Da li jedete vi¹e zbog nervoze

Started by Bred, 18-10-2008, 17:56:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: CDC/IB | Blic

Da u osnovi kompulzivne gladi stoje emocije, a uni¹tavanje hrane dok nam ne bude muka lièi na zavisnost, i do sada je bilo poznato. Meðutim, grupa istra¾ivaèa iz Nacionalne laboratorije Brukheven u Njujorku pokazala je da su nervni centri u kojima se raða ¾elja za prekomernom hranom, isti oni koji izazivaju zavisnost od droge.


Nauènici su posmatrali i rad hipokampusa, centra vezanog za emotivna seæanja, koji kod zavisnika stimuli¹e ¾elju evocirajuæi seæanja povezana sa prethodnim iskustvima sa drogom, i do¹li do zakljuèka da hipokampus ima istu ulogu i u sluèajevima kada se javlja ¾elja za hranom, dok se do sada smatralo da je u tome uloga hipotalamusa najznaèajnija.
Do ovog zakljuèka nauènici su do¹li nakon eksperimenta, u kome su gojaznim osobama u stomak stavljali neku vrstu pejsmejkera, koji ¹alje oseæaj sitosti i na taj naèin smanjuje potrebu za hranom. Kada je ovaj aparat slao svoje signale, u mozgu gojaznih osoba nisu se samo pokretali centri za apetit, veæ i neke regije vezane iskljuèivo za emocije.
„Ono ¹to se de¹ava u mozgu osobe koja jede na nervnoj bazi vrlo je sli­èno onome ¹to se de¹ava kod u¾ivaoca kokaina“, ob­j­a¹njava D¾in D¾ek Vang, ¹ef nauènog tima. „Nadamo se da na¹e istra¾ivanje otvara globalniji i sveobuhvatniji pristup pro­blemu gojaznosti.“