Srbiji nedostaju anesteziolozi

Started by Bred, 20-10-2008, 18:53:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Srbiji nedostaju lekari specijalisti, ¹to je posledica lo¹eg planiranja kadrova tokom 80-ih i odliva struènjaka 90-ih godina pro¹log veka.

Jedan od najveæih problema u radu zdravstvenog sistema mogao bi da nastane zbog manjka anesteziologa. Mada èesto u senci hirurga, anesteziolog za operaciju priprema bolesnika, a na hirur¹kom stolu neosetno mu uzima svest i oslobaða ga bola, omoguæavajuæi hirurgu da nesmetano radi svoj posao.

Dok operacija traje, anesteziolog brine o radu srca, pluæa i svih ¾ivotnih funkcija. I u intenzivnoj nezi o bolesniku najvi¹e brine lekar anesteziolog.

“Bio sam pod negom, lekarskom negom anesteziologa, koji je vodio raèuna o meni, znaèi - on je u tom postoperativnom periodu sve vreme. Tako da nisam nijednog trenutka oseæao nesigurnost”, isprièao je jedan pacijent.

I ako srce stane, anesteziolog o¾ivljava pacijenta. On brine o nejte¾im bolesnicima u zavr¹nim stadijumima bolesti.

Anestezija omoguæava bezbolan poroðaj, olak¹ava bolne dijagnostièke procedure, neophodna je u stomatologiji.


Ova te¹ka specijalizacija zahteva poznavanje gotovo svih oblasti medicine, ali i farmakologije i drugih nauènih grana.

“Pre svega, te¹ka je specijalizacija anesteziologa. Malo ljudi se odluèuje na takvu vrstu specijalizacije zbog svoje te¾ine u radu. Uglavnom, anesteziolozi, kada doðu u svoje zrele godine, oko 40. ili 50. godine ¾ivota, oni jednostavno napu¹taju taj posao i prelaze na manje stresan posao. Iz operacionih sala prelaze u jedinice intenzivne nege, u privatne prakse i odlaze iz dr¾avnih bolnica”, ka¾e Neboj¹a Laðeviæ, naèelnik Odeljenja anestezije na Institut za urologiju Klinièkog centra Srbije.

U Srbiji danas nema dovoljno anesteziologa, ¹to je rezultat lo¹eg planiranja kadrova tokom 80-ih i odliva tih struènjaka tokom 90-ih godina pro¹log veka, kada je iz Klinièkog centra Srbije u inostranstvo oti¹ao svaki treæi anesteziolog.

Dalji pad broja anesteziologa mogao bi da ima ozbiljne posledice.

“U svakom sluèaju, morao bi da se smanji broj operacija, manji broj pacijenata bi se u odreðenom vremenskom periodu operisao. Jednostavno, ukoliko u jednoj bolnici imate èetiri ili pet sala i jedinicu intenzivne nege, anesteziolog bi morao da ostane u intenzivnoj nezi, da pazi pacijente u postoperativnom periodu, ali morala bi jedna od tih sala da se zatvori“, rekao je Laðeviæ.

Anesteziolozi iz Srbije su cenjeni i lako nalaze posao van zemlje, jer taj kadar nedostaje i u svetu. Odlaze i danas, a razlog su, kako tvrde, bolji uslovi rada u inostranstvu.

U Srbiji, pored anesteziologa, danas nema dovoljno ni radiologa, patologa, kardiohirurga. Tokom narednih godina, re¹avanje tog problema nameæe se kao prioritet.