Mikrobiologija

Started by Bred, 09-05-2006, 09:21:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

sandric

Pa dobro danas je moja drugarica dobila deset..... :V

H5N1

Ispade da kod ovog ispita nema odvajanja bitnog od nebitnog - SVE JE BITNO!!!

Naravno da postoji sta je najbitnije a sta je manje bitno, ali ne zaboravi da su i ocene od pet do deset.

yeca

Ne kapiram....
No svejedno!!!
Jedan ispit manje!!!

H5N1

Niko nece pasti ispit ako ne zna jednu biohemijsku osobinu, ili pojedine vektore. Sto se tice terapije , to je vec bitnije, ali generalno brojna podpitanja koriste da se ili pomogne studentu ili da se pravedno oceni.

Smrda

ja sam cula da je potrebno konsultovati Dzaveca,je li nto istina ili samo puko suskanje?
da li zna neko?

sandric

H5N1 imam pitanje za Vas?Da li mi mozete reci koji mikroorganizmi u najvecem procentu razlazu vitamin c? :`

yeca

Quote from: smrda on 05-07-2006, 01:05:49
ja sam cula da je potrebno konsultovati Dzaveca,je li nto istina ili samo puko suskanje?
da li zna neko?

©ta je to?? Jo¹ neka knjiga??
Mislim da su to samo glasine, ja sam bila redovna na predavanjima i niko to nije spominjao..
E da, ¹to se tièe redovnosti i uop¹te idenja na predavanja. Ja ne znam za vas, ali ja idem na predavanja i hvatam bele¹ke (na kraju ispadne moja sudbina kao Nata¹ina - pa jedno 20ak ljudi za ovaj rok uèi te iste mikrobe ba¹ iz mojih svezaka i pale su odliène ocene, ljudi su zadovoljni, to je bitno) sve iz razloga da ne bih uèila iz knjiga jer kapiram ipak je najva¾nije ono ¹to je reèeno na predavanjima, to je najaktuelnije a knjiga je tu da se konsultujete u sluèaju da vam ne¹to nije jasno...
Medjutim, profesorka je i mene juèe u vezi te Yersinie pitala fenomen stalaktita (koga nismo pominjali na predavanjima) tako da znate, nemojte se ba¹ oslanjati na ta predavanja.
Ustvari, za buduæe generacije, ne znam ni da li treba i iæi - i profesorka i ass Jelena koje su dr¾ale predavanja tokom celog semestra su insistirale na tome da sve ¹to one predaju ima u knjizi tako da...
Otkud znam, procenite sami!!
SREÆNO SVIMA UNAPRED :)

Evo jo¹ jedne kombinacije:
1. Æelijski zid
2. Pseudomonas (e da, ovo je profesorkina omiljena bakterija)
3. Replikacija virusa
4. Plasmodium

sandric

Quote from: sandric on 05-07-2006, 07:16:33
H5N1 imam pitanje za Vas?Da li mi mozete reci koji mikroorganizmi u najvecem procentu razlazu vitamin c? :`

H5N1

Zao mi je ali sam gledala i po knjigama i konsultovala kolege sa drugih Instituta (jer pitanje ima veze sa drugim Institutom) ali ostajem bez konkretnog odgovora na ovo pitanje.
Nadam se da ste ipunili svoje planove u junskom ispitnom roku i zelim vam prijatan odmor pa cemo biti u kontaktu posle 20.07. Pozdrav

mullala

Auuu, gde izvuce to pitanje?
Evo nekih mozda interesantnih linkova, ali koji ne daju odgovor na to pitanje:
Vitamin C i Helicobacter Pylori (http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/75502577/ABSTRACT?CRETRY=1&SRETRY=0)
Recikliranje askorbata u neutrofilima - uticaj bakterija (http://www.pnas.org/cgi/content/abstract/94/25/13816)
Degradacija vitamina C (http://www.oralchelation.net/data/EDTA/data14f.htm)  <---ovaj link cu da saljem na brome, ovde mu verovatno nije mesto :)

Masha

Hvala H5N1 i lepo se provedite i odmorite!

salexandar16

Da li treba da se uci imunski odgovor na infektivne agense,bakterije,viruse,gljive,parazite (opsta bakteriologija)?

yeca

ma jok, ne verujem. Bar to profesorka nije predavala...
dr¾i se predavanja

Al-Jasmina

E to sam i ja pitala, ali na pm.. Thnx Yeco! Skroz si super!!!!!!!!!!!  :loptica

Hokkaido75

Quote from: salexandar16 on 12-07-2006, 18:19:45
Da li treba da se uci imunski odgovor na infektivne agense,bakterije,viruse,gljive,parazite (opsta bakteriologija)?
Podrazumeva se da ste imuni odgovor savladali na predmetu Imunologija, pa mi nemamo ispitna pitanja na tu temu.
Sto se tice predavanja, ocigledno da studenti ne shvataju najbolje sustinu odlaska na ista. Nije poenta da vi sedite na predavanjima i pasivno prepisujete slajdove-tako nista necete nauciti. Vama je vise puta naglaseno da sve pise u knjigama ne da nebiste dolazili na predavanja, vec da bi pratili pricu profesorki. Takodje i da bi gledali slike.
Ja sam dolazila na predavanja i primetila sam da samo par studenata sedi i slusa, a svi ostali se trude da prepisu slajdove, pa ne stignu da vide slike.
Druga stvar, kao sto ste primetili, knjige nemaju slike, a neke stvari nisu najbolje objasnjene. Zato ja BUDUCIM GENERACIJAMA ipak preporucujem da idu na predavanja. Ako su kolege primetile, na predavanja dolaze cak i studenti iz starijih generacija koji nisu polozili mikrobe. Sta vise da pricam...
Pozdrav, lepo se provedite za vreme raspusta, i nemojte samo da ucite.
Dragana