Medicinske gljive

Started by Bred, 05-06-2007, 13:22:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Na Zemlji raste oko 140.000 vrsta peèuraka, ali je nauci dostupno svega 10% - otprilike 14.000 imenovanih vrsta. Pod terminom "gljiva" podrazumeva se definicija koju su dali Chang i Miles (1992): "makrofungusi sa osobenim plodnim telom koje mo¾e da se razvija iznad ili ispod zemlje, a dovoljno je veliko da se vidi golim okom i ubere rukom." Peèurke su ogroman, ali nedovoljno iskori¹æen izvor polisaharida sa antitumornim i imunostimulacionim svojstvima i veliki potencijal za stvaranje novih i moænih farmaceutskih proizvoda. Veæina gljiva Basidiiomyceta sadr¾i biolo¹ki aktivne polisaharide u plodnim telima, kultivisanom micelijumu, kao i u teènosti za kultivisanje mikroorganizama. Podaci o polisaharidima u peèurkama dobijeni su analizom 651 vrste i 7 infraspecifiènih taksona od 182 roda vi¹ih hetero i homobazidiomiceta.Ovi polisaharidi su razlièiog hemijskog sastava, i veæina pripada grupi beta-glukana; oni imaju β-(1→3) veze u glavnom lancu glukana i dodatne β-(1→6) èvorove koji imaju antitumorsko dejstvo. Izgleda da su glukani veæe molekularne te¾ine delotvorniji od onih manje molekularne te¾ine.

Da bi se pobolj¹ala njihova antitumorska i klinièka svojstva (uglavnom rastvorivost u vodi) polisaharidi se èesto hemijski modifikuju. Osnovne procedure koje se koriste za hemijsko pobolj¹anje su: Smitovo razgraðivanje (oksido-reduko-hidroliza), formoliza i karboksimetilacija. Veæina klinièkih dokaza antitumorskih svojstava potièu od komercijalizovanih pollisaharida - lentinana, PSK-a (krestina), i shizofilana, ali dobre rezultate daju i polisaharidi nekih drugih vrsta peèuraka. Njihovo dejstvo posebno je blagotvorno na klinikama na kojima se koriste zajedno sa hemoterapijom. Polisaharidi gljiva spreèavaju onkogenezu, i u tom smislu pokazuju direktno antitumorsko dejstvo.
Mehanizmi antitumorskih i imunomodulacionih dejstava polisaharida iz gljiva. ©ta su polisaharidi i kako deluju?

Polisaharidi, odnosno beta glukani iz peèuraka pokazuju svoje imunomodulirajuæe dejstvo uglavnom preko aktivacije imuno-odgovora organizma domaæina, odnosno æelija imunolo¹kog sistema koje su va¾ne za homeostazu odnosno stvaranja ravnote¾e izmeðu imuno-æelija (makrofaga, monocita, neutrofila, “NK” æelija (prirodne ubice), dendritiènih æelija) i hemijskih prenosnika (citokina poput interleukina, interferona). Beta glukani se smatraju modifikatorima biolo¹kog odgovora 'biological response modifiers' a to znaèi da:

    * ne ¹kode i ne optereæuju telo;
    * poma¾u organizmu da se adaptira na stres, biolo¹ki ili onaj iz okru¾enja;
    * pokreæu nekarakteristiènu aktivnost tela, podr¾avaju neke ili sve njegove va¾ne sisteme, ukljuèujuæi nervni, hormonski i imunolo¹ki, kao i regulatorne funkcije.

Sposobnost polisaharida da pobolj¹aju ili ugu¹e imunolo¹ke reakcije zavisi od brojnih faktora, ukljuèujuæi i dozu, naèin, vreme i uèestalost davanja, mehanizam ili mesto delovanja. Oni se vezuju za povr¹inske receptore raznih imuno-æelija i aktiviraju ih. Dvosmerna regulacija funkcije imuno-sistema, odnosno èinjenica da on mo¾e da se pobolj¹a ili da se oslabi zove se imunomodulacija i èini se da potièe iz istog mehanizma u telu.

