Delta ulazi na tr¾i¹te EU

Started by Bred, 11-06-2008, 16:03:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Ljubljana -- Delta holding dobio je posao vredan 242,5 miliona evra u Ljubljani, gde æe graditi najveæi trgovaèki centar u Sloveniji.

Od sedam kandidata, meðu njima i dva slovenaèka, koji su se prijavili na tender za izgradnju najveæeg trgovaèkog centra u Sloveniji, preduzeæe Grep, koje je osnovano samo za potrebe realizacije ovog posla, odabralo je kao najboljeg ponuðaèa srpsku Deltu.

Uz sveèano progla¹enje pobednika poslednjeg kruga izbora, u kome su ostale srpska Delta i austrijska Supernova, danas je u ljubljanskoj gradskoj kuæi, Magistratu, potpisano i pismo o nameri.

Ne¹to pre toga potpisan je i predugovor sa Deltom, èiji je vlasnik Miroslav Mi¹koviæ danas prisustvovao progla¹enju pobednika tendera i novinarskoj konferenciji, koja je nakon toga odr¾ana.

U opu¹tenoj i prijateljskoj atmosferi, na progla¹enju pobednika i kasnijoj novinarskoj konferenciji, Miroslav Mi¹koviæ i Zoran Jankoviæ, nekada¹nji predsednik uprave Merkatora, a sada¹nji gradonaèelnik Ljubljane, danas su se priseæali i ne tako davnih vremena, kada su Delta i Merkator imali uspone i padove u saradnji, od kojih su neki doveli i do medijskih sukoba u Srbiji i Sloveniji.

Ovaj put, upravo srpska Delta æe uèestvovati u ostvarivanju najveæeg predizbornog obeæanja Zorana Jankoviæa, u delu gradnje novog ljubljanskog stadiona Sto¾ice, odnosno u gradnji prateæeg trgovaèkog centra, koji æe biti i najveæi trgovaèki centar u Sloveniji, velik kao zajedno sva tri najveæa trgovaèka centra koje sada ima Slovenija.

Centar æe imati 103.000 kvadratnih metara, a zajedno sa parkirnim i ostalim povr¹inama 200.000 kvadratnih metara.

Istovremeno ova investicija je i jedna od veæih investicija same Delte, koja veæ dugo ¾eli da uðe na slovenaèko tr¾i¹te i za koju dana¹nje potpisivanje pisma o nameri znaèi i konaèni ulazak na tr¾i¹te EU.

Miroslav Mi¹koviæ, vlasnik Delte, danas u Ljubljani izjavio je da ¾eli da se zahvali "svom prijatelju, Zoranu Jankoviæu, gradonaèelniku Ljubljane, koji je dao uveravanja da æemo imati dobar prijem, da æemo moæi da pokazujemo dobre rezultate u Ljubljani, kao ¹to to èinimo u regionu u celini", dodav¹i da je dana¹nji dan veliki trenutak za Deltu.

S druge strane, gradonaèelnik Ljubljane Zoran Jankoviæ je dodao da oèekuje da æe Delta izgraditi vrhunski centar, jer je Ljubljani, koja je jako konkurentna i zahtevna i ¾eli da ima samo najbolje, takav centar potreban.



:news:
"Delta Maksi" kupio albansku kompaniju "Euromaks"
Autor: Tanjug |

Beogradska kompanija "Delta Maksi" kupila je albansku firmu "Euromaks", a ugovor o kupovini jo¹ nisu verifikovali albanski organi za za¹titu konkurencije, objavila je na svom sajtu Privredna komora Srbije pozivajuæi se na albanske medije.

Albanska kompanija "Euromaks" bavi se uvozom i izvozom, uglavnom prehrambene robe, i ima lanac maloprodajnih objekata (ukupno 17) u Tirani, Draèu, Elbasanu i Fieru.
Ta firma je prvi hipermarket, koji je bio i prvi takve vrste u Albaniji, otvorila 2005. godine.
"Delta Maksi'' je odavno najavila ¹irenje u zemljama u regionu, pa posle Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Bugarske poslovanje ¹iri i u Albaniju. Do 2012. godine planirao je pro¹irenje poslovanja u Hrvatsku, Moldaviju, Rumuniju, Ukrajinu i Makedoniju.
Ta kompanija planira da do kraja godine otvori 23 objekta u regionu i deset u Srbiji, u Bosni i Hercegovini biæe otvoreno pet novih objekata (pored 15 postojeæih u osam gradova), u Bugarskoj deset (pored 12 postojeæih u pet gradova). Najavljeno je i otvaranje osam objekata u Crnoj Gori (pored tri postojeæa u Baru i Podgorici).
U Srbiji se otvaranje novih prodavnica planira u Beogradu, Beèeju, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, Novom Pazaru, Èaèku i U¾icu.

blic