Gas i druga poskupljenja

Started by Bred, 11-10-2008, 13:00:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Gas æe od srede u Srbiji biti skuplji za èak 60 odsto.

U Ministarstvu rudarstva i energetike, drastièno poskupljenje obrazla¾u porastom cene na svetskom tr¾i¹tu, veæim kursom dolara, ali i veæim transportnim tro¹kovima kroz Maðarsku. Odgovor na pitanje za¹to je cena gasa u zemljama u okru¾enju ista kao u Srbiji pre poskupljenja, èekaæe se do utorka jer æe "Srbijagas" i Agencija za energetiku tek tada, samo dan pre stupanja na snagu novih cena, odr¾ati konferenciju za novinare.

Simeon Perolinac iz Novog Sada ¾ivi sa suprugom u kuæi od stotinak kvadrata. Zimi se njihov stambeni prostor petostruko smanjuje.

Od penzije su, do sada, mogli da izdvoje samo za grejanje jedne sobe. A ove godine, posle poskupljenja, ka¾e Simeon, vi¹e od polovine njihovih primanja iæi æe samo na gas.

Iako ima 72 godine, ponovo je poèeo da radi.

“Pro¹le godine me iznosilo najvi¹e 4.400 dinara. Ako gas poskupi za 50 odsto, onda æe mi ostati 40 odsto penzije, 60 odsto æu morati davati. Znaèi oko 7.500 hiljada, skoro 50 odsto”, ka¾e Perolinac.

Sliènu sudbinu deli jo¹ oko 170.000 domaæinstava u Srbiji prikljuèenih na gasnu mre¾u.

Enormno poskupljenje gasa otvara jo¹ neka pitanja, na koja bi odgovor morala da da pre svega vlada, koja je poskupljenje i odobrila.

Ekonomski analitièar Milan Kovaèeviæ smatra da dokle god graðani ne budu imali jasnu sliku ¹ta, koliko i zbog èega plaæaju njihove sumnje u moguæe malverzacije su opravdane.

Ni u jednoj od nadle¾nih institucija, Ministarstvu za rudarstvo i energetiku, Agenciji za energetiku i "Srbijagasu" niko nije bio rad da komentari¹e razloge poskupljenja, kao ni za¹to èak 60 odsto odjednom.

Oglasili su se samo saop¹tenjem, a kako su najavili, detaljnije obrazlo¾enje æe dati dan pred primenu novih cena.

Udru¾enje "Prosperitet", koje se bavi za¹titom prava korisnika komunalnih usluga smatra da raèunica nema ekonomsku logiku, i ne iskljuèuju ni proteste.

“Prvi protest udru¾enje ‘Prosperitet’ æe organizovati da okupira Skup¹tinu grada i toplanu, dotle dok se isto novca koliko se bude prebacilo iz bud¾eta za daljinsko grejanje i toplanu ne bude prebacilo za subvencije za 30-40 hiljada potro¹aèa prirodnog gasa. Ne ¹titimo interese samo nas”, ka¾e predsednik udru¾enja Radomir Æiriloviæ.

©ta æe biti socijalni, a ¹ta ekonomski efekti poskupljenja od 60 odsto, koje u razvijenim zemljama ne mo¾e ni da se zamisli, a kamoli predlo¾i, pokazaæe zima koja dolazi. Na poveæanje ionako jedva odr¾ive jednocifrene inflacije æe sigurno uticati.




:news:
Graðane oèekuju poskupljenja
| Izvor: Politika
Beograd -- Graðane do kraja godine jo¹ oèekuju veæe cene komunalija, gradskog prevoza, telefonskih impulsa, prehrambenih proizvoda, pi¹e “Politika“.

Poslednji talas poskupljenja hrane i gasa od neverovatnih 60 odsto, septembarsko poveæanje raèuna za komunalije za osam odsto i najava da do kraja godine graðane oèekuju i skuplji telefonski impulsi, gradski prevoz, a u Beogradu verovatno i jo¹ jedno poskupljenje daljinskog grejanja, proseèna domaæinstva u Srbiji dove¹æe do jo¹ veæih finansijskih isku¹enja.

Po raèunici zvaniène statistike, samo izdaci za hranu i bezalkoholna piæa, prema rezultatima poslednje ankete, u meseènim primanjima proseène porodice sada uèestvuju sa vi¹e od 43,5 odsto.

Cene pojedinih proizvoda u najveæim domaæim trgovinskim lancima skoèile su èak 25 odsto.

Republièki zavod za statistiku je saop¹tio da su tro¹kovi ¾ivota u septembru, u odnosu na decembar pro¹le godine porasli za 6,8 procenata.

b92



:news:
Èanak: Raèuni æe ostati isti
| Izvor: B92, Beta
Beograd -- Lider LSV-a Nenad Èanak ka¾e da mu je u Vladi obeæano da æe raèuni graðana za gas, uprkos poskupljenju, ostati isti. Ministarstvo: Odluka nepromenjena.

