Nova predavanja iz patofiziologije

Started by Harry, 04-06-2007, 09:04:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Harry

Po xyz-ti put

http://www.nono5.com/file/5f11gm

Djordje_L

Da li bi neko bio ljubazan (mozda Harry?) da po xyz+1 put izbaci nova predavanja iz patofize??? Unapred hvala!

tarantulica

Nova predavanja (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php/topic,3880.msg129021.html#new)
:cvet

Djordje_L

Znaci, to su nova predavanja?  :hm To sam vec skinuo.  :) U svakom slucaju, hvala puno! :pljes:

MiKy

jel moze neko da nam da neki savte sto se tice spremanja patofize...?da li uciti iz praktikuma ili je bolje ovo skinuti?  :help:

Bred

neko moje iskustvo kaze da su oni koji su spremali iz prirucnika polagali a ovi koji su spremali iz ovih predavanja-malo teze  :ohwell:

bebica111

interesuje me gde mogu da nadjem slajdove sa predavanja od 2007/2008 god? da li ih ima mozda u rc?

philoserbiana


milena

Da li je ista forma testa..? Malopre cuh da se nesto promenilo, tj. da nam je sada nesto drugacije, "kao Bolonjcima"?

Je l' zna neko neke blize informacije? Bilo sta..?

Becks

Jel' smo imali predavanje u cetvrtak 25.12. (cetvrta godina), i kada je prvo sledece predavanje. Hvala

willie the scot

jel neko ucio patoshizu po predavanjima za bolonju?

jel moguce poloziti uceci ta predavanja?



cuo sam da se bolesti vise ne pisu onako sve sto znas, nego dolaze u formi zadatka koji obuhvata vise oblasti.

kako taj deo nauciti?



ljudi shize.

Bred

Da, lutrija.

Stepen ludila treba dokazati primerima pitanja tj zadataka koji dolaze bolonjcima.

Mi NECEMO davati dijagnoze, zato smo FARMACEUTI a ne LEKARI :?:

:face:

:wall:

Darijevic

Lepo receno samo sto ona to ne shvata!!! :-(
Mislim da bi neki od nas pre polozili na medicini nego na farmaciji...UZAS!

MEDEXCELLENCE

    "Osim toga sto je bilo premalo vremena, smatram da je jedan od problema sto imamo rupe u znanju iz prethodnih predmeta (anatomija, histologija, fiziologija"

