Mesiæ novi Lajèak? Dodik: Neka hvala

Started by Roben, 19-11-2007, 20:38:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Roben

Mesiæ novi Lajèak? Dodik: Neka hvala

Hrvatski predsednik Stjepan Mesiæ mogao bi da bude iduæi visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH, pi¹e "Veèernji list". Mesiæ je potvrdio zagrebaèkom dnevniku da bi nakon isteka drugog predsednièkog mandata rado prihvatio du¾nost visokog predstavnika u BiH.

On je rekao da je uslov za to da ga poslu¾i zdravlje i da sve strane u BiH prihvate njegovo imenovanje. "Veèernji list" navodi da bi ta opcija pre godinu dana, kada se medjunarodna zajednica pripremala na zatvaranje OHR-a, bila potpuno nerealna, ali da je danas sasvim izgledna.

"Sada¹nja eskalacija politièke krize u BiH uverila je i medjunarodnu zajednicu da æe barem jo¹ nekoliko godina morati da bude sna¾no prisutna u BiH", navodi zagrebaèki dnevnik.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik o¹tro je prokomentarisao medijske napise da bi sledeæi visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH mogao da bude aktuelni predsednik Hrvatske Stjepan Mesiæ.

Mesiæ je poznat po tome ¹to je razbio biv¹u Jugoslaviju i "ako misli da dolazi ovde i rasturi i ovu zemlju, ne mora dolaziti", poruèio je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci.

"Oni u¾ivaju u tome ¹to je razbio biv¹u Jugoslaviju, ima verovatno iskustvo u tome. Takvo iskustvo nam verovatno ne treba u BiH", kazao je Dodik.

On je podsetio da je Mesiæ pre izbijanja ratova na ovim prostorima oti¹ao u Beograd i rekao:"Ja sam do¹ao ovde da rasturim ovu zemlju".

"Veèernji list" pi¹e da æe OHR verovatno do¾iveti odredjene transformacije, ali da nije verovatno da æe ta ili neka slièna medjunarodna institucija koja je nasledi, prestati da postoji do 2010. godine, kada se zavr¹ava Mesiæev drugi predsednièki mandat.

"Niti æe Lajèak biti poslednji visoki predstavnik u BiH, niti æe medjunarodna zajednica podleæi pritiscima Srba i ranije ga povuæi, veæ je realniji scenario da æe mu ostaviti dovoljno vremena da obavi posao zbog kojeg je i do¹ao u BiH", navodi "Veèernji list".

Zagrebaèki dnevnik pi¹e da od uspe¹nosti njegove misije i razvoja situacije u BiH najvi¹e zavisi da li æe se za dve do tri godine ukazati potreba za novim medjunarodnim predstavnikom.

"Veèernji list" navodi da je Lajèakovim imenovanjem medjunarodna zajednica pokazala da re¹avanje problema u BiH ¾eli prepustiti osobi kojoj jezik, mentalitet i politièka pro¹lost ove zemlje nisu strani i da bi zato i eventualni naslednik trebalo da bude slavenskog porekla, a kao kandidat za visokog predstavnika spominjao se i biv¹i slovenski predsednik Milan Kuèan, ali on nije pokazao velik interes za tu funkciju.

"Mesiæ se zato nameæe kao logièno re¹enje. Reè je o politièaru sa velikim iskustvom i medjunarodnim ugledom. Odlièano poznaje prilike u BiH i vrlo omiljen u veæem delu BiH javnosti. Bo¹njaci ga vole, Hrvati po¹tuju, a i Srbi imaju sve manje rezervi prema njemu. Svi se sla¾u da je Mesiæ prijatelj BiH.

Rezerve koje Srbi imaju prema Mesiæu mogle bi se smanjivati proporcionalno s rastom netrpeljivosti prema aktualnom visokom predstavniku", smatra "Veèernji list".

(MONDO)

Wlada

Чиста глупост...
Дејтонски споразум почива на равноправности три конститутивна народа, а Месић би "равнотежу" (иако је никада није ни било) опасно пореметио (сигурно не у корист Срба или муслимана)!

Ayrton Senna

Dobro da ne pomenu¹e Taèija i Èekua kao sledeæe mirotvorce u BIH, ostali iz miljea SFRJ su manje-vi¹e mrtvi...

Pedja

О Боже каква се медијска кампања води против нас,страшно...

lycos

Quote from: Pedja on 19-11-2007, 21:02:17
О Боже каква се медијска кампања води против нас,страшно...
Ma Srbi su teroristi  :Z

darusaz

Јел ово нека "предизборна" шала? С обзиром да су у "липој нашој" избори и то парламентарни заказани за предстојећи викенд....  :roll:  :nonono:

dirigent

Darusaz je u pravu , to je novinarska predizborna patka.