Kasni noćni obroci ne goje

Started by kalito, 05-05-2012, 10:57:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

kalito

Kasni noćni obroci ne goje i to je samo "urbani mit", tvrde američki naučnici koji su vršili testove na 47 ženki majmuna. Naučnici sa univerziteta Oregon sproveli su istraživanje tokom kog su majmuni jeli u različito doba dana, mada je to, uglavnom, bilo uveče ili noću, i pokazali da ne postoji nikakva veza vremena obroka i gojenja.

"Stalno su nam govorili da ne treba da jedemo kasno uveče zato što ćemo se ugojiti, iako nije bilo mnogo naučnih činjenica kojima bi moglo da bude potkrepljeno to sveopšte prihvaćeno uverenje", kaže Džudi Kamerun, koja je sa svojim kolegama došla do tog otkrića. "Tokom istraživanja koje smo sproveli beležili smo vreme kada su majmuni jeli. Neki od njih su uglavnom jeli samo uveče i noću, ali nismo utvrdili da postoji bilo kakva veza vremena konzumiranja obroka i gojenja", kaže ona.

Najdžel Denbi iz Britanskog dijetetskog udruženja kaže da je  "ključna stvar da je jedna kalorija uvek jedna kalorija, bez obzira na to u koje vreme je unesete. Vaš organizam ne može da zna koliko je sati. Važno je šta i koliko jedete, a ne u koje doba dana ili noći jedete", kaže on.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2003&mm=11&dd=17&nav_category=78&nav_id=124912