Iznajmljivanje stana: Noæna mora

Started by Bred, 12-08-2006, 13:32:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

mirror-girl

od sada kad idem na kumodraz,sa sobom nosim fenjer obavezno...

Bred

nastavak sa naslovne ...

Aleksandar Jugoviæ preporuèuje graðanima da se odluèe za one agencije koje vr¹e naplatu po realizaciji, kako bi se izbegle prevare.
- Ako i kada se naðe stan, napravi se ugovor i agenciji se plati provizija koja najèe¹æe iznosi polovinu prve kirije za stanarinu - istièe on.
Predrag Slaviæ iz agencije „Eurent“ ka¾e da zbog velike potra¾nje u ovom periodu skoro i nema malih stanova:
- Kada je u pitanju dvosoban name¹ten stan u u¾em centru grada, cena je i do 450 evra, a u onim perifernim delovima, kao ¹to je na primer Mirijevo, kreæe se oko 350 evra.
U Novom Sadu se najjeftiniji stanovi mogu naæi na Novoj detelinari i u rubnim delovima grada, a dvori¹ni stanovi sa centralnim grejanjem upola su jeftiniji.
Novosaðani najradije rentiraju stanove studentkinjama iz Vojvodine i zaposlenim mu¹karcima, jer su te grupe, kako tvrde, najodgovorniji stanari.
Najèe¹æi razlog za visoku cenu stana jeste lokacija, pa za garsonjeru u centru treba dati i vi¹e od 220 evra. Na Novoj detelinari se mo¾e iznajmiti dvosoban ili èak trosoban stan za 200 evra, a rentiranje garsonjere u tom delu grada staje od 120 do 140 evra. Ubedljivo najjeftiniji u celoj ponudi jesu dvori¹ni stanovi, pa se potpuno name¹ten dvosoban dvori¹ni stan u Gradiæu u Petrovaradinu izdaje za 120 evra.
Cena iznajmljivanja stanova u Ni¹u je sve ni¾a ¹to je lokacija dalja od centra grada. Tako se nename¹ten jednosobni stan na periferiji grada mo¾e iznajmiti po ceni od 80 do 100 evra, dok se stan iste kvadrature u centru daje pod kiriju od 180 do 250 evra, u zavisnosti od toga da li je u pitanju starogradnja ili novogradnja. ®ivot u iznajmljenom dvosobnom stanu u obodnim naseljima grada staje izmeðu 130 i 170 evra, dok bi u centru za takav stan trebalo dati preko 250 evra.
U agencijama za nekretnine ka¾u da se sada za iznajmljivanje najvi¹e tra¾e novi stanovi, ali u ¹irem centru grada, jer naknada za boravak u takvoj stambenoj jedinici iznosi od 130 do 160 evra.
- Cene iznajmljivanja su ne¹to ni¾e u stanovima u nadgradnji, tako da najam nadgraðenog jednosobnog stana u centru ko¹ta od 150 evra pa navi¹e, a na periferiji se mo¾e naæi i za 100 evra - kazali su nam u agencijama.
Najam kragujevaèkih stanova je i pored velike ponude u svim delovima grada, odnedavno poskupeo u proseku za 20 odsto. Najtra¾eniji su stanovi u blizini fakulteta, tako da za garsonjeru na Bubnju valja izdvojiti 120 evra, za jednosoban od 140 do 160, dvosoban od 180 do 200, za trosoban 250 evra, koliko i u centru grada, s tim ¹to za luksuzno opremljene stanove u Glavnoj ulici gazde tra¾e izmeðu 400 i 500 evra. U gradskim naseljima Aerodrom, Erdoglija, Stara radnièka kolonija, Iliæevo, Stanovo zakup stanova iste kvadrature jeftiniji je za 30 do 40 evra, dok se u prigradskim naseljima mogu iznajmiti od 50 do 100 evra.
U gradu na Lepenici stanove zvanièno iznajmljuje samo jedna agencija za nekretnine. Ponuda je skromna, a na ime usluge zakupac je po ugovoru obavezan da za posredovanje agenciji plati treæinu od prve kirije i 300 dinara za ostale tro¹kove. Jagma za stanovima vlada od kraja avgusta do oktobra.

