Buvljak ustupa mesto modernom terminalu

Started by Bred, 14-11-2007, 13:39:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 V. Mirilo ||||
Na mestu Otvorenog tr¾nog centra biæe izgraðene autobuska i ¾eleznièka stanica po najvi¹im evropskim standardima...
Izmeðu Bulevara Milutina Milankoviæa, Bulevara umetnosti, ka Savi, ulice Jurija Gagarina i Otvorenog tr¾nog centra na Novom Beogradu, veæ se uveliko gradi Univerzitetsko selo, a tu je planirana i izgradnja autobuske i ¾eleznièke stanice. Konkurs za idejno re¹enje jo¹ nije raspisan, a poznato je samo da bi „buvljak” trebalo da bude izme¹ten.

RE©ENJE - Autobuska i ¾eleznièka stanica na Novom Beogradu biæe sme¹tene na mestu na kojem je sada parking „buvljaka" i ispod sada¹nje ¾eleznièke stanice. Tu æe biti izgraðen i veliki trg i parking. Za sada nije poznato kada æe biti raspisan konkurs za idejno re¹enje, ali je sigurno da æe odgovarati najvi¹im evropskim standardima - ka¾e za „24sata" Ivana Milenkoviæ, arhitekta op¹tine Novi Beograd.
Na polovini dana¹njeg parkinga, koji je u vlasni¹tvu JKP „Parking servis", predviðeno je da se parkiraju autobusi.
Autobuska stanica æe biti povezana sa buduæom (i postojeæom) ¾eleznièkom stanicom.
- Otvoreni tr¾ni centar bi, zbog izgradnje nove autobuske i ¾eleznièke stanice, trebalo da bude izme¹ten, dok æe tramvajski depo pored Univerzitetskog sela ostati - ka¾e Ivana Milenkoviæ, arhitekta op¹tine Novi Beograd.
Konaèan plan kuda æe proæi laki ¹inski metro, jo¹ nije donet. Moguæe je da æe proæi kroz Bulevar Zorana Ðinðiæa, da æe ispred „Merkatora" skrenuti i preæi preko autoputa sredinom Bulevara umetnosti, doæi do Bulevara Milutina Milankoviæa, a onda skrenuti unazad (prema Savi). Kod „Super Vera" opet bi trebalo da skrene udesno i proðe ispod pruge (kao ¹to i danas tramvaji skreæu ka depou).
Od te taèke laki metro bi trebalo da se razvija u pravcu Èukarice i da prelazi preko buduæeg mosta preko Ade Ciganlije.
- Krajem godine trebalo bi da poène ra¹èi¹æavanje terena za izgradnju mosta preko Ade. Biæe dug oko 500 metara, imaæe po dve trake i po jednu zaustavnu u oba smera, a biæe i prostora za laki metro - ka¾e Ðorðe Bobiæ, gradski arhitekta.

24sata

dirigent

Nek rade sta rade, ali grad treba da ima svoj buvljak, tamo ili gdegod.

Bred

ali grad NE TREBA da ima autobusku stanicu u centru pogotovo ne jedan prenatrpan grad kao sto je bg  :wink: