Predsednièki izbori 2008- I i II krug

Started by darusaz, 12-12-2007, 17:44:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Beograd -- Predsednik Skup¹tine Oliver Duliæ raspisao veèeras predsednièke izbore, i to za 20. januar. Drugi izborni krug biæe odr¾an 3. februara.

Duliæ je odluku doneo i pored protivljenja stranke Vojislava Ko¹tunice, koja je, podsetimo, insistirala na odlaganju razgovora o raspisivanju i odr¾avanju izbora do 19. decembra i sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.



Izvori B92 navode da su na tu temu poslednjih dana razgovarali Boris Tadiæ i Vojislav Ko¹tunica, ali da je DS ostala pri ranije iznetom stavu da raspisivanje predsednièkih izbora pre svega mora da bude u skladu sa Ustavnim zakonom, koji, podsetimo, predviða da izbori moraju biti raspisani do kraja godine.

Da su razgovori na temu izbora voðeni, indirektno je, ranije danas, potvrdio i ¹ef poslanièkog kluba DSS-a u Skup¹tini Srbije Milo¹ Aligrudiæ.

On ka¾e i da DSS ne uslovljava koalicione partnere postavljanjem novih termina, veæ da je „najzgodnije“ da se o datumu raspisivanja i odr¾avanja izbora razgovara posle 19. decembra.

"Mi oèekujemo da æemo imati sednicu Skup¹tine Srbije posveæenu Kosovu jer æe proæi sednica Saveta bezbednosti i videæemo ¹ta æe na njoj biti, i to æe biti neki inputi za nas koji bi nam pomogli da donesemo pravu odluku. To je na¹ predlog, nije uslovljavanje", kazao je danas Aligrudiæ.

On nije mogao da odgovori da se vode razgovori sa DS na tu temu. "Pretpostavljam da se razgovori vode, ali, verovatno, na nivou predsednika stranaka".

Kako B92 saznaje u republièkom parlamentu, Demokratska strabka Srbije nije zadovoljna odlukom predsednika Skup¹tine da raspi¹e predsednièke izbore.

Oni najavljuju i da æe na takav potez „adekvatno odgovoriti“.

Podsetimo da je koalicija veæ imala ozbiljne probleme kada je i ranije bilo reèi o naèinu na koji su obe stranke, DS i DSS, tumaèile Ustavni zakon i videle termine za raspisivanje i odr¾avanje predsednièkih izbora.

Prvi predsednièki kandidat manjina

Na predstojeæim predsednièkim izborima u Srbiji prvi put æe neka manjina imati svog predsednièkog kandidata.

Sve èetiri stranke Maðara podr¾ale su kandidaturu lidera Saveza vojvoðanskih Maðara I¹tvana Pastora. Analatièari smatraju da kandidatura Pastora ne mo¾e da ugrozi izborni rezultat nacionalnih kandidata.

Lideri Demokratske zajednice vojvoðanskih Maðara, Demokratske partije vojvoðanskih Mðara i Maðarskog graðanskog saveza dogovorili su se da zajednièki kandidat Maðara na predstojeæim izborima u Srbiji bude predsednik Saveza vojvoðanskih Maðara I¹tvan Pastor.

On obja¹njava da se najznaèajnija taèka njegovog programa tièe evroatlanskih integracija Srbije.

"Ovaj program do¾ivljavamo kao program koji æe biti sposoban da se takmièi sa ostalim predsednièkim programima zbog toga ¹to on ne predstavlja ni¹ta manje zbog toga ¹to je to rezultat razmi¹ljanja i opredeljenja maðarskog politièkog biæa u Vojvodini“, obja¹njava Pastor.

Programski direktor Cesida Marko Blagojeviæ izjavio je za B92 da najveæi deo maðarske manjine glasa za DS, G17 plus i LDP i da ne vidi smisao kandidature Pastora.

