Posle studiranja-staziranje, kako najbolje i najlakse

Started by nena, 26-10-2007, 19:14:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

katarina

Aqua nikad ne mrachi, ona uvek ohrabri:) lepe vesti :cvet

zvezdica

aaaaa eto i mene!
sa novim podacima iz realnog sveta (kada zavrsite fax, onda se teleportujete u stvarnost i bavite realnim stvarima)
za pocetak, kada diplomirate, fakultet vam izdaje uverenje da ste diplomirali (ono se ceka nedelju dana)
kada dobijete taj dokument, idete u opstinu, gde otvarate radnu knjizicu, u koju vam se upisuje koje ste struke; sa radnom knjizicom i uverenjem o diplomiranju i licnom kartom idete u zavod za zaposljavanje, sto je na nivou grada za sve dipl.farmaceute na Gundulicevom vencu, gde vas evidentiraju i dobijate uverenje da ste nezaposleni
Dakle za Apotekarsku ustanovu , za pocetak volontiranja tj. pripravnickog staza vam treba:
- stazerska knjizica ( koja se kupuje u Nusicevoj ulici 25 I sprat)
-uverenje o diplomiranju overeno u opstini i
-uverenje da ste nezaposleni
Sa ta tri dokumenta, idete u centralu Apotekarske ustanove , koja se nalazi u zgradi doma zdravlja Vracar (IV sprat), tu ih predate do 20-og u mesecu(ukoliko zelite da vam staz pocne sledeceg 1-og u mesecu) i cekate...(ja sam sad u toj fazi...)
krajem meseca vas zovu, kazu vam u kojoj apoteci pocinjete da stazirate , pri cemu imaju obzira da ta apoteka bude sto bliza vasem mestu prebivalista, i to da ima magistralnu izradu)
plata iznosi 7 do 8000 (ne znam tacno)
staz traje 6 meseci (farmakologija + tehnologija po 3 meseca) i jos 20 dana razna predavanja i obilasci laboratorija

eto, UKRATKO  :djavo od mene
mislim, malo je zavrzlama sa ti silnim papirima, ali moze da se sve zavrsi za dva do tri dana
(predpostavljam da su i za staz kod privatnika potrebna ista dokumenta, ali nisam sigurna)

pozzz svima!

katarina

Samo da pitam, jel to 7-8000 din za svih 6 meseci ili mesecno?

Bred


zvezdica

da mesecno.
ostale informacije cete cuti od 1-og aprila, kad mi pocne staz... :~
pozz :wave:

philoserbiana

jedno pitanje-zasto je veca navala  za drzavne apoteke?i jos jedno-da li moze posle staziranja u privatnoj apoteci da se zaposlis u drzavnoj?kako se kotiraju takvi ljudi?pitam zato sto smo suprug i ja podstanari,a od plate naucnog radnika i staziste u drzavnoj ne moze da se zivi u beogradu pored svih troskiva  :ohwell:
hvala  :cvet

Bred

Moja drugarica je pocela da stazira u jednoj privatnoj apoteci u centru za platu od 20000din. Medjutim, kaze da je promet slab a ona radi u smeni sa jos jednom koleginicom koja i nije farmaceut vec doktor.
:face:

zvezdica

eto i mene!!
da odgovorim na pitanje koleginici: sada je veca "navala" u drzavne apoteke jer su tu bolji uslovi rada i bolje plate. Farmaceut ima oko 50-ak hiljada, sa godinama radnog staza je plata sve veca. Rad u smeni je mnogo rasterceniji nego kod privatnika, jer ima bar 2 farmaceuta i jedan tehnicar (tako je stanje u apoteci u kojoj sam trenutno). kod privatnika vas bace u "nebrano grozdje" pa cesto nemate ni koga da pitate za savet, a ovde mozete da ih zapitkujete do mile volje, naravno, ukoliko su oni voljni da komuniciraju sa vama.
Sto se tice staza kod privatnika, pa rada u drzavnoj, jedna od koleginica koja sad radi u apoteci je imala isti slucaj, pa nije imala nekih bitnijih problema, po principu- sve se nauci.
Mada mislim da je prednost ako ste obavili staz u drzavnoj, jer ste pripremljeni na rad sa Rp, do kod privatnika je primarna prodaja; a i desava se , da kada treba da se neko zaposli, zovu apoteku u kojoj je stazireo, da provere kako se ta osoba pokazala, kao za preporuku.
za ove dve nedelje koliko sam tamo, naucila sam dosta, ali ima tek mnoooogo da se uci. Mislim da, kada izadjemo sa faxa, za magistralnu izradu lekova smo poprilicno spremni, dok za izdavanje lekova - nemamo blagog pojma! meni su , predpostavljam i ostalima, poznati samo INN nazivi,  pa zato budite spremni da naucite zasticene nazive lekova,pa koja ih fabrika proizvodi, koje jacine, koje su paralele, sta je to pozitivna lista, negativna lista..
Ako imate neka pitanja-tu sam!


paulina

Da li neko moze da mi kaze kolika je plata farmaceuta u drzavnoj apoteci?
Da li moze da se radi u pogonu lekova kada se zavrsi farmacija? KOja je fakultet potreban da bi se radilo u nekom istrazivackom centru?

zvezdica

Plata je oko 60 hiljada, ili jace; sa specijalizacijom jos 10-ak hiljada preko...

mrvka

zvezdice ti si car!!!  :wave:
skratila si mi muke,jer sam se osecala kao pala sa marsa,gde,sta,kako,uh toliko gluposti...
hvala puno...

Bred

Hm, samo da kazem da nije bas tacno da ako ne uradis staz u drzavnoj da nikad neces moci i da se zaposlis u istoj ...   :wink:

bordzija

Narode, da li iko zna kako je regulisano polaganje drzavnog ispita za studente iz Crne Gore? Tj. mogu li ja ako sam zavrsila farmaciju ovde, u NS da odradim staz u nekoj od apoteka u Crnoj Gori i onda da polazem strucni u Srbiji -jer da fax u podgorici ima tek dve tri generacije, tako da ne verujem imaju organizovane komisije i uopste polaganje strucnog ispita, onda bih se vratila u cg da nastavim da radim tamo. Interesuje me hoce li mi biti priznat staz u Crnoj Gori.
Ima li iko pojma o tome.... :ohwell:

Bred

Za prijavu za stazirenje u drzavnim apotekama treba da odete u Dom zdravlja Vracar (Crveni krst), odsek za kadrovska pitanja, na spratu (IV. iz lifta pa levo), adresa je Bojanska 16 mislim ...

sani83

Moze li neko da napise nesto o staziranju za biohemicare posto vidim da o tome nema nista.Bilo kakva informacija bi bila pozeljna  :wink: