Nedostatak MMR vakcina

Started by frckica-j, 24-01-2009, 15:04:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Вакцина нема, нико не зна када стижу
Датум: 23.01.2009 23:00
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Вакцина МРП против крзамака, црвенке и заушки у Републици Српској нема дуже од два мјесеца јер је Институт за заштиту здравља каснио у плану за набавку вакцина, наруyби од произвођача и у слању вакцина на атестирање у Београд.

Посљедње залихе вакцина МРП (морбили, рубеола, паротитис) утрошене су у новембру прошле године, а тендерска процедура за набавку нових вакцина за 2008. годину завршена је тек септембру. Тада су Институт за заштиту здравља (ИЗЗ) РС, Фонд здравственог осигурања (ФЗО) и британски произвођач вакцине "Глаксо Смит Клајн" потписали уговор о набавци 30.000 вакцина.

Послије потписивања уговора који је већ каснио јер је Институт Фонду касно доставио захтјев за набавку вакцине, ФЗО је, осим плаћања испоручене вакцине, завршио све обавезе у вези са набавком.

У Служби за односе с јавношћу ФЗО кажу да је, према потписаном уговору, испоручилац вакцине обавезан да испоручује вакцину према динамици наручиоца, Института за заштиту здравља.

- Институт је мјеродаван да одговори на питање да ли је од испоручиоца требовао вакцине, у којим количинама и роковима, и да ли је испоручилац испоручио вакцине према захтјеву Института - кажу у Фонду.

Директорка Института Драгана Стојисављевић јуче није била на послу, а портпарол ИЗЗ-а Милка Мрђа за кашњење терети новинаре.

- Нико није крив, новинари траже сензацију, а нема је. Сви су планови одрађени на вријеме, и набавка вакцина и достављање тендерске документације, али Закон о јавним набавкама је јако компликован. Сама та процедура траје три мјесеца - каже Мрђа.

Она истиче да то што нема вакцина не представља опасност за здравље дјеце "јер примање те вакцине може мало да се пролонгира".

Додаје да су из Aгенције за лијекове и медицинска средства Србије из Београда, гдје се атестирају вакцине, 15. јануара рекли да ће тај посао бити готов "за двије-три седмице".

ПР менаyер Aгенције за лијекове и медицинска средства Србије Aлександар Туцовић рекао је да ће прецизан одговор моћи дати у понедјељак.

Двије дозе МРП

Дјеца би требало да приме двије дозе вакцине МРП. Прву дозу примају између 12. и 15. мјесеца живота, а другу између четврте и шесте године. Другу дозу дјеца могу да добију и било кад, под условом да се то деси најмање 28 дана од добијања прве дозе.