Kada damo Cordyceps pacijentu èiji je imunolo¹ki sistem oslabljen usled bolesti kao ¹to su rak, hepatitis ili HIV infekcija, broj i aktivnost belih krvnih zrnaca raste. Suprotno tome, ako preparat koji sadr¾i Cordyceps damo nekom sa hiperaktivnim imunitetom, kao ¹to je sluèaj kod pacijenata obolelih od lupusa, limfoma i reumatoidnog artritisa, broj i aktivnost belih krvnih zrnaca opadaju, a raste broj crvenih krvnih zrnaca.

Kako je moguæe da se isto jedinjenje kod nekih pacijenata pona¹a kao imuno-stimulator, a kod drugih kao imuno-depresant? Po svemu sudeæi, odgovor le¾i u mehanizmu diferencijacije proizvodnje krvnih æelija koje se proizvode u ko¹tanoj sr¾i, pre svega u dugim kostima nogu. Napu¹tajuæi ko¹tanu sr¾ kao nezrele, ove æelije putuju do drugih organa gde sazrevaju u odreðene tipove krvnih æelija, kao ¹to su crvena krvna zrnca, T æelije, æelije prirodne ubice i ostale. Izgleda da Cordyceps ima uticaja na mehanizam diferencijacije koji signalizira telu gde treba da po¹alje te nezrele æelije.

Taj mehanizam jasno je naznaèen u studijama koje se bave naèinom na koji Cordyceps utièe na sazrevanje æelija leukemije (Chen i ostali, 1997.) Ova imunomodulacija na nivou diferencijacije protiv bolesti deluje kao prirodna bomba. Telo dobija signal da treba da se bori protiv bolesti, prouzrokovane bilo padom ili poveæanjem imuniteta.

Mnoga jedinjenja iz lekovitih peèuraka (Lentinan, PSK, Grifolan) klasifikovana su kao antitumorski agensi od strane Amerièkog dr¾avnog instituta za istra¾ivanje raka (US National Cancer Institute).
"Osnovne taèke antitumorskog i imunomodulacionog dejstva polisaharida u Cordycepsu i medicinskim peèurkama su:

   1. prevencija nastanka malignih oboljenja putem redovnog konzumiranja medicinskih peèuraka ili njihovih preparata,
   2. direktno antitumorsko dejstvo protiv raznih alogenih i sinogenih tumora,
   3. imunopotencirajuæe dejstvo u klinièkim uslovima u kombinaciji sa hemoterapijom (pobolj¹anje kvaliteta ¾ivota, ubla¾avanje propratnih efekata hemioterapije i terapije zraèenjem)
   4. efekat prevencije metastaza."

(Odlomak iz studije Britanskog centra za istra¾ivanje raka “Cancer Research UK - na kojoj je radilo preko 500 vodeæih nauènika iz Engleske) http://sci.cancerresearchuk.org/labs/med_mush/med_mush.html

Humane epidemiolo¹ke studije sprovedene u Japanu i Brazilu sugeri¹u da redovna konzumacija odreðenih lekovitih peèuraka tokom du¾eg vremenskog perioda znaèajno smanjuje rizik od pojava raka. Sve je veæi broj dokaza da redovno uzimanje jakih lekovitih peèuraka mo¾e imati efekat prevencije raka, visoku antitumorsku aktivnost i ogranièenje metastaza tumora.
Istra¾ivanje preventivnog dejstva japanske lekovite gljive “Hypsizygus marmoreus” (Ikekava 2001).

Dobar primer preventivnog dejstva pokazalo je istra¾ivanje najpopularnije japanske jestive i lekovite peèurke, Hypsizygus marmoreus (Ikekava 2001). Kontrolna grupa mi¹eva uzgojena je pomoæu obiène hrane, dok su tretirani mi¹evi dobijali hranu sa 5% plodnih tela H. marmoreus. Svim mi¹evima ubrizgan je jak karcinogen metil-kolantren, nakon èega je zapoèeto istra¾ivanje nastanka malignih tumora kod mi¹eva. Na kraju 76. nedelje posmatranja, kod 21 od 36 mi¹eva kontrolne grupe razvio se tumor, naspram samo 3 od 36 mi¹eva iz tretirane grupe. Autori su zakljuèili da se mehanizmi kancero-inhibitornih i kancero-preventivnih svojstava jestivih gljiva baziraju na imunostimulaciji. (Ikekava 2001).
Antitumorno dejstvo polisaharida zahteva netaknute T æelije

