Na pozitivnoj listi 11 novih lijekova

Started by frckica-j, 20-03-2009, 16:42:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

На позитивној листи 11 нових лијекова
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Позитивна листа лијекова, проширена са 11 нових лијекова, почеће да се примјењује од 1. априла ове године, истакли су у Фонду здравственог осигурања РС.

У Фонду кажу да је листа "A" проширена лијековима за тешке бубрежне болеснике, односно са "алфакалцидолом", "лацидипином" и микофенолном киселином.

- Микофенална киселина" прописиваће се пацијентима обољелим од аутоимуних болести и пацијентима са трансплантираним органима. На листу "A" уврстиће се и дијететски препарат намијењен обољелима од фенилкетонурије и хиперамонијемије - истакли су у Фонду.

Додали су да је листа "Б" допуњена лијековима "бисопролол", "лосартан", "лосартан" и "хидрохлоротиазид", као и са алендронском киселином плус холекалциферол и лијековима "рисперидон" и "латанопрост".

-  Приликом одлучивања којим лијековима проширити листу Комисија за лијекове у обзир узима апликације произвођача, заступника фармацеутских кућа, приједлоге разних удружења обољелих, као и лијекове за које се често подносе захтјеви за рефундацију - изјавили су у Фонду.

Кажу да у случају да неког лијека са листе нема у апотекама, Фонд осигураницима рефундира трошак до висине цијене лијека који се налази на листи, а који су осигураници набавили изван апотека са којима Фонд има уговор, односно изван РС.

- Најчешћи разлог због кога нема лијека је то што га веледрогерије нису набавиле за дистрибуцију по апотекама. Углавном се то дешава код лијекова намијењених за лијечење ријетких болести - рекли су у Фонду.

Лијекове са листе "A" Фонд финансира 100 одсто за осигуранике који су ослобођени партиципације, односно 90 одсто за оне који нису, док лијекове са листе "Б" Фонд финансира 50 одсто.