Smanjen uslov za 4. i 5. godinu; Omoguæena jo¹ dva ispitna roka

Started by hulio_salinas, 19-10-2007, 10:30:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

DOZVOLJEN JE UPIS ÈETVRTE I PETE GODINE ONIM STUDENTIMA KOJIMA NEDOSTAJE JEDAN ISPIT ZA USLOV

DОZVOLJENI SU DECEMBARSKI I JULSKI ROK SVIM STUDENTIMA


Po¹tovane koleginice i kolege,

Obave¹tavamo vas da je na sednici Nastavno-nauènog veæa, upravo odr¾anog, izglasan zahtev Studentskog parlamenta da se studenti, kojima nedostaje jedan ispit za upis èetvrte i pete godine «puste» da redovno upi¹u godinu kako bi se smanjio broj studenata koji æe sledeæe godine morati da bude upisan na datu godinu.

Obja¹enjenje:
Obzirom da fakultet ne mo¾e da sprovodi dva Studijska programa paralelno i «starim studentima», koji obnavljaju godine neæe biti omoguæeno da zavr¹e studije po programu koji su upisali, veæ æe morati da preðu na «Bolonju», sledeæe godine bi se broj studenata koji bi bezuslovno morali biti pu¹teni da redovno upi¹u godinu (kako ne bi polagali ogroman broj diferencijalnih ispita) poveæao toliko da praktièna nastava ne bi mogla da se izvodi, shodno kapacitetima instituta.

Takoðe, usvojen je zahtev Studentskog parlamenta da se svim studentima odobre dva dodatna ispitna roka – decembarski i julski, jer su studenti u obavezi da do 2011. godine zavr¹e studije po starom programu, ¹to im je ovim olak¹ano. Ukoliko ne zavr¹e studije do 2011. biæe prinuðeni da se, uz polaganje velikog broja diferencijalnih ispita, prebace na novi program.

Molimo sve kolege, koji ovime stièu uslov za upis naredne godine, da se danas ili u ponedeljak od 9 sati upi¹u u narednu godinu. U suprotnom neæe imati tu moguænost.

U prilogu vam dostavljamo molbu Studentskog parlamenta koju su primili svi èlanovi NNV-a povodom odr¾ane sednice.



Studentski parlament
Farmaceutskog fakulteta


___________________________________________________________________________________________________



NASTAVNO-NAUÈNOM VEÆU
FARMACEUTSKOG FAKULTETA



MOLBA

Po¹tovani,

Usled problema proisteklih iz situacije u kojoj se na Fakultetu trenutno sprovode dva Studijska programa paralelno, molimo vas da studentima omoguæite dva dodatna ispitna roka, pri èemu je na¹ predlog da to budu decembarski i julski ispitni rokovi.

Prvoj generaciji koja studira po novom programu æe to biti od velike pomoæi iz razloga ¹to je njihov uslov za upis naredne godine bio podreðen problemima u sprovoðenju novog programa.Velikom broju studenata je preostao neki ispit iz prethodne godine, ¹to inicijalno nije bilo predviðeno Zakonom o visokom obrazovanju niti Statutom, tako da æe im program i tempo koji ih èeka naredne ¹kolske godine biti izuzetno te¹ko da ostvare pored zaostalih ispita. Takoðe, naredna godina za „Bolonjce“ æe svakako doneti nove probleme jer je ponovo „prva“ druga godina po novom programu, a svakako ne mo¾emo oèekivati idealno, niti biti sigurni da æe i naredne godine uslov za upis biti redukovan kao sada.

Studenti koji su 2005/06 upisani po starom programu, a nisu uspeli da upi¹u treæu godinu (oko 45 studenata), ponovo su upisali drugu godinu po reformisanom programu (i ako je njima po upisu odabranog fakulteta bilo pravno zagarantovano da æe moæi svoje studije da zavr¹e po programu koji su upisali). Obnovom II godine, ovi studenti ustvari upisuju novu II godinu  sa zaostalim ispitima (plus 2 nova ispita), koji se sada nalaze u prvoj godini.

Studenti koji studiraju po starom Programu, su u problemu jer je njihov program „optereæen“ novim Studijskim programom. Predmeti se uveliko „preklapaju“ izmeðu „starih“ i „novih“ studenata – u drugoj godini, nova generacija sti¾e i presti¾e stare generacije treæe i èetvrte godine. U sluèaju da stari studenti ne steknu uslov za upis naredne godine,  nalaze se u nezavidnom polo¾aju, jer sprovoðenje dva paralelna Studijska programa na Fakultetu nije dozvoljeno niti izvodljivo, te su prinuðeni da preðu na novi program. Takoðe, starim studentima je odreðen rok do 2011. godine, u kojem moraju zavr¹iti studije.

