Biologija - ISPIT - Testovi, Pitanja, Lekcije

Started by mina_v, 02-02-2007, 12:22:47

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

biwi

Bred da li postoji neka mogucnost da se dodje do testova od proslih godina...

Bred

ne verujem da ce vam biti isti testovi posto ste vi experiment-generacija

===============

Elem ima li neko beleske sa predawanja iz fertilizacije,monogenskih bolesti i mutacija? Hitno su mi potrebna!

Bred

Oplodjenje (fertilizacija) mora da se desi u roku od 24h po ovulaciji, desava se u jajovodu, a put koji spermatozoidi moraju da predju iznosi citavih 15-20 cm(zasto je ovo bitno pojma nemam), spermatozoidi mogu da zive 72h u reproduktivnim organima zene.
Spermatozoidi u svojoj glavi imaju akrozom (akrozomalna kapa) u kome se nalaze hidroliticki enzima koji razgradjuju plazma membranu sek. oocite.
Kontakt izmedju spermatozoida i sek. oocite se ostvaruje kroz nekoliko faza:

I faza - spermatozoid se vezuje za receptorne proteine koji se nalaze u vancelijskom matrixu (zona pellucida) sek. oocite, u zoni pelucidi se nalaze glikoproteini koji cine zastitnu opnu sek. oocite;

II faza - nakon kontakta glave spermatozoida i zone pelucide dolazi do dezintegracije akrozoma i oslobadja se akrozin - enzim koji razlaze zonu pelucidu i omogucava kontakt spermatozoida sa plazma membranom sek. oocite; cim dodje do kontakta spermatozoida i plazma membrane sek. oocite kortikalne granule (one se nalaze sa unutrasnje strane plazma membrane sek. oocite, u njima se nalaze hijalin i veliki broj razlicitih enzima) se priblizavaju plazma membrani, iz njih se oslobadjaju enzimi koji vrse depolimerizaciju plazma membrane sek. oocite i sprecavaju ulazak drugih spermatozoida tj sprecavaju da vise od jednog spermatozoida oplodi sek. oocitu;

III faza - prolazak glave spermatozoida kroz plazma membranu sek. oocite u citoplazmu sek. oocite;

IV faza - dolazi do spajanja pronukleusa spermatozoida i sek. oocite
Kad spermatozoid udje u sek. oocitu to je znak da se zavrsava II mejoticka deoba.
Spajanjem pronukleusa nastaje diploidna celija buduceg organizma - zigot!

thanx mina_v :)

zabica

co'ece izgleda sam dzabe kupila knjige...  :wink: kod nas mozes i da ucis na forumu   :smekerica:

Bred

daaaaaaaaaaa svaka vam cast svima.
treba mi i prenatalna dijagnostika

lane

Stvarno je ekstra stvar ovo uèenje na forumu!!!  :)
Mina_v, hvala za fertilizaciju!  :cvet
Sada moram da se ponavljam, ali mi stvarno trebaju monogenske bolesti...
Pa ako neko ima te bele¹ke i ako ima vremena da ih postavi ovde, bila bih mu zahvalna... :cvet :cvet :cvet

Bred

vidim da svima trebaju monogenske bolesti tako da ce neko sigurno biti rad da to caskom prekuca :)

whatever

Monogenske bolesti

-za razliku od krupnih hromozomskih aberacija, monogenske bolesti su skoncentrisane na jednom genu
-humana celija ima izmedju 20.000 i 25.000 strukturnih gena
-opisano je oko 8.000 razlicitih monogenskih bolesti od kojih su mnoge letalne, ali ne i preterano ucestale
-mogu biti:
     AUTOZOMNO DOMINANTNE
     AUTOZOMNO RECESIVNE (ispoljavaju se samo kod recesivnih homozigota)
     X VEZANE
          X vezane dominantne
          X vezane recesivne

Autozomno dominantne
-adultni policisticni bubrezi
-familijarna hiperholesterolemija
-Huntington-ova honoreja
-neurofibromatoza

Adultni policisticni bubrezi
Javljaju se sa ucestaloscu od 1:1000 zivorodjenih. Ciste se javljaju na bubrezima i pankreasu. Gen-krivac se nalazi na p-kraku 16. tog hromozoma. Ukoliko se ne izvrsi transplantacija, ova bolest je letalna.

Autozomno recesivne
-cisticna fibroza
-alfa i beta talasemija
-spinalna misicna atrofija

Cisticna fibroza
Javlja se sa ucestaloscu od 1:2500. Gen-krivac se nalazi na q-kraku 7. hromozoma. Ovaj gen kodira protein koji je odgovoran za aktivan transport elektrolita kroz plazma membranu. Promene na ovom genu narusavaju proteinski produkt i otezavaju aktivni transport Na+, Cl- i H2O kroz membranu. Kod svih pacijenata se javlja hronicna plucna bolest koja je posledica nagomilavanja gustog sekreta u alveolama sto favorizuje nastanak bakterijskih infekcija. Kod 85% pacijenata se javljaju i problemi u GI traktu i na pankreasu, a kod muskaraca i potpuni sterilitet. Ocekivani zivotni vek pacijenata sa ovim poremecajem je od par godina do 30 godina. Bolest je moguce otkriti primenom PCR metode, a nastaje usled delecije samo 3 nukleotida koji kodiraju jedan Phe.