Prido¹lice lak plen nelegalnih agencija za izdavanje nekretnina
Namernici iz unutra¹njosti Srbije koji u Beograd ovih dana sti¾u sa idejom da iznajme stambeni prostor, èesto postaju lak plen pojedinih fantomskih agencija za izdavanje i promet nekretnina, kojima moraju da uplate èlanarinu od nekoliko hiljada dinara.
- U agenciji na Slaviji predlo¾ili su mi jednosoban stan u Èika Ljubinoj ulici, dakle u strogom centru Beograda, za 150 evra meseèno. Pomislio sam da je reè o fantastiènom spletu okolnosti koji æe mi odvesti u potpuno opremljen stan na dobroj lokaciji po odliènoj ceni. Po¹to sam platio èlanarinu, slu¾benica agencije mi je uruèila broj stanodavca i zakazali smo obilazak stana za devet uveèe. Tada je prevara poèela da se razotkriva jer mi je vlasnik stana u telefonskom razgovoru u toku popodneva odlo¾io obilazak stana zbog „neodlo¾nih porodiènih obaveza“ - ka¾e za „Blic“ Pavle Zeliæ iz Novog Sada, kome je hitno bio potreban jednosoban stan za iznajmljivanje u centru Beograda.
- Po¹to ni narednih nekoliko dana gazda nije bio u prilici da mi poka¾e stan, oti¹ao sam do agencije gde su mi prvo objasnili da oni nisu odgovorni za komunikaciju izmeðu mene i potencijalnog stanodavca. Posle mog vi¹esatnog insistiranja, stupili su u kontakt sa gazdom stana i ponovo mi zakazali odlazak u Èika Ljubinu, gde me je saèekala starija gospoða i zaèuðeno mi objasnila kako to njena snaja ne¹to petlja sa agencijama i da njoj nije ni na kraj pameti da izdaje stan - obja¹njava Zeliæ i dodaje da tro¹kovi podizanja tu¾be i anga¾ovanja advokata mnogostruko prema¹uju datih hiljadu dinara na ime èlanarine u agenciji. Sliène nedaæe zadesile su i Jelenu Manojloviæ, slu¾benicu iz Kru¹evca, koja je tra¾ila stan u Beogradu za roðake studente, pa je obilazeæi stambeni prostor, nai¹la na gardorebu slu¾benice koja joj je u agenciji posle naplate èlanarine dala broj stanodavca.
- Pola sata sam poranila u odnosu na dogovoreno vreme i gospoða koja mi je otvorila vidno se iznenadila i zamolila me da saèekam nekoliko minuta. Po¹to sam u dnevnoj sobi zatekla garderobu slu¾benice, bilo mi je jasno da je reè o prevari, zahvalila sam se i iza¹la iz stana - svedoèi Jelena Manojloviæ.
Da je ipak moguæe regularno stiæi do zakupa stambenog prostora u Beogradu svedoèi Petar Milojkoviæ, vlasnik agencije „Terazije“, koja nekretnine izdaje po sasvim drugaèijim uslovima.
Mi klijentu nudimo lokacije i na izabranu ga ¹aljemo u pratnji na¹eg agenta koji, ako do dogovora doðe, organizuje potpisivanje ugovora i tek tada od zakupca uzima novac u visini polovine pogoðene kirije za mesec dana. Sve agencije koje tra¾e èlanarine unapred rade nelegalno. Te¹ko da iko mo¾e da poveruje da bi neko name¹ten trosoban stan sa parnim grejanjem i klimom u centru Beograda izdao za 200 evra kako èesto stoji u oglasima tih agencija - poja¹njava Petar Milojkoviæ i dodaje da veæina tih agencija radi u stalnom strahu od tr¾i¹ne inspekcije, te da zbog toga stalno menja adrese i brojeve telefona.

blic

Lena

#17
Gledam sad Halo oglase, izdavanje nekretnina...ispado¹e garsonjere jeftinije od soba. :wink:

Bred

nema sanse :?:
garsonjere su tek skupe ... :face:

Lena

Pa to mi je i bila poenta  :djavo...gomila oglasa 'name¹tenih garsonjera u centru' za 100-150 evra...pritom se sobe u centru izdaju za 150 evra pa navi¹e...