Uvoðenjem dodatnih rokova, stari studenti imaju daleko veæu ¹ansu da steknu uslov za redovan upis naredne godine i  na taj naèin „pobegnu Bolonjcima“.

Takoðe vas molimo da  razmotrite opciju u kojoj se onim studentima, kojima je preostao jedan ispit kako bi stekli uslov za upis èetvre i pete godine, omoguæi da ipak upi¹u narednu godinu, jer æe se time preduprediti nere¹iv problem.
Naime, nije te¹ko predvideti da æe naredne godine, na odreðenim predmetima koji se preklapaju u programima, biti toliki broj studenata da instituti nece biti u moguænosti da sprovode praktiènu nastavu. Ako bi ove godine omoguæili studentima kojima fali jedan ispit za uslov da upi¹u godinu, dobrim delom bi se smanjio broj studenata koji æe naredne godine upisivati èetvrtu i petu godinu.

Svesni da je ova odluka trebala biti inicirana ranije, smatramo da je ipak korist od ovakvog postupka veæa od administrativnog problema koji nastaje usled ka¹njena.

Ukoliko èlanovi Nastavno-nauènog veæa ipak smatraju da nije pametno sprovesti „olak¹ani“ upis èetvrte i pete godine, apelujemo da se onda mora omoguæiti studentima koji obnavljaju sada treæu i èetvrtu godinu da pohadjaju praktiènu nastavu iz predmeta koje æe upisati tek naredne godine. To je jedino re¹enje koje preostaje.

Znamo da su mnogi od vas predvideli ove probleme i da ste o njima do sada sigurno razmi¹ljali. Ovo je re¹enje do kojeg smo mi do¹li, a iskreno se nadamo da  i va¹e ideje slede isti pravac – dobrobit i studenata i Fakulteta.

S po¹tovanjem,

Studentski parlament
Farmaceutskog fakulteta




Ksenija

da li to znaci da je sledece godine bezuslovan upis u 4 i 5godinu?

stef


mikele

Quote from: Ksenija on 19-10-2007, 10:33:24
da li to znaci da je sledece godine bezuslovan upis u 4 i 5godinu?
То ће вероватно бити,али још увек се ништа не зна.
Има времена још за то,ово је сада били примарно.

suncica

da li je sigurno to da je upis od 9 sati, jer je studentska do sad radila od 11?
znam da je glupavo pitanje, ali i ta pitanja mora neko postaviti
Hvala :~

darusaz

С обзиром на то колико нам је Управа и ННВ раније излазила у сусрет ово данас је заиста крупан корак напред. Све честитке и нашим представницима, али и оним колегиницама и колегама, који ће моћи да упишу годину!  :>

*

Jedno pitanje:
Hoce li i Skriptarnica biti otvorena od 9h ujutru kako bi studenti mogli da kupe SV obrasce za upis?

SVAKA VAM CAST na ovim olaksicama za koje ste se izborili  :Bog :Bog :~ :~

hulio_salinas

Sunèice, ako smo stavili u zvaniènom obave¹tenju, za¹to ponovo pita¹?  :cvet

Zvezdice, ne verujem. Ali, svejedno, imate do 13 sati vremena.

maja_032_m

SVAKA CAST I HVALA  :Bog :Bog
OVO SE MORA NA PRIGODAN NACIN PROSLAVITI,AKO NE VECERAS ONDA 25-TOG NA ZURCI :ziveli :ziveli

*

Quote from: hulio_salinas on 19-10-2007, 11:14:17
Zvezdice, ne verujem. Ali, svejedno, imate do 13 sati vremena.

Ne pitam zbog mene, ja sam upisala, cisto da javim ljudima koji nisu aktivni na forumu da mogu da nabave SV obrasce u nekim knjizarama, a ne u skriptarnici...

hulio_salinas

Onda neka nabave na drugom mestu za svaki sluèaj. Samo studentska slu¾ba radi promenjeno.

anja

Hvalaaaaa svima koji su se potrudili da ova stvar uspe!

zivanshe

hvala svima (studentima i profesorima) koji su se potrudili da do ovakvih olakshica dodje!!  :Bog

avgogh

Da li postoji ogranicen broj ispita koji se mogu polagati u ovim dodatnim rokovima (npr.1) ili mozes kol'ko hoces?

hulio_salinas

O, moj Bo¾e!

Ljudi, ¹ta je sa vama? Dobili ste dva redovna roka!!! Za¹to jednostavno ne verujete onome ¹to vidite?

Verujte.