Vaginalni sekret

Started by AquArius, 06-01-2007, 12:36:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

AquArius

Vaginalni sekret

Vaginalni sekret sam za sebe ne predstavlja neko odredjeno patolosko stanje ili oboljenje, vec samo simptom kao sto je naprimer glavobolja, povracanje, povisena telesna temperatura. leci se lokalno ali je uvek potrebno ustanoviti uzrok koji je doveo do pojave ovog simptoma.

Prema osobinama sadrzaja sekreta deli se cistoca vagine na 3 stepena:

# I grupa sekreta - sekret je bez mikroorganizama i bez gnoja
# II grupa sekreta - sekret bez gnoja, ali sadrzi izvesne bakterije

Ove dve grupe sekreta predstavljaju normalan sekret vagine

# III grupa sekreta - je sekret koji sadrzi bakterije i gnoj
# IV grupa sekreta - je sekret koji sadrzi gonokoke
# V grupa sekreta - je sekret koji sadrzi trihomonade
# VI grupa sekreta - sekret koji sadrzi mikoze (gljivice)

Jedna od vaznih uloga vagine je da stvara odbranu protiv prodora spoljnih bakterija u nju i u unutrasnje delove polnih organa. Ovaj zadatak ona obavlja putem biohemijskih procesa kojima upravljaju jajnici. Sluzokoza vagine je uvek vlazna a normalna flora vagine sastoji se iz Dederlajnovih bakterija. Preduslov za odrzavanje flore vagine je kisela sredina koja tokom menstrualnog ciklusa varira ali je kisela u proseku ph 4 -4,5. Harmonicnom simbiozom izmedju zida vagine, Dederlajnovih bakterija pod protektorijatom hormona jajnika stvara se odbrambena moc vagine tj. bakterijalno samociscenje vagine koja je izlozena prodoru bakterija iz spoljasnjeg sveta.

Svaki poremecaj biohemijskih procesa moze dovesti do prodora bakterija i stvaranje kolpita - vaginitisa, ciji je simptom pojacani i sadrzajem izmenjeni sekret.

Uzroci mogu biti unutrasnji i spoljasnji.

Od unutrasnjih uzroka cesto moze biti povecana propustljivost zida vagine za tecnost, zato sto je tkivo slabo ili zid vagine ostecen. Posledica ovoga je da Dederlajnovih bakterije ne mogu da stvore dovoljnu kolicinu mlecne kiseline i time osiguraju sekretu vagine dovoljnu kiselost. Slabi odbrambena moc flore vagine, vise ne moze da se odupire invaziji bakterija ili drugih patogenih mikroorganizama one dobijaju prevagu nad normalnom florom i sadrzaj vaginalnog sekreta cine sve necistijim. Pri ovakvom stanju u razmazu sekreta vagine nalaze se umesto odlubljenog epitela vagine i njene normalne flore, mnogobrojne bakterije kao sto su streptokoke, stafilokoke, diplokoke, grampozitivni i gramnegativni stapici i td. i nesto manja ili nesto veca kolicina leukocita.

Pojacani vaginalni sekret nije samo prosto povecanje kolicine sekreta vec i izmena njegovih osobina a one zavise od uzrocnika koji ga stvara pa moze biti sluzav, vodnjikav, penast, gnojav, krvavo vodnjikast, trulezan, neprijatnog mirisa.

Drugi endogeni faktor moze biti poremecaj regulacije sudovno-nervnog sistema. Pri njemu postoji labilnost sudova celog tela koji se ispoljava lakim crvenjenjem lica, hladnim i vlaznim rukama i nogama, brzim zamaranjem, poremecenom sekrecijom zelutca.

Jos jedan unutrasnji uzrocnik je je nedovoljna funkcija jajnika.

Najcesci uzrok su opsta oboljenja kao sto su akutne i hronicne infektivne bolesti, grip, angina, secerna bolest.

