Kada policajac reaguje i kako

Started by Bred, 22-02-2007, 15:50:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Pravilnik o tehničkim obeležjima i načinu upotrebe sredstava prinude MUP-a Srbije propisuje i šta su fizička snaga, kako izgleda i od čega je načinjena službena palica, odnosno pendrek, kako se usmerava i koristi vodeni top, a kako suzavac, ali i koliko se konja i konjanika upotrebljenih kao sredstvo priunude smatra upotrebom konjice, prenosi agencija Beta.

Pravila službe koja sledeće nedelje stupaju na snagu nalažu policajcima kada i kako mogu da upotrebe silu.

Policajac tako sme da upotrebi pendrek ako je bezuspešan "blaži način upotrebe fizičke snage". U pravilniku se navodi da će policajac u "konkretnim okolnostima" upotrebiti sredstvo prinude koje jemči uspešno obavljanje policijskog posla uz najblaže posledice prema kome se prinuda upotrebljava.

Sredstva prinude koje policajac može da koristi su: fizička snaga, službena palica, sredstva za vezivanje, službeni konj, sredstva za zaprečavanje, vodeni topovi, hemijska sredstva odnosno suzavci, posebne vrste oružja i eksplozivnih sredstava i vatreno oružje.

U pravilniku je objašnjeno da je fizička snaga veština odbrane ili napada koja se sastoji u primeni zahvata bacanja, udaraca ili druge veštine kojima se na poslušnost primorava osoba koja onemogućava izvršenje policijskog posla ili koja napada policajca.

Službena palica koja spada u teži oblik upotrebe fizičke snage izradjena je od smese prirodnog i veštačkog kaučuka. Postoji više vrsta, a osnovni model je težak 625 grama i dugačak 56 cm.

U sredstva za vezivanje spadaju službene lisice i plastične zatege, a policajac, kako je propisano, ne sme jednim sredstvom za vezaivanje istovremeno da veže dve osobe različitog pola.

Službeni konj se može upotrebiti kao sredstvo prinude radi uspostavljanja narušenog javnog reda i mira ili kao sredstvo zaprečavanja. Ukoliko se kao sredstvo prinude upotrebi pet ili više konjanika to se smatra upotrebom konjice.

Policijac ne sme upotrebiti vodeni top veće snage direktno usmeren prema osobi sa udaljenosti sa koje se može ugroziti život te osobe. Za upotrebu hemijskih srdstava potrebno je odobrenje direktora policije ili ovlašćenog starešine, a izuzetak je upotreba sprej doze suzavca i slučajevi terorističkih dejstava, napada zabarikidiranja ili ugrožavanja života.

Policajac pre upotrebe vatrenog oružje, ako okolnosti to dopuštaju, prvo mora da da usmeno upozorenje "Stoj, policija, pucaću!", a zatim da ispali jedan pucanj u vazduh.

Kada osoba beži prema državnoj granici policajac može da upotrebi vatreno oružje samo tako da hitac ne preleti državnu granicu.

Opravdanost upotrebe prinude, kontrolišu neposredne starešine, a ta hijerarhijska kontrola ne isključuje druge oblike unutrašnje kontrole.


b92

Smrda

meni se ovo ne svidja...mnogo...
sta sad sme i silu da upotrebu...
ajde to za pucaljke razumem.,..i ukoliko je neki oruzani sukob...ali ovako u svakodnevnom ophodjenju...hmm...nisam sigurna..
mada...do sad nisu upotrebljavali silu,jel???..aha,..

stef

 Ma ne mozes im nista...Meni su predprosle godine za srpsku novu udarali cuske ispred Stepinog, zato sto im je neko rekao da radim u obezbedenju...Pazi JA?!!! dziglja? Nisam mogao da ih ubedim da studiram Farmaciju...

darusaz

У кризним ситуацијама, нема правила. Само рефлекси и закон масе (масе у смислу великог броја људи). То ми је увек говорио отац док је био у милицији.  :police:

И јесте тако. Немаш кад да мислиш, ако мало боље размислим. Када секунди одлучују, тешко је радити све "by the book".

Друга је ствар што код нас и када нису секунде у питању, ствари нису по прописима.  :hmm

Vampire 666

koji su to propisi koji dozvoljavaju da tri "kornjache" ubijaju od batina klinca posle utakmice...van ikakve kriticne mase...iza zgrade 200m od stadiona...

Wolf

Te "kornjace" treba izbegavati na sve moguce nacine.
Valjda misle da im je sve dopusteno...

darusaz

Корњаче из састава Полиције и Жандармерије имају сва овлашћења као Џејмс Бонс.  :run