A premijer Srbije Mirko Cvetkoviæ je rekao danas da æe do kraja iduæe nedelje biti precizirano na koji naèin æe biti omoguæeno odlo¾eno plaæanje raèuna graðanima koji se greju na gas. Premijer je naveo i da je vlada predlo¾ila da Telekom Srbije odlo¾i najavljeno poskupljenje impulsa u fiksnoj telefoniji za 100 odsto do kraja ove godine.

Predlo¾eno je da se od sledeæe godine, dodao je Cvetkoviæ, poskupljene telefonskih impulsa obavlja fazno kako bi se do¹lo do ekonomski opravdane cene.

Ministarstvo: Odluka ostaje

Odluka o poskupljenju gasa neæe biti promenjena, a graðani Srbije koji se greju na gas plaæaæe raèune iz dva dela da bi lak¹e izmirili obaveze, saop¹tilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prema dogovoru tog ministarstva i Srbijagasa, graðani æe 70 odsto raèuna za utro¹eni gas po kubnom metru plaæati odmah a ostatak æe se plaæati ¹est meseci kasnije. To znaèi da æe se drugi deo raèuna za oktobar izmirivati u maju 2009. godine, a drugi deo raèuna za novembar u junu 2009. godine, navodi se u saop¹tenju.
Prethodno je Èanak, na konferenciji za novinare u parlamentu, predoèio da æe raèuni za gas ostati isti smanjenjem distributerske mar¾e, odnosno da æe distributerima prirodnog gasa biti omoguæena mar¾a samo za iznos njihovih realnih tro¹kova.

Pojedni distributeri naplaæuju i 40 odsto mar¾e, navodi Liga socijaldemokrata Vojvodine. U Srbiji postoji 37 distributera gasom, od kojih osam uop¹te nema licencu za rad, dodaje se.

Prema dokumentu koji su dobili od Agencije za eneregetiku, mnoga preduzeæa uop¹te nisu dostavila podatake o mar¾i. Od onih koja su dostavila podatke, najveæu mar¾u naplaæuje preduzeæe "Èoka" i to oko 40 odsto.

"Prilikom minimalne potro¹nje od dve milijarde kubnih metara prirodnog gasa godi¹nje u Srbiji, distributeri na ime mar¾a zarade 200 miliona evra. Toliki novac graðani Srbije daju u d¾epove onih za koje ne znamo ko su, ko njima upravlja, ne znamo ko ih je birao i kako su uop¹te do¹li u posed gasne infrastrukture", rekao je Èanak.

LSV zahteva do Vlade da pronaðe naèina da se uvede red meðu distributerima i smanje njihove mar¾e.

"Dobio sam uveravanja u Vladi Srbije da æe raèuni za gas za domaæinstva u ovom grejnoj sezoni biti na nivou pro¹logodi¹njih", kazao je Èanak.

Podaci o astronomskim mar¾ama predati su MUP-u Srbije.

"Da li tu ima elementa kriviènog dela, to æe utvrditi na¹i nadle¾ni organi, organi u okviru policije. Mi smo spremni da sve te primedbe, pritu¾be i predstavke ispitamo", rekao je ministar policije Ivica Daèiæ.

Ministar policije navodi da treba ispitati i kako je dr¾ava ostala bez 25 odsto vlasni¹tva u preduzeæu "Jugoros gas". LDP navodi da je za to odgovorna Vlada Vojislava Ko¹tnice.

"Tu moguænost je dozvolio NIS, njih treba da pitate. Treba pitati direktora NIS-a i Srbijagasa, njihove Upravne odbore. Kako mo¾ete optu¾ivati ministra za ne¹to ¹to rade dr¾avne kompanije", rekao je Nenad Popoviæ iz DSS-a.

"Itekako je odgovoran tada¹nji premijer Vojislav Ko¹tunica i potpredsednik Vlada Miroljub Labus i ministri Dinkiæ, Bubalo i Naumov, a naravno i NIS", ka¾e lider LDP-a Èedomir Jovanoviæ.

Nenad Èanak je najavio da æe uskratiti podr¹ku Vladi ukoliko premijer ne ispuni obeæanje.

nastavak => http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=10&dd=20&nav_category=11&nav_id=324314

Bred

Novi talas poskupljenja prevoza?
| Izvor: B92
Beograd -- Uprkos padu cena naftnih derivata, usluge beogradskih taksi udru¾enja i gradskog saobraæaja mogle bi uskoro da poskupe.

Cena nafte na svetskom tr¾i¹tu najni¾a je u protekle tri godine, a gorivo u Srbiji je od danas jeftinije za oko ¹est dinara. Uprkos ovako velikom padu cena, beogradska taksi udru¾enja tra¾e poskupljenje svojih usluga. I gradski saobraæaj bi, takoðe, mogao da poskupi u narednom periodu, kako je nedavno najavio gradonaèelnik Beograda Dragan Ðilas.

Pre samo nekoliko meseci cena nafte u svetu i u Srbiji dostizala je rekordno visoke vrednosti. Dan za danom poveæavale su se i cene proizvoda i usluga koje direktno zavise od ovog energenta.