„Kandidat maðarske nacionalne manjine prosto ne vidim da ima veæe ¹anse na izborima. Ono ¹to mo¾e, jeste da odnese glasove kandidatima ovih partija za koje bi inaèe Maðari glasali. Osnovano mogu da pretpostavim da bi ti glasovi koji bi, eventualno, oti¹li maðarskom kandidatu u prvom krugu, prosto se vratili u demokratski korpus glasova u drugom izbornom krugu, ko god to bio“, smatra Blagojeviæ.

Pastor je prvi manjinski predsednièki kandidat od uvoðenja vi¹estranaèja u Srbiji. Prema popisu iz 2002. godine, u Srbiji ¾ivi ne¹to manje od 300.000 Maðara.

Preuzeto sa prezentacije B92

Roben

Сад ће Коштуније да кука ко нека баба  :K

Wlada

Може да кука Коштуније, ал обрни-окрени увек се наметне да буде уз победника...
Овога пута уз Тадију.  :wink:

anaj

Quote from: Wlada on 12-12-2007, 18:28:52
Може да кука Коштуније, ал обрни-окрени увек се наметне да буде уз победника...
Овога пута уз Тадију.  :wink:
:cvet
bravo kolega cenim tvoju politièku naklonjenost jer je ista kao i moja  :lol:

Ayrton Senna

Почели су да вуку уже свако на своју страну, поново. Ваљда ће на крају доћи до нулте тачке договора.

darusaz

ДСС се већ огласио кукњавом, како је ово "једнострана одлука која нарушава коалициони договор".  :batina

Ayrton Senna

Уместо што 'кукају' боље би им било да се спреме за предстојеће 'турбуленције'. А коалицију су сами бирали и саставили без конкретног договора, само рука и реч.

Ма, немогуће је да су 'необавештени' поново, можда желе да се играју глувих телефона. Мада...

anaj

heh zato su i obeæali akcije
upravo zbog tih izbora


Duke

Sta da radish, imamo sledecu situaciju:

Dve konstante: Tadic i Nikolic (koji po kljucu ulaze u drugi krug sa pribliznm brojem glasova)

Dve promenjive: Ceda i Velja koji su dosli tu tek da opipaju puls i u slucaju da osvoje vise od 7-8% da se posle busaju u prsa kako su njihove "ideje i zalaganje " konacno poceli da daju rezultate i na izborima.

Nema nepoznatih: Tadic dobija


E, jedino Kostunica ne zna sta ce, ali mora malo i neizvesnosti da bude. Ako podrzi Tadica, Velja mu to nece oprostiti kao najuzi, opet ako podrzi Velju izlaze se velikom riziku. Ako Velja uzme mnogo glasova sa takvom podrskom on ce revidirati svoje mesto u Vojinoj zbornaji kao neko ko je mnogo znacajan, opet ako se i uz njegovu podrsku velja obruka na izborima sa sve ekipom raspevanih seljaka iz akva parka i Svilajinca i mesalicama za asfalt... Kostunici ce ostati fotelja, ali svima ce biti jasno koliko mu je poverenja medju gradjanima ostalo od slavne revolucije kada ga je podrzavalo 70% naroda.

Situacija nije naivna, zbog toga se njemu i ne ide na izbore...

Mada malo smor, nece biti one neizvesnosti, kao satro "sta ce da bude" i to...

Wlada

Кошпица се показала на фијаску у парламенту (када је бирала Тому за председника скупштине)

Bred

#10
ne verujem da ce ovo dss lako da proguta. a veoma se ruzan utisak stice zato sto je ds ovo uradila na svoju ruku jer im je velika frka oko Kosova pa ce sve da urade da izbori budu PRE resenja konacnog statusa. Nakon tog resenja, najvise bi gubili upravo oni, ds. Dss bi onda mogao da se prisalta radikalima  :wink:

--

Mediji: Izbori u kritiènom trenutku
| Izvor: Tanjug
Beograd -- Sve svetske agencije objavile su sinoæ da su predsednièki izbori u Srbiji raspisani za 20. januar.

