"Gugl" mobilni - uskoro!

Started by _d.0.t_, 06-11-2007, 20:55:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

_d.0.t_

"Gugl" ulazi u tr¾i¹te mobilnih telefona

Svetski internet gigant "Gugl" (Google) najavio je da æe sredinom iduæe godine poèeti sa proizvodnjom novog softvera, zasnovanog na otvorenoj platformi Linuks (Linux), koji æe, kako se nadaju u toj kompaniji, postati sastavni deo èitave serije mobilnih telefona i predstavljati znaèajan napredak za internet "u pokretu".

Novi softver, nazvan "Android", trebalo bi da omoguæi prikljuèivanje na Internet uz pomoæ mobilnog telefona jednako lako kao preko kompjutera.
U tom projektu "Gugl" æe saraðivati sa èetiri mobilna proizvoðaèa "Samsungom", HTC-om, "Motorolom" i "El d¾i elektroniksom" (LG Electronics). U partnerstvo sa vodeæim svetskim internet pretra¾ivaèem uæi æe i najveæi mobilni operateri "Ti mobajl SAD" (T-mobile USA), "Èajna mobajl" (China Mobile), ¹panska "Telefonika" (Telefonica) i italijanski "Telekom" (Telecom), a u razvoj "Gugl fona" (Google Phone) ukljuèiæe se i "Intel" ili "NVidia".

U alijansu sa "Guglom" u oblasti mobilne telefonije, pod firmom "Open hendset alajens" (Open Handset Alliance) u¹le su, za sada, ukupno 33 partnerske firme.
Meðu firmama koje "Guglu" nisu obeæale podr¹ku u realizaciji ovog projekta su, naravno, njegov najveæi konkurent, "Majkrosoft" (Microsoft) i najveæi proizvoðaè mobilnih telefona, "Nokija" (Nokia).

Analitièari, na koje se pozivaju agencije, istièu da bi "Guglov" softver mogao da doprinese pojeftinjenju mobilnih telefona i usluga. Struènjaci ovaj korak "Gugla" smatraju nastojanjem te kompanije da konkuri¹e kompanijama "Majkrosoft", "Riserè in Mou¹n" (Research in Motion), "Palm" i "Simbijen" (Symbian), koji izraðuju softver koji se koristi u sada¹njim mobilnim telefonima.

"Gugl", kako se ocenjuje, ulaskom u novu oblast poslovanja ¾eli da dobije veæi uticaj u sektoru u kome bi, prema svim prognozama, prihodi od reklama trebalo da rastu znaèajno br¾e od profita od telefoniranja ili slanja SMS poruka. Dobro ciljana, a samim tim i efektivna reklama, veæ danas je "Guglov" glavni izvor prihoda, a da je to "odr¾ivi biznis model" pokazuje i stalni rast akcija "Gugla", ukazuju analitièari.

[blic]

... opasni su.

Bred

a imaju para da ne znaju sta ce sa njima...
stvarno pocinjem da se brinem jer se stvara jos jedan pandan mikrosoftu ali nije to toliko sporno koliko je vazno da se rast takvih ogromnih kompanija na neki nacin ogranici  :wink:

tarantulica

Ili da se trudim da postanem deo te kompanije, pa de me ne bude briga  :plez

Da li Google tra¾i farmaceute?  :hmm

Bred


hulio_salinas

Mada, ne znamo kakva im je buduænost.

Ko je mogao da predvidi da æe imati svoj mobajl? Sa gigantima nema "nemoguæe misije". Ljudi, pare su to.

AquArius

Quote from: tarantulica on 07-11-2007, 15:52:59
Da li Google tra¾i farmaceute?  :hmm

Naravno.

Kao lektore, kao korektore.. kao nekog ko pravi drogicu za ostatak zaposlenih.  :happy:

_d.0.t_

... rekao bih da imaju mnogo dobru drogicu...

tarantulica

Uvek mo¾e bolje....  :>

Poslaæu im mail sa predlogom za pro¹irenje posla....  :cc29:


hulio_salinas