Meðutim, situacija se ovih dana znatno izmenila. Naftni derivati najjeftiniji su za poslednjih nekoliko godina. Meðutim, kada se oèekuje da u Srbiji doðe do pada cena, beogradska taksi udru¾enja najavljuju poveæanje cena usluga za vi¹e od sedam odsto.

Aleksandar Bijeliæ iz ®utog taksija ka¾e za B92 da su razgovori sa gradskim vlastima jo¹ u toku. On dodaje da su, i pored toga ¹to je osnovna sirovina za rad taksi slu¾bi pojeftinila, svi razlozi za poskupljenje opravdani.

"Mnogi taksisti su uzeli kredite koji su od 200 do 300 evra. Zbog kursa evra, sada taksista mora da plaæa enormno veæu ratu. Mnogo njih æe podiæi kredite da bi izmirili svoje obaveze prema dr¾avi", rekao je Bijeliæ.

"Normalno da æemo napraviti i novu kalkulaciju i videti da li i koliko to pojeftinjenje goriva utièe na onu cenu koju smo mi predlo¾ili. Svaka opcija za razgovor je otvorena", dodaje Bijeliæ.

Prema novom cenovniku, samo za ulazak u taksi moralo bi da se izdvoji 129 dinara.

GSP jo¹ bez poskupljenja?

Za Beograðane koji se, ipak, ne odluèuju da sednu u taksi, gradski prevoz je povoljnija varijanta. Meðutim, i vo¾nja GSP-om mogla bi u narednom periodu da poskupi, kako je najavio gradonaèelnik Dragan Ðilas.

Ipak, iz Direkcije za javni prevoz nas uveravaju da do poskupljena ne bi trebalo da doðe u skorije vreme. Direktor Direkcije ®eljko Ðukanoviæ ka¾e da to prvenstveno zavisi od novca koji je grad spreman da izdvoji za gradski saobraæaj.

"Grad uèestvuje sa 57 odsto iz bud¾eta, a 43 odsto prikupljamo od prodaje karata. To je osnovni uzrok zbog koga se razgovara o podizanju cene karte", ka¾e Ðukanoviæ.

"Cena karte u javnom prevozu za graðane najvi¹e zavisi od toga koliko grad mo¾e da izdvaja velika sredstva iz bud¾eta da bi subvencionisao taj prevoz. Za¹titiæemo graðane koji su socijalno ugro¾eni i ðake, studente, penzionere", navodi Ðukanoviæ.

I pored toga ¹to u svetu padaju cene koje su vezane za vrednost nafte, u Srbiji takve tr¾i¹ne logike nema. Posledica je jo¹ veæe optereæenje ionako tankog bud¾eta graðana, koji zbog monopola nemaju drugog izbora.

b92

Bred

Od 1. januara skuplje grejanje, a od 1. februara i prevoz
tanjug |
Od 1. januara 2009. godine grejanje u Beogradu biæe skuplje za 36 odsto, dok æe prevoz poskupeti 1. februara za oko 30 odsto, reèeno je danas na konferenciji za novinare u Skup¹tini grada.

POSKUPLJENJE Tako æe nova cena grejanja biti 59,6 dinara bez PDV-a po metru kvadratnom, a cena pojedinaène karte u gradskom prevozu iznosiæe 42 dinara.
Poslednji put daljinsko grejanje poskupelo je u septembru ove godine i to za 7,3 odsto, tako da je iznosilo 47,33 dinara po metru kvadratnom metru.
Gradski prevoz u Beogradu od 1. februara poskupeæe za oko 30 odsto, najavio je danas ®eljko Ðukanoviæ direktor Direkcije za javni prevoz.
Ðukanoviæ je na konferenciji za novinare saop¹tio da æe karte za prevoz kupljene na trafici umesto sada¹njih 32 ko¹tati 42 dinara, dok æe se one kupljene u vozilima prodavati po ceni od 80 dinara, umesto trenutnih 45.
Pretplatne markice za zaposlene umesto 1.620 dinara ko¹taæe 2.236 dinara. Meseène povlastice za srednjo¹kolce, studente i ostale povla¹æene kategorije stanovni¹tva poskupeæe sa sada¹njih 840 na 966 dinara.
Roditelji osnovaca æe ðaèke pretplatne markice plaæati 506, umesto 440 dinara.
Skuplji æe biti i noæni prevoz pa æe karta ko¹tati 100 dinara, a ne kao sada 74.
Poskupeæe i prigradski prevoz za oko 25 odsto, pa æe karta u vozilima Laste u zavisnosti od zone putovanja ko¹tati od 90 do 285 dinara.
Karte kupljenje u prodajnoj mre¾i, na autobuskim stanicama ko¹taæe od 54 do 203 dinara.
Meseèna povlastica za zaposlene ko¹taæe, zavisno od zone putovanja od 2.706 do 4.894 dinara.
Direktor direkcije za javni prevoz ®eljko Ðukanoviæ istakao je da poskupljenje nije bilo moguæe izbeæi.
"Ovako visok procenat poskupljenja je nastao zbog toga ¹to u prethodnim godinama cene usluga nisu pratile realne tro¹kove Gradskog saobraæajnog preduzeæa Beograd", napomenuo je on.

24sata.co.yu