Autor ove izjave je potpuno u pravu, naj vise za fiziologiju – ali to, na zalost, nije sve...
Da krenem od fiziologije...
Kriterijum za polaganje fiziologije je katastrofalan! Ogromna vecina studenata (ne svi!) nabubecka onaj smesni podsetnik od dvestotinjak strana, bez shema, slika, grafika I sa krajnje oskudnim informacijama – iako su predavanja sasvim korektna – u smislu texta I slajdova...Pri pomisli na iole ozbiljniju literaturu – svi se najeze I idu linijom manjeg otpora - samo se provuci – a kasnije cemo da vidimo...i gledaju...i osecaju na svojoj kozi...A da li imate predstavu sta vas tek ceka na farmakologiji?
Deo fiziologije je I biohemija - koja postoji I kao zaseban ispit – ali kao da je sama sebi svrha! Koliko ste puta culi na predavanjima iz biolo kog od ova dva predmeta da vam je neko objasnio zasto je bitno da neku konkretnu informaciju zadrzite, da pokusate da je primenite I sta iz nje proistice – ne na teorijskom nivou – vec krajnje prakticnom - zasto je to bitno za naredne ispite I za buduci posao?
Sledeci problem koji imate je I taj sto nemate Patologiju kao zaseban ispit...Za nju zaista I nema mesta u okviru postojecih programa – ali bi se kroz nju eliminisali problemi vezani za usko-medicinsku – barem terminologiju...
Sto se tice kvaliteta nastave na patofiziologiji – oni su u potpunosti svesni u cemu se sastoji problem tako male prolaznosti I zaista se trude da olaksaju...Pogledajte slajdove sa predavanja – jako veliki broj je preuzet, izmedju ostalog, iz Robbins-a – to je referentni udzbenik iz Patologije...cak i iz Harrison-a - a to je internisticka biblija...Ne verujem da im je bila namera da vas maltretiraju - vec da delic upotrebljivih stvari iz relevantne literature prikazu slikom - a slika je vrednija od hiljadu reci. Kada ovo kazem - konkretno mislim na, recimo, izgled pacijenata sa Graves-ovom bolescu(preuzeto iz Harrison-a!) koje prepoznate sa vrata apoteke i vec imate ideju koji(e)ce vam lekove traziti...Ili izvanredno uradjeno predavanje na temu shizofrenije - sa naglaskom na patofizioloskim mehanizmima iz kojih proistice i aktuelna terapija - sa sve lekovima - slozicete se odlicno za povezati sa nocnom morom koja se zove farma(a ne mora biti!)...  ali ma koliko da su predavanja dobro organizovana I graficki prikazana – te informacije moraju da se naslone na neku osnovu – a ona ne postoji!
Sve sto oni mogu  je da I van redovne nastavne pokusaju da tu osnovu formiraju... I da (pokusaju) u okviru tih vanrednih konsultacija da obave tudje ne dovrsene poslove...Svako postovanje za odgovornost I dobru volju – ali je problem toliki da je to MISSION IMPOSIBLE! To vam je kao etioloska I simptomatska terapija...Ukoliko budu izdrzali pritiske I ne srozaju kriterijume, mozda ce naterati odgovorne na prethodnim predmetima da, bar svoj, posao obave kako treba...No, ti efekti (ako ih I bude) ce se reflektovati tek na sledece generacije...


    "Da li ce produzavanje vremena za resavanje testa sa sat i po na dva sata resiti probleme lose prolaznosti ili nece? Ako nece, sta jos treba promeniti?"


Nece – jer nije u tome osnovni problem...
Konsultacije ne bi trebalo da budu u formi ponovljenih predavanja – uostalom sve te informacije se nalaze I u relevantnoj literaturi – vec da budu interaktivne da bi se videlo sta je kome, u stvari problem, I intervenisati – etioloski.
Npr – u okviru opste patofiziologije imate pitanja tipa hiper I hipo natriemije, poremecaje kolicine vode u organizmu– a razumevanje toga zahteva vise nego solidno poznavanje funkcija bubrega, hormona, kvs-a I njihovu integraciju na fizioloskom nivou...ili hiper I hipoglikemije I gojaznost – vladanje metabolizmom na biohemijskom I fizioloskom nivou...
Sto se tice problemskih pitanja – pa ona samo zahtevaju integraciju I upotrebu informacija – ne prostu reprodukciju – a za sve to nema dovoljno vremena u okviru redovne nastave a, bojim se ni u okviru vanrednih kosultacija – pogotovu ako se radi sa velikim grupama gde nije moguce svakom po naosob posvetiti dovoljno paznje...

Bred

Kolega (ili koleginice), unapred se izvinjavam na grubosti, ali deluje kao da ste pali s Marsa.  :wink: :K2: :)

Da li ste prisustvovali predavanjima iz ovog predmeta na nasem fakultetu? Sumnjam.  :wink:

Da li ste videli primer testa bar onog za starije generacije? :face:

Ova dva su u dubokoj koliziji, ono sto dobijamo na predavanjima je minorno u odnosu na ono sto se trazi na testu i svakako nedovoljno.

I to vadjenje na to kako se ne zna fiziologija, a ovi na fiziologiji se zale na to kako ne znamo anatomiju i histologiju a ovi iz anatomije na to kako ne znamo biologiju a ovi iz biologije kako nista nismo ucili u srednjoj skoli i bla bla ...

Tako unedogled.

:wink: