Razlika izmedju specijalistickih i doktorskih studija?

Started by Bred, 21-11-2007, 11:49:03

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred


Adonis_Vernalis

Ogromna.

Specijalistickim studijama dobijate zvanje specijaliste iz odredjene oblasti, sto je STRUCNA karakteristika.

Doktorskim studijama dobijate zvanje doktora farmaceutskih nauka, sto je NAUCNA karakteristika.

Specijalisticke studije vam upisuje i uplacuje FIRMA u kojoj radite, u skladu sa sopstvenim razvojnim potrebama. Ne mora ni da vas pita: samo vas posalje i vi to morate da uradite. Ili ne morate, ali onda gazdi morate da objasnite da vas to ne interesuje, iako vas je on/ona za to odabrao/la.

Doktorske studije upisujete SAMI, na osnovu sopstvenih afiniteta, liste prioriteta, liste zelja, snova i slicnih stvari. U ovoj zemlji, Dr.sc. retko kome treba, na osnovu kvalifikacije radnih mesta. Zasto bi na mestu odrzavanja pogona radio doktor masinskih nauka, kada je VKV majstor, realno, puna kapa?

U Nemackoj, svaka apoteka predstavlja ne samo radnu, vec i naucnu jedinicu. Tu je doktor neophodan, jer u suprotnom to ne bi bilo tako. Isti taj je, veoma cesto, i upravnik takve apoteke. Nije redak slucaj da svapske apotekarice objavljuju veoma dobre naucne radove na kongresima, jer su UVIDELE PROBLEM, ZNAJU KAKO DA GA RESE I NUDE RESENJE, sto dokumentuju odredjenim rezultatima. Nije li to NAUKA?

Ovde? Ipak cu se zaustaviti...

Bred

da li uslovi za "prijem" u specijalisticke studije podrazumevaju iste uslove kao i za doktorske?

Adonis_Vernalis

Ne.

Ako vas firma salje (sa svojim specificnim potrebama), onda firma zna najbolje sta joj treba. U tom slucaju, prosek otpada kao uslov. Za doktorat ostaje...

Enea

 vise skole polazu neku mizernu razliku, i upisuju chetvrti stepen, i kao takvi su masteri..

ja kao buducji jedan ne mogu to da progutam, zato shto ulaganje njih u uchenje, ne moze da se poredi sa nama ( potencijalnim nauchnicima ).. ne kazem da mi kao dipl ikako mozemo da se zovemo dr. no da ipak treba da postoji josh neki intermediate stepenik, a to nije specijalizacija..

Natasa

Akademske specijalizacije na nasem fakultetu mozete upisati i SAMI, bez da vas firma salje. Samo treba da platite...tako sam ja uradila, i firma ne stoji iza mene.

Adonis_Vernalis

Akademske specijalizacije su, pak, nesto trece.

igrackica

Jao, sad sam nacisto zbunjena!
Sta mu tu konkretno dodje na pr. Kozmetologija?
I koji su uslovi sto se tice duzine rada, mesta gde radim, Drzavnog i ostalo? Je l' moze teoretski da se specijalizira Kozmetologija ako radim u predstavnistvu?
Verujem da dosta ljudi ovo zanima...
Adonis  :cvet

BK

Quote from: Adonis_Vernalis on 22-11-2007, 07:41:59
Akademske specijalizacije su, pak, nesto trece.
Kako trece? Koja je razlika onda?Specijalizacija---akademska specijalizacija

shumshi

akademske specijalizacije su npr. iz kozmetologije, marketing&menadzment...tu nemas nikavih uslova, upises se kada je konkurs, platis ili ti vec firma plati...

a ove druge su zdravstvene...za njih ti treba potvdra iz ministarsta zdravlja...oni to izdaju u skladu sa potrebama u zdravstvu...znaci treba tamo da konkurises, pa tek onda na faxu...i to su specijalizacije npr. iz klinicke farmacije, lekovito bilje, medicinska biohemija i tako... ne znam ni ja bas...  :)):

Smrda

e,a kad smo kod vec zdravstvenih specijalizacija...
da li neko zna,da li moras da zavrsis nas fax da bi upisao spec?
tj,tacno me zanima,da li,recimo,lekar moze da upise spec iz,npr,biohemije kod nas na faxu?

Adonis_Vernalis

Postoje zdravstvene specijalizacije koje su namenjene samo farmaceutima, a druge su sire: npr. specijalizaciju iz sanitarne hemije moze da upise i dipl. hemicar. Predlazem da se obratite direktno institutima za koje pitate. Za specijalizaciju iz lekovitog bilja, neophodno je da budete farmaceut, jer se farmakognozija izucava samo kod nas na fakultetu.

Smrda


Jeca

Suma sumarum....ako sam ja nesto shvatila....

akamdemski spec je bez ikakvih uslova (ni prosek niti uspeh iz tog predmeta recimo itd) I SAMI SE PRIJAVIMO i odradimo to sto treba....dobijemo zvanje (koje)?

spec (zdravstveni) je opet bez uslova   sad sam se izgubila koja je razlika izmedju akademskog i zdravstvenog)

I jedan i drugi nije uslovljen nikakvim ocenama, prosecima itd....moze da te salje FIRMA ILI SAMI da idete..... (BUNI me Ministarstvo Zdravlja u celoj prici)

Sta npr da ja hocu da specijaliziram tehnologiju? Kako ja to mogu da uradim? Moram da cema da u zdravlju "zafale" tehnolozi? A kozmetologiju mogu kako hocu i kad hocu?


a doktorski.....e tu vec mora da bude zagrejana stolica sa prosekom sto visim i dalje ne znam....

budite ljubazni na nekom primeru da nam razjasnite...

GDE se vrednuje uspeh i ocene?

Mislim da bih se ja zadrzala na specijalistickim, ali mi nije jasno koji su mi za to sve uslovi... KOliko ja vidim, prosek nije bitan, jer cu to ja specijalizirati o svom (firminom) trosku, jel tako? A koje onda zvanje dobijam?

Budite ljubazni pa sve lepo razjasnite ako nije problem  :cvet¾Natasa

Za akademske specijalizacije NIJE potrebno da te poaslje firma odnosno mozes sama da uplatis i sebe usavrsavas pohadjajuci i polazuci ispite...otprilike su oko 1god  ili 1.5god zavisno od specijalizacije. Na sajtu fakulteta su opisane kako izgledaju.

Da bi neko dobio zdravstvenu specijalizaciju MORA firma u kojoj radis da te posalje (obicno posle 2god rada, ali i ne mora). Broj odorenih ovakvih specijalizacija propisuje Ministrarstvo, tako da moze da se desi da se ceka "red" za specijalizaciju. Obicno sama firma napravi ugovor sa specijalizantom da mora da ostane u firmi duplo vise vremena u odnosu na trajanje specijalizacije. To konkretno znaci 3*2= 6 godina  moras da ostanes u firmi NAKON zavrsetka specijalizacije....ako kojim slucajem zelis da napustis firmu onda placas tu razliku koja ti je ostala.

Zdravstvena je duza zato sto pored tog teorijskog dela ima par rotacija i tzv rada na terenu/lab. No to jako zavisi od specijalizacije do specijalizacije. Nego je to korektno odradjeno, negde se bleji i gubi vreme itd.

pozzz