29.NOVEMBRA, 0.5, name¹tenu, bela tehnika, renoviranu, CG, klima, tel, KATV, 110 EUR, izdajem. 011/264-3149




Bred

jesi zvala taj broj?
i jos bolje - da li si isla da vidis tu ultra mega giga garsonjeru u centru za 110e?

:wink:

Lena

Ne hvala...ja sam poslednji put tra¾ila garsonjeru pre nekoliko godina i tada izgubila sve iluzije...:lol:

Jedino sam iz radoznalosti provukla broj kroz Telekomov online imenik. Nema podataka o korisniku. Toliko.

Bred

Toliko.

Sad kad sa drugom krenem opet u tu pustolovinu (:face:), nosim digitilac i slikam sve te bajne ponude iz halo oglasa. Slike ce reci vise od hiljadu reci ...
:wink:
:djavo
.blah.

Ivana_89

ima i dobrih oglasa... ja sam nasla stan preko njih  :wink:


max

gde si nasla te dobre oglase???

Bred

pa u halooglasima, i guess ...  :wink:

Ivana_89

da, u halo oglasima  :K2:

stvarno ima... zovite sve zivo, naletecete na nekog vlasnika :wink:

Bred

Kirije paprene, stanodavci dr¾e cenu
Autor: Ekipa „Blica” | Foto:V.Laliæ |

Beograd je ¹ampion po cenama iznajmljivanja soba i stanova dok su u ostalim univerzitetskim centrima - Novom Sadu, Kragujevcu i Ni¹u cene u padu. Prestonica dr¾i cene na nivou od pro¹le godine, a s obzirom na to da zbog veæe potra¾nje u avgustu i septembru one obièno skaèu, poslednji je trenutak za potragu.

U udru¾enje podstanara “Velegrad” u Beogradu ka¾u da se cene nisu promenile u odnosu na pro¹lu godinu, dok je u ostala tri velika grada veæ nekoliko meseci trend pada. U Novom Sadu cene su pale u proseku za 20 odsto.
- Pojedini delovi centra jo¹ nekako dr¾e cenu, ali iduæi prema periferiji kirije padaju i vi¹e od 20 odsto - ka¾u u agencijama za iznajmljivanje.
Cene stanova za iznajmljivanje u Kragujevcu maltene su iste kao i pre godinu dana, uprkos slabijoj plate¾noj moæi graðana. Vladimir Joksimoviæ, vlasnik Agencije za promet nekretnina i iznajmljivanje stanova “Palma”, ka¾e da se u centru ©umadije cene zakupa “dr¾e” jer je potra¾nja veæa od ponude.
- Jedan broj stanodavaca u Kragujevcu tokom leta dr¾i stanove prazne. Jednostavno neæe da ih izdaju porodicama od kojih veæina ne mo¾e da plati vi¹e od 150 evra, veæ èekaju studente od kojih uzimaju 50 evra vi¹e. Akademci su najbolje plati¹e jer u ovda¹njem domu ima samo 634 mesta, a sa strane studira oko 7.000 ljudi - ka¾e Joksimoviæ.
U gradu na Lepenici nijedna agencija ne iznajmljuje sobe.
Cene stanova za iznajmljivanje u Ni¹u pale su u odnosu na pro¹lu godinu u proseku za 20 do 30 evra, a osnovni razlog jeste ekonomska kriza koja se odrazila i na finansijske moguænosti onih koji ¾ele da iznajme stan - ka¾u u agenciji za izdavanje i prodaju stanova “DH Systems” iz Ni¹a.
Cene stanova zavise od lokacije, velièine i kvaliteta opremljenosti stana, ali i od dobre volje vlasnika da pregovaraju.



dalje -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=104766