Mnogo fakulteta, malo studenata

Started by Bred, 17-10-2009, 23:02:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Politika
Beograd -- Prema najnovijim podacima, Srbija ima 14 univerziteta, a jo¹ èetiri su u osnivanju, ali i pored toga ima malo visokoobrazovanih, pi¹e "Politika".

U ¹kolsku 2009–2010. godinu Srbija je u¹la sa èak 14 univerziteta, najvi¹e u svojoj istoriji. Iako se godinama ponavlja kako Srbija ima previ¹e fakulteta, prva akreditacija visoko¹kolskih ustanova pokazala je da su dozvolu za rad, uz nekoliko akata o upozorenju, dobili skoro svi koji su je zatra¾ili, a u osnivanju su jo¹ èetiri univerziteta i oko 20 fakulteta.

"Ne treba nikome da smetaju univerziteti, nije su¹tina u broju, veæ da to budu kvalitetne studije. Osim toga, u Srbiji nema dovoljno visokoobrazovanih ljudi", ka¾e profesor dr Vera Dondur, èlanica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Prema Zakonu o visokom obrazovanju, da bi visoko¹kolska ustanova dobila status univerziteta mora da ostvaruje akademske studijske programe na svim nivoima studija, u okviru najmanje tri polja (prirodno-matematièke nauke, dru¹tveno-humanistièke, medicinske, tehnièko-tehnolo¹ke ili umetnost).

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=10&dd=17&nav_category=206&nav_id=387127