Polovna vozila jeftinija za èetiri odsto veæ ovog meseca

Started by Bred, 10-09-2008, 15:01:55

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: I. Cvetkoviæ | Blic

Polovni automobili koji se uvoze u Srbiju veæ u drugoj polovini septembra na domaæem tr¾i¹tu pojeftiniæe èetiri odsto, dok æe veæ poèetkom naredne godine njihova cena biti ni¾a osam odsto. Na sni¾enje cena automobila, robe u maloprodaji, kao i sirovina uticaæe primena privremenog sporazuma, koju bi ministri spoljnih poslova EU trebalo da odobre na sastanku u Briselu 15. i 16. septembra.

Zeleno svetlo iz EU omoguæiæe momentalnu primenu onih delova sporazuma o stabilizaciji i pridru¾ivanju koji se odnose na trgovinu, a SSP æe biti punova¾an kada ga prihvati i druga strana, odnosno kada ga ratifikuju parlamenti svih 27 dr¾ava EU kao i Evropski parlament. Prvi korak ka primeni sporazuma napravila je Srbija juèera¹njom ratifikacijim Zakona o potvrðivanju SSP u srpskom parlamentu. Za SSP glasalo je 140 poslanika, protiv je bilo 28 poslanika DSS i NS, dok radikali nisu glasali. Ratifikacija SSP u Skup¹tini Srbije, koja je bila jedan od uslova da ministri EU veæ sredinom meseca odobre primenu privremenog sporazuma, premijer Mirko Cvetkoviæ okarakterisao je kao „krupan korak ka boljem ¾ivotu“.

- Oèekujemo da na¹a zemlja predstavlja motor razvoja u regionu i da obezbedi neku vrstu mosta ekonomija, gde smo zainteresovani za evropske integracije i za ekonomsku saradnju sa Istokom - rekao je premijer. Potpredsednik Vlade Srbije zadu¾en za evropske integracije Bo¾idar Ðeliæ ocenio je da je ratifikacija SSP „istorijski momenat“ za Srbiju i za uspe¹an nastavak daljih evropskih integracija, dok je ministar ekonomije Mlaðan Dinkiæ izjavio da je ratifikacija najva¾niji korak u dobijanju statusa kandidata za èlanstvo, te da æe graðanima direktno doneti i sredstva iz predpristupnih fondova EU kada Srbija postane kandidat za èlanstvo u EU.
Osim ni¾ih cena polovnih vozila, graðane Srbije æe obradovati i pojeftinjenje gotovih proizvoda, za èiju se proizvodnju uvoze sirovine iz Evrope. Vladimir Meðak, koordinator pregovora za zakljuèivanje SSP, obja¹njava da æe na ni¾e cene uticati sni¾avanje carinskih stopa na koje se Srbija ovim sporazumom obavezala. Kako istièe, graðani mogu da oèekuju veæ dva sni¾enja pojedine robe u naredna tri meseca, a ukoliko do toga ne doðe, biæe sasvim jasno da problem le¾i u distribuciji i u veæim mar¾ama.
- Zbog ni¾ih carinskih taksi, cene repromaterijala, ðubriva, hemikalija biæe ni¾e, ¹to æe dovesti i do sni¾avanja cena gotovih proizvoda koji od njih nastaju - ka¾e Meðak, uz ocenu da æe ovaj sporazum pomoæi i, na primer, proizvoðaèima name¹taja. Kako ka¾e, prelazni sporazum omoguæava proizvoðaèima name¹taja uvoz poluobraðenog drveta iz zemalja EU i da gotov name¹taj bez dokaza o stepenu uvoza obraðenog drveta dalje izvoze u EU, ¹to do sada nije bio sluèaj.
- Oèekujem da se zbog kvote od 63.000 hektolitara za godi¹nji izvoz vina u EU, preporodi na¹a vinska industrija, u koju æe, nadam se, ulagati stranci - istièe Meðak. On obja¹njava da je va¾no ¹to æe Srbija, koja se sada granièi sa zemljama EU, na osnovu sporazuma moæi da ¹alje robu u Rusiju ili, na primer, Tursku neogranièenim brojem kamiona godi¹nje, ¹to do sada nije bilo moguæe.
Liberalizacija trgovine sa EU biæe postepena, a 25 odsto poljoprivrednih proizvoda, poput paradajza, ¹ljiva, paprike, kukuruza, ostaæe za¹tiæeno i ulaskom Srbije u EU. Sni¾avanje carinskih stopa neæe obradovati pu¹aèe, jer cene cigareta i duvana neæe pojeftiniti po¹to se, prema dogovoru, ovim proizvodima ne ukida carina.