Polisaharidi iz peèuraka ne napadaju direktno æelije raka, veæ antitumorsko dejstvo proizvode aktivacijom razlièitih imuno-odgovora domaæina. To su potvrdili mnogi eksperimenti, poput gubitka antitumorskog svojstva kod mi¹eva kojima je po roðenju odstranjena grudna ¾lezda, ili im je ubrizgavanan anti-limfocitni serum (Ooi i Liu 1999). Rezultat ovog istra¾ivanja sugeri¹e da antitumorsko dejstvo polisaharida zahteva netaknute T-æelije, i da se obavlja preko mehanizma imuno-sistema koji zavisi od timusa. Takoðe, antitumorno dejstvo lentinana i ostalih polisaharida spreèava se prethodnim tretmanom antimakrofagim agensima (kakav je karagenan, na primer).
Najèesæi uzrok neuspeha leèenja je pojava udaljenih metastaza

Op¹tepriznati modus operandi u leèenju raka podrazumeva operaciju sa ili bez terapije zraèenjem. Zraèenje se uspe¹no primenjuje kod mnogih oblika raka, dok je hemoterapija postala integralni deo multidisciplinarnog leèenja raka a slu¾i i kao palijativna mera u sluèaju uznapredovalog oblika raka.

Ipak, u skoro svim sluèajevima, glavni uzrok neuspeha leèenja bio je pojavljivanje udaljenih metastaza. Operacija i zraèenje su lokalizovana sredstva za saniranje bolesti i nisu delotvorni kod udaljenih metastaza. Za takve metastaze preporuèuje se hemoterapija, ali njeno dejstvo je ogranièeno toksiènim propratnim efektima visokih doza. Danas se u holistièkom pristupu leèenja raka akcenat stavlja na kvalitet ¾ivota pacijenta nakon klasiènih tretmana. Da li je pacijent pre¾iveo ili ne, ne bi trebalo da bude jedini kriterijum za procenu rezultata leèenja. Stoga, sve èe¹æe postaje praksa da onkolog kombinuje sve dostupne discipline koje mogu poslu¾iti dobrobiti pacijenta, nakon ¹to glavnim tretmanom uni¹ti primarni tumor. Poznato je da zraèenje i hemoterapija slabe imunolo¹ku odbranu pacijenta, koju je rak veæ o¹tetio. Iz tih zapa¾anja stvorila se nova svest vezi sa leèenjem malignih oboljenja - da li je moguæe modifikovati biolo¹ki odgovor domaæina na zloæudni napad?
Za¹to je bolje koristiti kombinaciju polisaharida iz vi¹e vrsta medicinskih gljiva?

Istra¾ivaèi veruju da je za maksimizaciju odgovora imuno-sistema najbolja me¹avina polisaharida iz peèuraka. Ovi polisaharidi poveæavaju broj i aktivnost T i NK limfocita (prirodnih ubica). Kombinacija raznih vrsta lekovitih gljiva ¹alje imunolo¹kom sistemu vi¹e stimulansa za buðenje prirodnog mehanizma odbrane tela.
Za¹to je va¾no da se peèurke uzgajaju organski?

Zato ¹to u njima mogu da se natalo¾e i te¹ki metali, posebno ako se uzgajaju u industrijski razvijenim oblastima u kojima postoji velika koncentracija zagaðivaèa vazduha, vode i zemlji¹ta.

http://www.my-immunity.com/gljive.html

ivanaxtra

Da li neko,sluèajno, zna da mi objasni da li smem da pijem IMMUNE-ASSIST kao preventivu?
Imam samo slab imunitet! Koliko dnevno kapsula uzimaju zdrave osobe? Unapred hvala!

Bred

Mozes.
Generalno se uzima veliki broj kapsula, provericu detaljnije mada mislim da mozete da krenete sa tri dnevno.  :wink: