Војна парада у Москви

Started by darusaz, 09-05-2008, 15:50:53

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

darusaz

Војна парада у Москви поводом 9. маја - Дана победе
Москва -- На Црвеном тргу у Москви одржана је традиционална војна парада, као централна свечаност обележавања Дана победе у Русији.



На централном московском тргу у паради је учествовало више од 8.000 војника и официра Московског гарнизона, пешадијске и ваздухопловне јединице, са више од 160 комада оружане и војне технике - артиљеријског оруђа, оклопних возила, ракетних система и мобилних лансирних рампи за испаљивање најмодернијих ракета.

У паради, којој су присуствовали нови председник Русије Димитриј Медведев и премијер Владимир Путин, први пут после 18 година ангажовани су и борбена техника и наоружање.

Владимир Путин изјавио је да парада за Дан победе уз учешће борбене технике, не представља "звецкање оружјем", већ да је њен циљ да се покаже повећани одбрамбени потенцијал Русије.

"Ми никоме не претимо и не намеравамо то да радимо, никоме ништа не намећемо. Имамо свега довољно", рекао је Путин.

Дмитриј Медведев изјавио је да без поштовања међународног права није могућ праведан светски поредак и да се треба крајње озбиљно односити према покушајима мењања граница.

Медведев је рекао да се оружани конфликти "не рађају сами по себи" и да их "потпаљују они чије су неодговорне амбиције изнад интереса земаља и континената, над интересима милиона људи".

Током дана, према плану градских власти, у центру Москве и московским парковима и трговима, биће одржано приближно 200 концерата, сусрета ветерана и других различитих патриотских манифестација.

У целој Русији, како процењује Министарство унутрашњих послова, митинзи и празничне поворке биће организовани у близу 4.000 градова и насеља, а у њима ће учествовати око девет милиона људи.

(извор:B92, графика: darusaz)

Bred

Kazu da je to bila najveca vojna parada u Rusiji u proteklih 17 god.
:wink:

darusaz

Па први пут после Хладног рата имадосмо прилике да видимо и интерконтиненталне балистичке ракете. А и најновије тенкове.  :~

С праздником!   :wink:

lelemud

Uopste ne vidim sta je tu lepo videti. Stvar koja moze unistiti toliko zivota u trenutku. Svasta...

darusaz

Ствар која Русији гарантује интегритет и територијални суверенитет. Американци редовно лишавају живота људе широм света и то много "простијим" методама. А умало да заборавим, ко је то једини до сада употребио атомске бојеве главе у рату?  :djavo

lelemud

Ne znam koja je poenta tvog posta. Ne secam se da sam rekao da su bilo cije rakete i bombe lepe ili da sam nekoga amnestirao. Bio sam prilicno uopsten i jasan.
I mislim da je jako tuzno videti sta nekome garantuje, kao sto bi SM rekao, "интегритет и територијални суверенитет". Ovde mislim na celo covecanstvo.