Najkraæe o mafiji

Started by hulio_salinas, 17-11-2006, 22:33:56

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

hulio_salinas

izvor: Maksimalno.com (http://www.maksimalno.com/artman/publish/lifestyle/clanak_269.shtml)

Najkraæe o mafiji

Nastala u ju¾noj Italiji i na Siciliji. Reè “mafija” sreæe se u svakodnevnom ¾ivotu: politièkim polemikama, novinarstvu, u sudskim izve¹tajima, kod sociologa, antropologa, pravnika, istorièara, na ulici itd.

Mozak mafije nalazi se na Siciliji a njeni sledbenici su prisutni svuda. Obièno mafija¹i za sebe ka¾u da nisu kriminalci veæ “po¹tovaoci zakona èasti i odbrane velièine du¹e” ili ”èasni ljudi koji poma¾u slabima i ne iskori¹æavaju ih”. Mafija je moæ. Ona predpostavlja haos koji treba dr¾ati pod kontrolom, pri èemu svako dobro zna svoju ulogu. U tom smislu sr¾ problema je reket, koji koristi nasilje da bi zadr¾ao monopol, u stvari zastra¹ivanje lopova, izdajnika, svedoka i konkurenata.

U SAD mafija je poprimila multiregionalan karakter kakav nije imala u Italiji. U Njujorku, mafija¹ka porodica nema mnogo veze sa krvnim srodstvom pa u meðumafija¹kim sukobima èesto se na suprotnim stranama nalaze roditelji i sinovi ili braæa. Da bi realizovala svoje ciljeve, mafija¹ka organizacija reguli¹e odnose unutar svake pojedine grupe - ¹to ne znaèi da ona to i uspeva. Nastaju o¹tri sukobi, pa tako nasilje postaje odluèujuæi element. Suprotno ovome Valaci, Bonano, Djentile buseta, Kalderone i jo¹ neki prikazuju sebe kao mudre ljude koji primenjuju propise, tra¾e posredovanje i izbegavaju sukobe, a nasilje koriste samo kao poslednje sredstvo.

Samo u periodu od 1901 do 1914 u SAD je stiglo vi¹e od 800 000 Sicilijanaca. Oni koji bi se sna¹li dovodili bi svoje zemljake ¾eljne zarade, pustolovina…Na mnogim ucenjivaèkim pismima nalazio se u to vreme peèat organizacije zvane “Crna ruka”(Mano Nera­), koja je oznaèavala fenomenologiju kriminalne prakse. Moæ Don Vito Kaso - Feroa zasnivala se na mre¾i veza na dva kontinenta. Organizovao je transport na ribarskim brodovima od Italije do Tunisa, a zatim odatle na liniji Marsej – Njujork (sve poku¹avam da u glavi ne dovodim u vezu èinjenice sa jednom na¹om nacijom ali mi to ne uspeva, sve me nekako podseæa na njih).

I da ne nabrajam sada imena poznatih mafija¹a, preæi æu na jedan novi segment koji je mene jako zainteresovao. A to je konstatacija da su ¾ene bile bolji mafija¹i od mu¹karaca. (sperm’te se sperm’te…)

Anðela Ruso je bila æerka ¹efa mafije u Palermu. Braæa su joj umrla a ona je kao najstraija preuzela ulogu sina u porodici. A kada je njen otac umro odva¾no staje na èelo porodice. Dilovala je drogu. U 70-oj godini, poznata kao “baka heroina” veæ je èetiri generacije svoje porodice ukljuèila u trgovinu drogom.

U poèetku su ¾ene tek povremeno kori¹æene kao kuriri. Ali, vremenom su polako ulazile u posao. Bile su savr¹en paravan: lukave, pametne i opasne ¾ene. U mafiji su bile pravi majstori za izbegavanje optu¾bi.

Tatjana Imparato je bila æerka ¹efa mafije jednog malog mesta blizu Napulja, visoka, vitka. Volela je stil ¾ivota mafije. Koristila je ime svog oca kao najveæu pretnju. A kada je njen otac poginuo, zauzela je njegovo mesto - vodila je klan, izdavala je nareðenja i uterivala je (da izvinete) reket.

®ene su najvi¹e mrzele izdajnike porodice.

Severia Palazolo, lepa i elegantna, ¾ena pedesetih godina, supruga je ¹efa mafije Bernarda Provezana. Nosi skupocenu odeæu najboljih italijanskih kreatora, njeni sinovi su zavr¹ili najbolje strane ¹kole i govore perfektno engleski i nemaèki. Severija je milione ulo¾ila u nekretnine i firme registrovane na Siciliji, iako nema nikakvih liènih prihoda. Kada je optu¾ivana za pranje novca, uvek je uspevala da prikrije dokaze, tako da je hap¹enje izbegavala punih deset godina.

dyki

Inace, interesantna poslovica Al Capone-a:
Lepom recju i pistoljem mozete da postignete mnogo vise nego samo lepom recju 8)

vladimir

"Daæu mu ponudu koju neæe moæi da odbije..."  :wink:
Mada, mafija je sada postala sinonim i za kriminalne organizacije koje nisu iz Italije (ruska mafija, albanska mafija...).

Smrda

ja mislim da su se danasnji kodexi mafije malko promenili u odnosu na kuma i al kaponea?!?
eeeHULIO,hulio....kako znas koji tekst da postavis?!?!?cccc... :>
da ti ne treba slucajno konsilijere?!?! :wink:
mene stvarno mafijaske zene najvise fasciniraju....cega god se dohvatimo,ide nam! :> uf!

hulio_salinas

***smdro razmisljao sam u consiglieri-u, ali ne zelim da iko ima uvid u moje poslove... a i zenama se ne pricaju takve stvari...

:T :T :T

mali OFF... oprostite...

Smrda

sad izvin'te vi KUME za off...ali to zenama...mislim procitajte tekst iznad!!! :T :wink:
vidis da cute k'o zalivene i uteruju(d'izvines) reket...
savrsen paravan:lukave,pametne i opasne..... >:D >:D >:D

hulio_salinas

#6
***smrdo pricao sam za sebe... ja zenama ne bih pricao takve stvari...   :T :T :T

=================

dyki

polako Hulio, zene su mocno oruzije! Budi zahvalan ako ti dozvole da ih iskoristis :)  8)

hulio_salinas

***dyki   :Bog :Bog :Bog

mozda kada ih ignorises, postanu ludje za tobom... mozda ih tako dovedes u svoju vlast, a onda cinis cuda...  8)

Smrda

heheh...to se zove pravilno razmisljanje....dyki  :cvet
hulio...nada poslednja umire... :wink:

hulio_salinas

***smrdo u pravu si da nada poslednja umire... ali to nema veze sa temom...   :K :K :K
ovo su cinjenice (sto sam gore napisao)...   :K :K :K

:cvet

Darker

Macani, offtopièite sve u ¹esnaes'...
Ne znam, meni je mafija nekako kulturna kriminalistièka organizacija
Gang-ovi su mi d¾iberski-njih bih ukinuo:-)

Smrda

ja mislim da je BILA kulturna krimi organizacija...

lycos

kazu..ruska,italijanska i japanska mafija_najjace

Darker

nemoj samo Kineze da zaboravi¹...