On istièu stav da je ta odluka usledila u kritiènom trenutku procesa re¹avanja statusa Kosova. Prema agenciji Rojters, taj datum æe, u sredi¹te izborne kampanje, postaviti pitanje ju¾ne pokrajine i da bi to moglo da ide na ruku kandidatima èvrste linije.

Nacionalistièki zamah zbog Kosova koristi kandidatu Srpske radikalne stranke Tomislavu Nikoliæu i nanosi ¹tetu prozapadnom pretendentu Borisu Tadiæu, sada¹njem ¹efu dr¾ave, komentari¹e Rojters.

Ukazujuæi da je vreme za odr¾avanje izbora predsednika dr¾ave mesecima bilo predmet sporenja i pogaðanja u redovima koalicione vlade premijera Vojislava Ko¹tunice, britanska agencija podseæa da je Ko¹tunica ¾eleo da se datum izbora odredi posle debate u Savetu bezbednosti UN o Kosovu 19. decembra, sa argumentom da izborna kampanja ne odvrati zemlju u suoèavanju sa kljuènim nacionalnim pitanjem.

Njegovi koalicioni partneri u Demokratskoj stranci, koju vodi Tadiæ, ¾eleli su izbore ¹to je moguæe ranije u januaru, u nadi da se glasanje odr¾i pre nego ¹to eventualno progla¹enje nezavisnosti Kosova rasplamsa nacionalna oseæanja, objavio je Rojters.

Prema agenciji Aso¹iejted pres, najavljeni izbori æe biti, praktièno, dvoboj izmeðu "jednog prozapadnog i jednog proruskog ultranacionalistièkog kandidata" - Borisa Tadiæa i Tomislava Nikoliæa.

Smatra se da æe ishod glasanja biti kljuèan za to da li æe Srbija nastaviti da se integri¹e sa Zapadom ili æe se vratiti u izolacionistièku pro¹lost. Taj ishod, prema AP-u, odrediæe i kako æe Srbija reagovati na moguæe otcepljenje Kosova, koje se oèekuje poèetkom iduæe godine.

Nikoliæ je najavio ¾estok odgovor, dok je Tadiæ obeæao da Srbija neæe upotrebiti silu, veæ da æe poku¹ati da saèuva pokrajinu diplomatskim sredstvima, ka¾e amerièka agencija.

AP ukazuje i da æe zakazivanje izbora za 20. januar uzdrmati koalicionu vladu, po¹to se DSS premijera Ko¹tunice usprotivila odreðivanju tog datuma, kao jednostranom potezu koalicione Tadiæeve DS, ocenjujuæi da æe kampanja i glasanje u to vreme ugroziti neophodno nacionalno jedinstvo u borbi za Kosovo.

Prema nemaèkoj agenciji DPA, dana¹nja iznenadna objava predsednika Skup¹tine Srbije Olivera Duliæa o raspisivanju januarskih izbora opteretiæe odnose u vladajuæoj koaliciji jer je premijer Ko¹tunica ¾eleo da se zakazivanje predsednièkih izbora odlo¾i posle debate o Kosovu u Savetu bezbednosti UN 19. decembra.

--
Ko¹tunica i Nikoliæ za smenu Duliæa
Autor: N. M. Jovanoviæ, ®. Jevtiæ |
Ko¹tunica i Nikoliæ za smenu Duliæa

Demokratska stranka Srbije spremna je da posle sednice Skup¹tine Srbije koja je u toku pokrene inicijativu za smenu predsednika parlamenta Olivera Duliæa, a podr¹ku za to imaju od radikala. S tom namerom danas je upoznat sam vrh DS. Usledio je odgovor da æe predsednik Srbije Boris Tadiæ, u sluèaju smene Duliæa, biti spreman na raspisivanje parlamentarnih izbora u najkraæem roku, saznaje „Blic“.

