Besplatno ¹kolovanje u Americi

Started by Bred, 15-11-2006, 08:40:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

    


STIPENDIJE - Program A-SMYLE koji organizuje "American - Serbia & Montenegro Youth Leadership Exchange", i nudi 95 stipendija uèenicima prvog i drugog razreda svih srednjih ¹kola u Srbiji i Crnoj Gori za besplatno ¹kolovanje u Americi u ¹kolskoj 2007/2008 godini.

Testiranje æe se obaviti u subotu 18. novembra u 8:30 na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, Kamenièka 6. Uèenici treba da ponesu fotografiju 3x4 cm, izvod iz matiène knjige roðenih ili paso¹, ðaèku knji¾icu i hemijsku olovku.

"American - Serbia & Montenegro Youth Leadership Exchange" je program Biroa za obrazovanje i kulturu pri amerièkom Stejt departmentu i ambasade SAD u Beogradu, uz potpunu podr¹ku Ministarstva prosvete i sporta Srbije.

Uslovi za prijavljivanje
- dobro znanje engleskog jezika
- prvi ili drugi razred srednje ¹kole 

ispunjeni uslovi za US J-1 vizu za uèenike srednjih ¹kola
- da je uèenik roðen posle1.1.1990, a pre 15.7.1992.
- da nije proveo du¾e od 3 meseca u SAD u poslednjih 5 godina
- dr¾avljanstvo Srbije ili Crne Gore
- da ispoljava osobinu liderstvai ¾elju da doprinese zajednicinakon povratka

Vi¹e informacija
www.americancouncils.com

Bred

Primeniti znanje zapada
Uèenici æe u Sjedinjenim Dr¾avama provesti èitavu ¹kolsku godinu: Testiranje na Ekonomskom fakultetu
Testiranje srednjo¹kolaca za dobijanje stipendije za jednogodi¹nje ¹kolovanje u Sjedinjenim Dr¾avama zavr¹eno je juèe na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Nevena Vojinoviæ, uèenica 4. razreda gimnazije iz Mladenovca, ka¾e da je cilj programa da znanje koje se stekne u Americi bude primenjivo u Srbiji.


©KOLOVANJE - Ona je provela ¹est meseci u Vird¾iniji, gde je i¹la u privatnu ¹kolu. Nevena obja¹njava da su prednosti amerièkog ¹kolovanja u tome ¹to se mnogo vi¹e uèi u kontinuitetu. Takav rad joj je, ka¾e Nevena, mnogo pomogao, jer sada br¾e i bolje nauèi gradivo i ne èekam da se lekcije nagomilaju.

Na testirarnje se prijavilo 678 uèenika prvih i drugih razreda srednjih ¹kola, vi¹e nego duplo nego pro¹le godine, a nakon prvog kruga koji je èinio test razumevanja engleskog jezika, u juèera¹nji drugi krug u¹lo je oko 300 uèenika.

- U drugom krugu raðen je takozvani TOEFL test koji se sastoji u slu¹anju engleskog teksta, a zatim u njegovom razumevanju i pronala¾enju gre¹aka u njemu. Rezultati ovog testa, mnogo komplikovanijeg od testa u prvom krugu, biæe poznati za dve-tri nedelje. Ne vi¹e od 120 najboljih iz drugog kruga kasnije æe biti intervjuisani. Rezultati intervjua biæe poznati do poèetka maja, kada æe 20 testiranih u Beogradu dobiti amerièku stipendiju s jo¹ 75 uèenika iz drugih delova Srbije i iz Crne Gore - ka¾e Milan Stojiæ, zamenik koordinatora Amerièkog saveta u Beogradu koji je organizovao ovo testiranje.

Uèenici æe u Sjedinjenim Dr¾avama provesti 10 meseci, odnosno èitavu ¹kolsku godinu u amerièkim srednjim ¹kolama.

- Iako æe im se taj zavr¹eni razred raèunati kao da su ga zavr¹ili u Srbiji, pohaðanje amerièke ¹kole ne donosi nikakve olak¹ice pri upisivanju fakulteta, ali takvo iskustvo æe sigurno pomoæi onima koji budu studirali engleski jezik - ka¾e Stojiæ.

Motivi zbog kojih srednjo¹kolci konkuri¹u da dobiju stipendije su razlièiti.

- Do¹ao sam samo da vidim kakvi su testovi - ka¾e Filip Paunoviæ, koji je na testiranje stigao iz Kraljeva. On smatra da mu jedna ¹kolska godina u Americi ne bi mnogo pomogla u uèenju zbog razlièitog nastavnog plana.

S druge strane, Ðorðe Petroviæ, Filipov vr¹njak iz Valjeva, ka¾e da æe se potruditi da uradi testove najbolje ¹to mo¾e jer je ubeðen da je amerièki sistem ¹kolovanja mnogo kvalitetniji od na¹eg.
B. Bednar - N. Tomiæ ||||