Marihuana, porok ili lek

Started by Bred, 04-02-2015, 20:44:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Već neko vreme pratimo polemiku između onih koji podržavaju legalizaciju marihuane u medicinske svrhe sa protivnicima tog stava. Udruženje "Lekalizacija" otišlo je korak dalje, jer će u narednih nekoliko dana podneti zvaničan zahtev za Ministarstvu zdravlja.

Poznato je da ministarstvo podržava taj predlog, ali postavlja se pitanje da li je bolje da do marihuane koja ublažava bol dođete kupujući od uličnih dilera ili u apoteci.


Marihuana - porok ili lek. To je tema koja izaziva veliko interesovanje javnosti, ali i dilemu stručnjaka. Za pacijente koji nemaju više šta da izgube, ona predstavlja - biljku spasa.

Više od 5.000 godina, svedoče stari spisi, koristi se za ublažavanje simptoma teških bolesti. A u farmakologiji koju uče studenti medicine piše da snižava očni pritisak i zaustavlja povraćanje koje nastaje u toku hemoterapije.

O lekovitim svojstvima marihuane svedoči i klinički farmakolog Predrag Nikolić. Radni vek mu je bio vezan za fabričke lekove, a interesovanja za alternativnu medicinu. Tako je i saznao za derivate kanabisa. Kada je pre godinu i po dobio tumor plućne maramice, a sa njim i gušenje, zamaranje, bol - kanabis je bila terapija izbora.

"Na dva dana su me punktirali da bih mogao da dišem. To više nije bilo na dva dana nego na pet dana, pa na sedam dana a bolovi su bili sve slabiji", kaže dr Predrag Nikolić.

nastavak -> http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1816003/Marihuana%2C+porok+ili+lek.html