Odnosi u vladajuæoj koaliciji tako su posle odluke Duliæa da raspi¹e izbore dostigli taèku usijanja. Upuæeni tvrde da je reè o iznuðenom i defanzivnom potezu DSS i da je opstanak koalicije moguæ jer jo¹ ima prostora da se odnosi DS i DSS izglade pre sednice Saveta bezbednosti UN posle koje Ko¹tunièina stranka namerava da se pozabavi smenom Duliæa.
Izvor „Blica“ navodi da je u poslednjem razgovoru Ko¹tunica tvrdio da treba saèekati 19. decembar, a da ga je Tadiæ pitao „da li to znaèi da 21. decembra mo¾emo da raspi¹emo izbore za 20. januar“.
- Odgovora nije bilo. Posle toga Tadiæ je presekao i DS je doneo odluku da se izbori ipak raspi¹u - ka¾e na¹ sagovornik.
©ef poslanika DSS Milo¹ Aligrudiæ danas je samo rekao da dnevni red tekuæe sednice Skup¹tine na kojem je rasprava o bud¾etu niko ne dovodi u pitanje, kao ni funkcionisanje Vlade Srbije u ovom trenutku.
- Ni¹ta dalje neæu da prejudiciram zato ¹to je za nas pitanje Kosova i Metohije vi¹e sveto od svega drugog, tako da æemo mi normalno raditi, saèekaæemo sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu i videti kakva æe eventualno biti sudbina rasprave o Kosovu u Skup¹tini Srbije - rekao je Aligrudiæ.
Tomislav Nikoliæ ka¾e za „Blic“ da se potpuno sla¾e sa ocenom DSS da su izbori raspisani protivno ustavnim odredbama i da æe SRS ukoliko se pokrene inicijativa za smenu Olivera Duliæa to podr¾ati. Meðutim, SRS æe uèestvovati na izborima sa svojim kandidatom i to æe biti Nikoliæ. On dodaje: „Ne pada mi na pamet da pustim Tadiæa da ide sam u trku“.

Vlada neæe pasti
- Priznajem da je DSS u pravu da je poga¾en Ustavni zakon, ali isto tako smatram da Duliæ koji je morao da poslu¹a svog predsednika sada mora da podnese i konsekvence - ka¾e Nikoliæ. Na pitanje da li æe i kako æe novonastali spor meðu koalicionim partnerima uticati na opstanak Vlade, Nikoliæ istièe da „nije optimista da æe Vlada pasti“.

blic
- Neæe pasti, ali to zaista zavisi od Vojislava Ko¹tunice. Njegova prièa da je Boris Tadiæ izneverio koalicioni sporazum dovoljan je razlog da Vlada padne. I sada me interesuje, ako Vlada ne pada, za¹to ne pada - ka¾e Nikoliæ.

tarantulica

I Bogoljub Kariæ na izborima!


Izvr¹ni odbor Pokreta snaga Srbije (PSS) u èetvrtak je za predsednièkog kanditata te stranke imenovao Bogoljuba Kariæa, a konaènu odluku o njegovoj kandidaturi na predstojeæim izborima trebalo bi da potvrdi i Glavni odbor (PSS) tokom vikenda.

Prema reèima predsednika Izvr¹nog odbora Pokreta snaga Srbije Dragana Milo¹eviæa kandidatura Bogoljuba Kariæa zavisi pre svega od toga da li æe on dobiti uverenje o prebivali¹tu u Srbiji.

"Nema razloga da ne dobije to uverenje, jer protiv njega nije podignuta nikakva optu¾nica, u toku su samo istra¾ni postupci", naveo je Milo¹eviæ.

On je dodao da se nada da æe "vlast u Srbiji izdati to uverenje i time dokazati da se zala¾e za vladavinu prava i po¹tuje demokratske principe".

(Beta)



Ovo je zemlja mojih snova, ovo je nebo puno zvezda....

Bred


_d.0.t_

da, da... reche Milanka da se Bogoljub odlichno osecja i da je u dobroj kondiciji.lol

darusaz

А сме ли хипотетички говорећи, изабрани председник Р.С. Богољуб Карић да уђе у земљу, а да не заврши у притвору?  :roll:  :)):