Биће затворени многи факултети у РС

Started by frckica-j, 07-02-2009, 15:12:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Биће затворени многи факултети у РС
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће се у РС затворити многи факултети јер не дају квалитетне кадрове.

- Престаће се са праксом да свака општина има факултет - изјавио је Додик на јучерашњој јавној расправи о мјерама Владе за сузбијање економске кризе одржаној у Бањој Луци. Он је додао да су РС потребни високообразовани кадрови, али да није довољан квантитет, већ се мора водити рачуна и о квалитету.

Министар просвјете и културе РС Aнтон Касиповић истиче да Влада РС иде у потпуну реформу свих образовних система - од предшколског, преко основног и средњег, до високог образовања, те је најавио допуну Уредбе за оснивање и рад високошколских институција.

- Инсистираћемо на подизању квалитета и на јавним и приватним факултетима, а у наредна два мјесеца понудићемо законе о финансирању високог образовања и образовању одраслих, односно могућност преквалификација и доквалификација. На овај начин обезбиједиће се проток радне снаге која је пред могућим губитком радног мјеста - истакао је Касиповић. Он је нагласио да у образовању неће радити нико ко то не заслужује, те да у образовним установама има мјеста искључиво за људе којима њихови лични интереси нису приоритет.

- Заједно са просвјетном инспекцијом радимо на побољшању квалитета високог образовања, али радимо и измјене и допуне Закона о високом образовању, који ће бити усклађен са овим законом на нивоу БиХ - рекао је Касиповић.

Касиповић је најавио да ће од 580 подручних школа, у сарадњи са локалним заједницама, неке бити затворене.

- Неке од подручних школа су потпуно нерационалне и не обезбјеђују одговарајући квалитет образовања. На основу анализе потребних кадрова у просвјети разматраћемо како ријешити евентуални вишак запослених у просвјети - казао је Касиповић. Ове године, истиче, предложено је да се од септембра плате запослених у основном и средњем образовању повећају за пет одсто и то би од 2006. било шесто повећање плата просвјетних радника.

Штедња

Касиповић каже да се мјере штедње у Министарству просвјете и културе спроводе по посебном програму. Он сматра да се у Министарству ни до сада није понашало расипнички, али да ће се сада штедјети на службеним путовањима, те на осталим трошковима, истиче, од телефона до папира.

Студентски кредити

Министарство просвјете и културе, каже Касиповић, иницијативу за студентским кредитима покушава да реализује већ двије године, те је најавио да ће уз подршку Министарства финансија и са Инвестиционо-развојном банком наћи могућност да сви који желе да студирају не буду спријечени због финансијских потешкоћа.

frckica-j

Основана три нова факултета
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Универзитет у Бањој Луци богатији је за три нова факултета и то за Факултет политичких наука и Филолошки факултет у Бањој Луци и Рударски факултет у Приједору, рекао је јуче декан Универзитета у Бањој Луци Станко Станић.

На конститутивним сједницама Научно-наставног вијећа нису изабрана декани поменутих факултета.

- На Филолошком факултету кандидат за декана био је Драго Тешановић који због неисправних листића није изабран, али је постављен за вршиоца дужности декана. Док ће на факултетима политичких наука и рударству вршиоци дужности декана бити изабрани у наредних неколико дана - рекао је Станић и додао да ће на Филолошком факултету ускоро бити отворене катедре за грчки, шпански и руски језик.

Станић је истакао да је Медицински факултет сљедећи факултет на којем ће бити обављена реформа.