KoLokvijuM

Started by M^i^M^a, 21-11-2006, 11:18:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

milena

Ovo je oksido-redukciona metoda, vitamin C se oksidovao, Tilmannsov reagens redukovao, a crvena boja potice od trihlorsircetne kiseline (Tillmansov reagens - crven u kiseloj sredini).. Zar ne?  :hm Ja tako mislim..

Nea

#61
 Kada je Tillmansov reagens u pitanju, evo kako sam ja to razumela:
-sluzi kao oksidaciono sredstvo, u kiseloj sredini je crven i indikator je i reagens istovremeno u reakciji odredjivanja vitamina C.
Pre nego sto ga dodamo rastvoru vitamina C on jeste u neutralnoj sredini tj plave je boje. Kada se doda rastvoru vitamina C dolazi do njegove redukcije u leuko jedinjenje koje je bezbojno. Na vezbama nam je asistentkinja na ovo posebno skrenula paznju- leuko jedinjenje , tj redukovani oblik Tillmansovog reagensa je bezbojan bez obzira na to kakva je PH sredine.
Dalje, kada je reakcija oksidoredukcije kvantitativno zavrsena, tj kada se sva askorbinska kiselina prevela u svoj redukovani oblik dodajemo Tillmansov reagens koji vise nema sa cime da reaguje i kao takav, tj u oksidovanom obliku postoji u rastvoru. PH rastvora je kiselo, i ova kiselost potice od samog rastrvaraca koji se koristi za ekstrakciju vitamina C, a to je trihlorsircetna kiselina. Zbog toga se ovaj reagens boji sada crveno.

E sada posle svega gore navedenog, moram priznati da sam u dilemi vezano za odgovor na ovo pitanje. Ovaj reagens jeste indikator u dokazivanju vitamina C, ali se ne boji kiselo zbog njega vec zbog  zbog trihlorsircetne kiseline od koje potice kiselost sredine.
Jedino sto mogu da zakljucim jeste da je u pitanju trik pitanje, jer u ovoj reakciji on jeste indikator reakcije, ali ne i indikator kiselosti vitamina C.

philoserbiana

MOLIM VAS recite mi kada je kolokvijum iz broma-za oba termina u cetvrtak...od koliko pitanja i zadataka se sastoji kolokvijum?hvala   :~ :cvet :help2: :wave:

katarina

Oba termina???
Ja onda nisam upucena.
jedino znam za termin u 16h.

Nea


Postoji jedan termin u 16:00 i drugi termin u 17:30.
Podeljeni smo po grupama, nisam bas sasvim sigurna ali mislim da npr prvih sesnaest grupa ima u prvom a ostatak u drugom terminu... neka neko proveri koje su tacno grupe u pitanju...

Darker

Nea, pod b i d su taèni odgovori :wink:

Nea

Ok, ok, hvala Darker...
Eto, sada je konacno i bez dileme diskusija o tom pitanju zavrsena...

makica

Philo...mislim da se kolokvijum sastoji iz 1 zadatka i 10 pitanja - tako je nama rekla asistentkinja. :wink:

philoserbiana

makice  :cvet
i ja sam nacula za 10 pitanja,ali mislim da ce biti vise zadataka.termini su u 16h i 17i30h u cetvrtak.neka nam je sa srecom  :cvet

mina-L

A jel na ovaj kolokvijum mora da se izadje?

philoserbiana

rekli su nam da je ovaj kolokvijum obavezan za potpis...neznam da li ima naknadnih termina...veovatno ima za one koji su ne daj Boze bolesni ili spreceni da izadju...bolje se osloboditi ove obaveze sto pre,hocu reci izadji sada i dobiti 9 ili 10...ja sam optimista  :happy:
jedno pitanje:da li treba uciti postupke vezbi iz prirucnika ili samo principe? :cvet

olgica

U postupku ti pise manje-vise isto sto i u principu, samo sto pise kolko ml cega da upotrebis.
Uci principe, ali procitaj i postupak.

NeaEvo ovako, mislim da je najbitnije nauciti principe. Kod postupaka bi trebalo nauciti ono najvaznije, nikako ne uciti kolicine supatanci, ali u nekim slucajevima u opisu postupka pise da se nakon dodavanja nekih supstanci vrsi zagrevanje neko vreme a takve stvari ne pisu u opisu principa. Moguce je da ce
na kolkvijumu doci pitanje : Da li se ta i ta reakcija vrsi na povisenoj T? Eto na takve stvari treba obratiti paznju...

katarina

A u kom obliku dolaze zadaci???

Kremenko

Da li cemo rezultate saznati ove godine,ili ce biti u januaru?Moze li kolokvijum da se ponisti u slucaju da nismo zadovoljni ocenom?