Uèenje do duboke starosti je moguæe

Started by Bred, 02-10-2009, 23:45:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Poznata je stara izreka: „©to u mladosti ne nauèi¹ u starosti sigurno neæe¹“. Meðutim moderna istra¾ivanja mozga demantuju ovu izreku, podseæa beèki psiholog Julija Umek.

Jedno od najlep¹ih otkriæa neurobiologa jeste upravo saznanje da mo¾emo uèiti do duboke starosti.

Nasuprot nekada¹njim saznanjima, potvrðeno je, da je na¹ mozak uvek u stanju da uèi ne¹to novo. Ko u bilo kom starosnom dobu zapoène sa treningom mozga, stvara dobre preduslove da mozak formira nove æelije i prima novo znanje.

Va¾no je napomenuti da naèin kako uèimo, znatno utièe na sposobnost uèenja. Va¾no je da uèimo s voljom.

Umek savetuje, èitanje i komplikovanih tekstova, jer tako aktiviramo mozak. ©to je tekst zapetljaniji, komplikovaniji, nelogièniji, èak nerazumljiviji, to se vi¹e novih mo¾danih æelija stvara.

Poku¹ajte da idete u kupovinu bez cedulje. Izmislite metod, kako da se setite ¹ta treba da kupite. Na¹ mozak nije kompjuter i najveæim delom zavisi od na¹eg du¹evnog stanja, pa tako, ko je sreæan, uèi bolje. Mozak tro¹i èetvrtinu energije koja nam je na raspolaganju.

Ko pazi na svoj mozak i trudi se da izbalansiranom ishranom unosi hranljive materije, neophodne za rad mozga, ko vodi raèuna da je nivo ¹eæera u krvi stalno konstantan unoseæi obroke redovno, pri tom u ishranu ukljuèi puno vitamina i korisnih ulja kao i dva litra vode dnevno, imaæe zdrav mozak do duboke strarosti.

Zbog toga, Umek savetuje uno¹enje ¾ivotnih namirnica bogatih balastnim materijama (hleb, pirinaè, testenina, integralni proizvodi), belanèevinama (ora¹asti plodovi, kikiriki, jaja, mahunasti plodovi, meso, riba) i mineralima (voæe i povræe).

Ko se ispravo hrani podstièe proizvodnju serotonina, hormona sreæe. Takoðe i parèe èokolade ima pozitivan uticaj na na¹e raspolo¾enje, a s druge strane dobro raspolo¾enje, radost i oseæaj sreæe podstièu uèenje.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2009&mm=10&nav_id=384271