Spoljasnji faktori - kolpit-vaginitis nastao usled prodora patogenih mikroorganizama u vaginu , cija je invazija veca od odbrambene moci vagine. Ovaj prodor je mogus polnim odnosom, upotrebom zarazenih predmeta za higijenu. Uzrocnici mogu biti i hemijski, termicki ili neko strano telo uneto i zaboravljeno u vaginu.

Preuzeto sa:  TopVita (http://www.topvita.info/clanak.asp?id=191)

Bred

Razlikujemo ¹est stepeni vaginalne èistoæe, odnosno ¹est grupa vaginalnog sekreta, kako se to najèe¹æe u svakodnevnom radu govori.

Prva grupa vaginalnog sekreta odlikuje se prisustvom sluzi, ponekog leukocita i mno¹tvom Doderleinovih bacila. Ovaj nalaz je dosta redak i susreæe se kod devojèica pre puberteta.

Druga grupa vaginalnog sekreta sadr¾i malo leukocita i sluzi, dosta Doderleinovih bacila, poneki streptokok, stafilokok i redak bacil koli. Takav nalaz se smatra normalnim.

Treæa grupa vaginalnog sekreta sadr¾i dosta leukocita, mno¹tvo patogenih bakterija, nema Doderleinovih bacila, katkad se mo¾e naæi i poneki Trihomonas vaginalis. Sekrecija tada istièe iz vagine, prlja rublje ¾ene i stvara okolno crvenilo, svrab i bol. Nekada mo¾e proæi nezapa¾eno i bez reakcije. Dosta veliki procenat ¾ena ima u svom nalazu treæu grupu vaginalnog sekreta koji, bez obzira na to da li smetnje postoje ili ne, treba da se leèi upravo zbog toga ¹to se infekcija ushodno ¹iri i neopa¾eno preðe u hronièna zapaljenja.

Èetvrta grupa vaginalnog sekreta karakteri¹e se obilnom ¾uækastom sekrecijom. Izazivaè je gram–negativni diplokok–gonokok. Veoma brzo se ¹iri i zahvata veliki broj seksualno aktivnih a promiskuitetnih osoba, tako da u kratkom vremenskom intervalu oboli veæi broj osoba. U narodu ova vrsta polno prenosive bolesti poznata je pod nazivom „triper“ ili „kapavac“, upravo zbog sekrecije koja se prilikom pritiska na penis iz njega izliva kapanjem. Iz tih razloga, skoro uvek se na pregled javlja mu¹karac koga peèenje pri mokrenju i obilje sekrecije upuæuju na pregled. Na¹a zakonska obaveza je da prijavimo tu vrstu oboljenja, zbog ozbiljnosti posledica koje nosi neadekvatno leèenje i naèina i brzine ¹irenja infekcije. Istovremeno se sprovodi leèenje i mu¹karca i ¾ene, antibiotikom na koji je uzroènik osetljiv. Gonokokna infekcija nekada proðe nezapa¾eno, ili se usled nedovoljnog terapijskog tretmana gonokok preseli ushodno i ugnezdi u cervikalnim ¾lezdama, tako da tu mo¾e dugo da nezapa¾eno boravi, ali i da izazove veoma ozbiljna oboljenja organa karlice.

Peta grupa vaginalnog sekreta izazvana je bièarem koji je normalan stanovnik zavr¹nih partija debelog creva–Trihomonas vaginalis. Aktivno se kreæe, pa nepravilna higijena (pranje odoydo na gore ili nepravilno brisanje posle defekacije), kao i niz drugih momenata, mogu dovesti do infekcije ovim dosta upornim, neprijatnim i recidivima sklonim uzroènikom. Pored seksualnog puta, u ginekologiji veliki znaèaj u infekciji trihomonasom imaju kateteri, pa se stoga preporuèuju samo sterilni i za jednokratnu upotrebu.

