskustva sa svajcarskom?   :ohwell: Znam za farmakon i onu seku tamo sto prica o lepim platama. Zanima me sta posle jezika, koji papiri trebaju i tako to....ajde ako ima neki optimistican farmaceut bilo bi fino :streber: :Bog

bozana

I mene interesuje situacija u Svajcarskoj!:D

anna1

Dragi farmaceuti, evo nekih korisnih informacija iz prve ruke o nostrifikaciji diplome u Švajcarskoj.
Prvo lepo prevedete diplomu i plan i program studiranja, zatim srednju školu( svedočanstva)na nemački jezik, pa sve to sa vašim cv-om šaljete na http://www.bag.admin.ch/, odnosno tu ćete naći informaciju kome tačno da pošaljete. To je njihova nadležna institucija za farmaceute, stomatologe i doktore. Oni odlučuju da li vi možete da polažete njihov državni ispit i pod kojim uslovima. E sada, tek od 2012 je omogućeno i nama koji ne dolazimo iz EU da polažemo taj državni i da imamo ista prava kao i njihovi farmaceuti( barem su meni tako objasnili). Taj proces traje 7-8 meseci i onda dobijete informaciju o vašem slučaju.
Ovo je tek prvi korak u mukotrpnoj proceduri:(.
Sada kada ste dobili pismeno potvrdu da možete da polažete njihov državni ispit( potvrda je oko 700 franaka), šaljete sve one prevode zajedno sa tom potvrdom na neki farmaceutski fakultet u Švici( ja sam poslala u Basel i u Cirih). Oni onda vama šalju formular za upis na njihov faks, odnosno na taj program za studente kojima nije priznata diploma automatski. Taj program je isti na oba ova fakulteta i zove se tzv. ,, Basler model". To znači da morate da sakupite poene,  što sa položenih ispita, što sa predavanja, što sa prakse i tako na kraju dobijete zvanje MASTER:). Znači godinu dana ste na faksu i polažete ispite(nista što već niste videli i učili, koliko sam videla), a zatim imate praksu 33 nedelje u apoteci i 10 nedelja u bolnici!
Ja od oktobra krećem na taj program pa ću javiti kakva je situacija:).
Jedan semestar na ETH u Cirihu košta oko 1600 franaka.
Što se tiče jezika situacija je sledeća, treba vam tri godine radnog iskustva u Švajcarskoj ili C1.
Nadam se da sam nekom olakšala i pomogla, pošto ja nisam imala nikakve informacije.
Veliki pozz iz Švice:)

bozana

Hvala mnogo na informacijama i zelim ti puno uspijeha u Svici!

ares

Hvala na info, tako sam i ja cuo, nego jer moze da se radi bez drzavnog, a on recimo da se polozi kasnije dok se malo ne snadjemo kako sa jeziko tako i sa zivotom tamo?
Ja cuh da se plate drasticno razlikuju sa i bez drzavnog i da diploma moze biti priznata u smislu radis poslove nize odgovornosti, ali drzavni je neophodan za neke jace poslove sa jacom plato. Primera radi mozes da radis u apoteci kao neki asistent, bez drzavnog, i da imas platu tipa 5000 franaka. Imas li takve neke informacije? Hvala puno ;)