Preminuo je nas kolega Bosko Radisic i njegova sestra Marija

Started by sokobiv, 03-06-2009, 20:33:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

sokobiv

 Beograd,  04.06.2009.

Press
Brat i sestra se ugu¹ili u po¾aru!

Marija (26) i Bo¹ko (29) Radi¹iæ iz Uba stradali u po¾aru koji je izbio u zgradi u Kraljevaèkoj ulici u Beogradu. Sestra i brat ugu¹ili se u gustom dimu u hodniku vi¹espratnice

[Mesto nesreæe... Upaljena grejalica izazvala po¾ar u soliteru]
Mesto nesreæe... Upaljena grejalica izazvala po¾ar u soliteru

Mesto nesreæe... Upaljena grejalica izazvala po¾ar u soliteru

Marija (26) i Bo¹ko (29) Radi¹iæ iz Uba poginuli su u po¾aru koji je izbio u soliteru u Kraljevaèkoj ulici u Beogradu! Brat i sestra ugu¹ili su se u sredu uveèe od gustog dima u hodniku. U po¾aru je lak¹e povreðeno jo¹ troje stanara.

Po¾ar je u osmospratnici u Kraljevaèkoj 82 na Vo¾dovcu izbio u utorak oko 23.15 èasova. Slikarka Zdenka Ver¹egi, koja ¾ivi u stanu u visokom prizemlju, ostavila je upaljenu grejalicu i izvela psa u ¹etnju. Grejalica je izazvala po¾ar.

- U zgradi je nastala panika! Zbog gustog dima stanari su u panici trèali niz stepenice. Stanari sa vi¹ih spratova spremali su se da skaèu sa svojih prozora. Da su vatrogasci do¹li pet minuta kasnije, bilo bi mnogo vi¹e ¾rtava - ka¾e za Press jedan od stanara.

[®rtve po¾ara... Marija i Bo¹ko Radi¹iæ]
®rtve po¾ara... Marija i Bo¹ko Radi¹iæ

®rtve po¾ara... Marija i Bo¹ko Radi¹iæ

Marija i Bo¹ko Radi¹iæ, koji su ¾iveli na sedmom spratu, iza¹li su iz stana u hodnik pun dima.

- Oni su zakljuèali vrata od svog stana. Marija je krenula ka ni¾im spratovima, a Bo¹ko ka potkrovlju. Meðutim, zbog gustog dima oni su se ubrzo ugu¹ili. Marijino telo pronaðeno je na stepeni¹tu izmeðu treæeg i èetvrtog sprata, a Bo¹kovo izmeðu sedmog i osmog sprata - prièaju kom¹ije.

Iako je po¾ar izbio u 23.15 èasova, prijavljen je 45 minuta kasnije! Predrag Mariæ, naèelnik slu¾be za za¹titu i spasavanje MUP-a Srbije, rekao je da je po¾ar prijavljen dva minuta nakon ponoæi i da je lokalizovan za ¹est minuta.

- Kada je prva ekipa stigla na lice mesta, po¾ar je veæ bio u razbuktaloj fazi. Jedan stan je u potpunosti izgoreo, povr¹ine 48 kvadratnih metara, a po¾ar je zahvatio i drugi stan i kablove - kazao je Mariæ.

Povreðeni se oporavljaju

Troje stanara koji su povreðeni u po¾aru nalaze se van ¾ivotne opasnosti. Drago Jovanoviæ, portparol Urgentnog centra, rekao je da je u bolnici zadr¾an Aleksandar Baæiæ (41) zbog preloma donjeg dela potkolenice, a da je Jovana Stanojeviæ (24) prebaèena na VMA.

Zdravstveno stanje Janje Stanar (75) je stabilno i ona se nalazi na Klinici za toksikologiju VMA.

Grejalica izazvala po¾ar

Prema reèima jedne od stanarki, Zdenki Verge¹i je u utorak preminula majka, pa joj je u stanu bilo upaljeno kandilo.

- Moguæe je da je to izazvalo po¾ar, ali je najverovatnije ona zaboravila da iskljuèi grejalicu - ka¾e stanarka. Prema njenim reèima, Zdenka Verge¹i je u te¹kom psihièkom stanju. Ona je oti¹la kod sestre, koja ¾ivi na petom spratu.

- Èuo sam da je rekla da ne zna ¹ta æe sa sobom i da æe da nosi na du¹i dvoje mladih koji su stradali - prièa jedan od stanara zgrade.

Zoran Markoviæ, predsednik skup¹tine stanara, ka¾e da su stanari sa vi¹ih spratova poèeli da vezuju èar¹ave da bi pomoæu njih si¹li dole!

- Kom¹ija Aleksandar Bakiæ je slomio nogu dok je poku¹avao da skoèi kroz prozor u prizemlju. On je pre toga iz stana izvukao nepokretnu majku i spustio je na zemlju, a onda je poku¹ao da izaðe napolje. Meðutim, on je pao i povredio nogu - prièa Markoviæ.

Nema uslova za ¾ivot... Stanari napu¹taju zgradu

On ka¾e da se kom¹inica Janja Stanar otrovala dimom.

Poslednji put sam videla decu tri sata pre nesreæe. Sve sam ih u ¾ivotu nauèila osim kako da se za¹tite od po¾ara ... Selena Radi¹iæ,  Marijina i Bo¹kova majka

- Ona ima vi¹e od 70 godina i polupokretna je. ®ivi sama u stanu na osmom spratu. Vatrogasci su razvalili vrata njenog stana bukvalno u poslednji èas! Odmah su joj dali kiseonik, a zatim su je prebacili u bolnicu - prièa Markoviæ i obja¹njava  da su vatrogasci do¹li u roku od deset minuta posle poziva i da su efikasnom akcijom spreèili ¹irenje panike meðu stanarima.