©esta grupa vaginalnog sekreta nastaje usled infekcije kandidom albikans. U preparatu se nalazi dosta leukocita, deskvaminisanih æelija, sluz i kolonije gljivica kandide albikans, koja na sluzoko¾i vagine stvara malinast izgled, pa se dijagnoza mo¾e postaviti sa sigurno¹æu i bez uzimanja brisa. Isti taj uzroènik kod novoroðenèadi mo¾e da izazove soor (mleèac), pa razlog infekcije treba potra¾iti u poroðaju i kasnijoj higijeni ruku. Ova vrsta infekcije se prenosi polnim putem, a kisela sredina pogoduje za njen razvoj

http://sr.wikipedia.org/wiki/Pregled_vaginalnog_sekreta



Prva i druga grupa vaginalnog sekreta predstavljaju normalan nalaz,normalnu fiziolo¹ku vaginalnu floru,koju èine æelije vaginalnog epitela i Dederlajnovi bacili.

Treæa grupa vaginalnog sekreta  bi uslovno reèeno bila normalan nalaz za seksualno aktivne ¾ene,kada pored elemenata koji su prisutni kod druge grupe,mo¾emo naæi i leukocite i  po neku bakteriju.Meðutim , ako su leukociti i bakterije prisutni u velikom broju , ili imamo znake bakterijske vaginoze, apostoje i odreðeni simptomi u vidu peckanja ili svraba , potrebno je leèenje.Preporuèuje se  lokalna terapija vaginalnim tabletama ¹irokog spektra ili metronidazol (Mac-miror ,Neo-penotran,Orvagil vag) Ukoliko nakon  date terapije nema znakova pobolj¹anja odnosno izleèenja , preporuka je uraditi ciljano vaginalni bris sa antibiogramom ,i  na osnovu njega leèiti. Kod upornih infekcija,gde se obièno radi o E¹erihiji koli ili nekoj drugoj crevnoj bakteriji,preporuka je ispitivanje partnera,u smislu brisa glansa,uretre, spermokulture.Crevne bakterije kao i bakterije iz grupe Streprokoka  danas su uzroènici steriliteta odnosno prevremenih poroðaja,pa se savetuje trudnicama i onima koji planiraju trudnoæu da rade ove bakteriolo¹ke briseve.

Èetrvrta grupa vaginalnog sekreta podrazumeva infekciju Najserijom gonoreje,ili kako ga jo¹ zovu triper ili kapavac.Najèe¹æe se prenosi seksualnim putem,i uvek se leèe oba partnera.Terapija podrazumeva primenu antibiotika:Dovicin 2x100 mg(7 dana) ili Eritromicin 4x500mg(7 dana).

Peta grupa vaginalnog sekreta  oznaèava infekciju protozoom Trihomonas vaginalis .Prenosi se seksualnim putem,preko predmeta,kupanjem u bazenima,èe¹æa je kod ¾ena.Leèe se oba partnera oralno metronidazolom,Orvagil 3x250mgtokom 7 dana,ili kratkim tretmanom Atrikan  2x1 tokom 4 dana,a kod ¾ena preporuèuju se vaginale tablete sa metronidazolom,Neo-penotran ili Orvagil.

©esta grupa vaginalnog sekreta je infekcija Candidom albicans,tj. gljivice.
®ene  æe  na 10% svojih partnera preneti infekciju,a partneri na 80% svojih partnerki.Kod mu¹karaca je simptomatologija mnogo oskudnija,a kod ¾ena  ova gljivica postoji i kao saprofit koji u odreðenim stanjima ,posebno kod  hroniènih bolesti i pada imuniteta ,postaje patogena i pravi smetnje.Kod poremeæaja vaginalne flore mo¾e biti uporna.Terapija podrazumeva lokalnu terapiju antimikotièkim vaginalnim tabletama,Kanesten,Mac-miror,Neo-penotran,Mycoryl,kao i oralnu  terapiju Diflukanom.Èesto su gljivice pojavljuju kod primene antibiotika koji remete vaginalnu floru,zbog èega se preporuèuje uzimanje antimikotiène terapije preventivno u toku antibiotske terapije,kao i primena prebiotika kao ¹to su Lactogyn i Lactovag.
http://www.21dan.com/tema/infekcije_grupe.jsp