Uskoro "paso¹i" i za biljke

Started by Bred, 03-01-2008, 22:18:21

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Tanjug
Beograd -- U Srbiji æe se uskoro uvesti "biljni paso¹i", slu¾beni dokumenti za biljne proizvode.

Njima æe se potvrðivati da proizvedeno bilje, koje je stavljeno u promet, zadovoljava sve fitosanitarne uslove predviðene odgovarajuæim zakonskim aktima. Pored "stoènog paso¹a", uvedenog za praæenje kretanja stoènih grla u uzgoju i prometu, zvaniène isprave imaæe i biljni proizvodi, kao i skladi¹ta, magacini i drugi objekti koji se koriste u njihovom prometu.

Prema Nacrtu zakona o za¹titi zdravlja bilja, "biljni paso¹" je dokaz o zdravstvenoj ispravnosti biljaka i proizvoda od bilja, ¹to predstavlja jednu od najva¾nijih karika u lancu bezbednosti hrane, preneo je magazin Moæ prirode.

Zakonom o za¹titi zdravlja bilja, èije se usvajanje oèekuje u prvim mesecima 2008. godine, defini¹u se mere za spreèavanje uno¹enja, otkrivanja i ¹irenja, kao i suzbijanja ¹tetnih organizama.

Defini¹u se i naèini za sprovoðene fitosanitarnih kontrola, uslovi za proizvodnju, preradu, doradu, uvoz, skladi¹tenje i promet bilja i biljnih proizvoda, kao i uslovi za pru¾anje usluga u oblasti za¹tite zdravlja bilja.

Ono ¹to najavljenu reformu fitosanitarnog sistema èini novom i originalnom, pored "biljnog paso¹a", jeste uspostavljanje jedinstvenog lanca odgovornosti i registara svih uèesnika u lancu proizvodnje i prometa, kao i izvoza i uvoza bilja i biljnih proizvoda.

Predviðeno je i uspostavljanje odgovarajuæeg sistema obave¹tavanja o ispunjavanju fitosanitarnih mera na nacionalnom i meðunarodnom nivou, a o svemu tome æe se brinuti jedinstveni organ na nivou dr¾ave.

b92