Oèajni roditelji

Boro Radi¹iæ, otac stradalih mladiæa i devojke, do¹ao je juèe u Beograd iz Uba.

- Supruga Selena i ja smo bili kod na¹e dece u utorak ujutro. Do¹li smo sa odmora iz Tunisa i pravo sa aerodroma oti¹li smo kod njih. Uveèe smo krenuli za Ub. Oti¹li smo da spavamo, a onda nam je juèe oko osam èasova policija pozvonila na vrata sa tragiènim vestima. Ne znamo ¹ta da ka¾emo, ne znamo ni kako æemo dalje - rekao je Boro Radi¹iæ.

Novinari Pressa posetili su juèe kuæu porodice Radi¹iæ u Ubu. Oèajna majka Selena ka¾e da je u utorak po podne poslednji put videla svoju decu.

- Stigli smo sa letovanja i svratili nakratko da vidimo decu, u njihov stan na Vo¾dovcu. Bo¹ko je hteo da nas doveze do Uba, meðutim, nismo to prihvatili jer je spremao ispit. To je bio na¹ poslednji susret. Do kuæe sam ja vozila. Kamo sreæe da sam skrenula sa puta i poginula, pa da oni mene sahranjuju - prièa Selena, i dodaje:

Na radiju èula za nesreæu

- Poslednji put èula sam se sa sinom u utorak oko 20 èasova. Rekla sam mu da legne da se odmara, po¹to je bio napet pred polaganje ispita.

Selena je za nesreæu saznala juèe ujutro nakon po¾ara.

Stanari vi¹ih spratova spremali su se da skaèu kroz prozore! ... Zoran Markoviæ, stanar

- Bila sam na poslu. Mu¾ me je pozvao oko osam sati i rekao mi je da doðem odmah kuæi. Shvatila sam po njegovom glasu da ne¹to nije u redu. Od posla do kuæe sam slu¹ala vesti na radiju. Èula sam da je izbio po¾ar na Vo¾dovcu, ali nisam ni pomi¹ljala da su moja deca nastradala. Meðutim, kada sam do¹la kuæi, policija i kola Hitne pomoæi su bila u dvori¹tu i tada sam saznala za nesreæu - isprièala je Selena.

Ona ka¾e da su svoju decu, za koje svi imaju samo reèi hvale, svemu nauèili, osim kako da se za¹tite od po¾ara.

- Nauèili smo ih da budu dobri i po¹teni ljudi. Bo¹ko je bio apsolvent na farmaciji, a Marija je diplomirala na Fakultetu politièkih nauka. Bili su puni ¾ivota, uvek vedri i nasmejani. Marija je èesto boravila u stanu kod svog momka, da je bar preksinoæ ostala tamo, pre¾ivelo bi mi bar jedno dete - prièa u neverici majka nastradalih.

Roðaci i kom¹ije imaju samo reèi hvale za Radi¹iæe.

- Ne znam kome su oni ne¹to skrivili. Bili su dobri ðaci i studenti. Bo¹ko je imao svoj hevi-metal bend „Spejs iter". Èak je snimio i jedan CD, koji je posvetio sestri Mariji. Do pre nekoliko dana bio je u Ubu jer je spremao ispit. Radi¹iæi su èestita porodica, otac im je ma¹inski in¾enjer, godinama je radio u preduzeæu „Zimpa", a nedavno je ostao bez posla. Majka im je dugogodi¹nja direktorka Veterinarske stanice u Ubu. Da ironija bude veæa, stric nastradale dece je godinama bio ¹ef vatrogasne slu¾be u Ubu - isprièao je za Press jedan roðak Radi¹iæa.     



Neka im je laka zemlja.Saucesce porodici.

Bred

u jbt, sad videh o kome se radi ..




Uzas ...

a005

Neka im je laka zemlja.

Strasno.

sokobiv

Ja ne mogu da verujem.Boska sam poznavala od pocetka studiranja.Divan momak.Saucesce porodici.

philoserbiana

Bog da im dusu prosti...Boska sam nedavno videla na fakultetu, znali smo se iz vidjenja iz perioda stanovanja u Studenjaku, stvarno sam se sokirala...Neka im je vecan spokoj !

Weishaupt

Bosko prijatelju druze, velika je tragedija zatekla tvoju porodicu da im pozar odnese decu, njihova tuga je prevelika, a i nasa! Pocivajte u Miru tvoja draga sestra Marija i ti. Neka vam je vecna slava!

Weishaupt


olgica

Strasno! Neka pocivaju u miru.
Btw, juce sam dobila mail u kom sam procitala da su Bosko i njegova sestra poginuli, i samo sto nisam pala sa stolice, strasno!!!


AnaCrvena

Neka pocivaju u miru... Saucesce porodici...
Iako kolegu nisam licno poznavala,samo iz vidjenja po hodnicima,bas me je potresla vest... ne mogu ni da zamislim kako je porodici kad ovako tragicno ostane bez dvoje dece... strasno...

nesha


Weishaupt

Bosko radisic i Marija Radisic sahranjeni su juce 5.6.2009. na gradskom groblju u Ubu. Kako su ziveli zajedno, stradali tragicno zajedno, brat i sestra ce i pocivati zauvek zajedno.
Bili su zaista dobri ljudi, nisu ovo zasluzili, pocivajte u miru dragi prijatelji!
Neka im je vecna slava!

frckica-j

Nisam ih poznavala, ali ovakva tragedija bi svakoga potresla, pa je i mene. Poèivajte u miru!