Alfa i beta talasemija
Javljaju se promene na alfa ili beta hemoglobinskim lancima sto uzrokuje blaze ili teze oblike anemije. Za alfa-hemoglobin su odgovorna 4 gena. Ukoliko mutira samo 1-2 gena, posledice su umerene i ogledaju se u smanjenom kapacitetu vezivanja kiseonika od strane eritrocita.

X vezane recesivne
-Duchenn-ova misicna distrofija
-Becker-ova misicna distrofija
-Hemofilija

Obolevaju uglavnom muskarci dok su zene pretezno samo nosioci, a ukrstanje u srodstvu favorizuje nastanak ovih poremecaja.

Distrofije
Obolevaju pretezno muska deca sa ucestaloscu od 1:3000 zivorodjenih. Gen odgovoran za ove poremecaje je jedan od najvecih ikada mapiranih i kodira protein distrofin. Ispoljava se izmedju 3 i 5 godine zivota. Progresivnog je karaktera, do 10. godine se javlja potpuna nepokretnost, letalni ishod nastupa do 20. godine zivota. Becker-ova je laksi oblik jer se desava delecija manjeg dela gena.

X vezane dominantne
-incontinentia pigmenti
-hipofosfaticni rahitis

Majka prenosi ovu bolest polovini svog muskog, i polovini svog zenskog potomstva. Samo zene obolele od incontinentia pigmenti prezivljavaju, javljaju se mentalna retardacija i promene na kozi.

OFF: zasto je bre ovaj forum ovako html unfriendly?!

hulio_salinas

Evo nabavio sam neke testove iz Biologije. Skenirao sam, pa su ponovo fajlovi malo "tezi". Jbga. Stvarno me mrzelo da kucam.

Evo dacu vam svaki posebno i jedan fajl gde vam se nalaze sva tri testa,

Test 1.zip   
Test 2.zip   
Test 3.zip 

Testovi.zip 

Ako budete imali nekih problema sa bilo cime, pisite, pa cemo resiti.

Uzivajte...

whatever

Tooo hulio  :Bog :Bog :Bog :Bog :Bog

Uh, i jedno pitanje, da li su ovi podvuceni odgovori nuzno i tacni?

lane

Ipak ima neke vajde od foruma!  :K
Whatever, ja sam ostala bez reèi!!!
Mogu samo da ka¾em HVALA, HVALA, HVALA!!!!!!!!!!! :Bog

hulio_salinas

Mina_V vam je poslala ovo:

Metode prenatalne dijagnostike

Postoji nekoliko nacina da saznamo kariotip osobe pre nego sto se rodi. Prenatalna dijagnostika se radi kod zena koje su starije od 35 godina, ako postoji nasledna bolest u porodici, ako je vec rodjeno dete sa aberacijama, ako su se desila vise od 3 spontana pobacaja do 3. meseca trudnoce.
I - Amniocenteza (najcesce se primenjuje) podrazumeva uzimanje amnionske tecnosti u periodu od 14 - 16 nedelje gestacije (trudnoce). U amnionskoj tecnosti se nalaze fetalne celije. U amnionsku tecnost se dodaje kolhicin, koji zaustavlja celijsku deobu i moze se videti da li postoje aberacije.
II - Biopsija horionskih resica - radi se od 8 - 10 nedelje trudnoce. Horionske resice nastaju evaginacijom horiona ka materici. U horionskim resicama se nalaze fetalne celije. Ova metoda je rizicna i ne radi se cesto, ali se radi ranije nego amniocenteza.
III - Kordocenteza podrazumeva uzimanje krvi iz pupcane vrpce. Vrsi se uz pomoc ultrazvuka i potrebna je vestina za njeno izvodjenje, jer lako moze doci do greske. Krv se vadi posle 20. nedelje.
Ove tri metode su invazivne (nose rizik, moze doci do infekcije i spontanog pobacaja.
Postoji i metoda koja se radi svim majkama, ona je neinvazivna. Uzima se krv iz vene majke i odredjuje se nivo hormona (alfa - feto - protein i horionski humani gonadotropin - HCG). Ako vrednosti ovih hormona nisu u granicama normale radi se jedna od tri prethodne metode.

Phenomenon

Zna li neko kako se rade oni zadaci?
Nekom mojom logikom (citaj: lupanjem) sam dosao da je AB usvojeno, a O iz proslog braka.
A onaj drugi sam samo pogledao i odustao.

jeca87

Znam ja, radila sam to u srednjoj. Ne znam kako da ti objasnim ovako na forumu.

whatever

Ma taj sa krvnim grupama nije problem: mama ima O krvnu grupu sto moze samo da bude ako je ona OO (negde se pise i kao IOIO). Tata je AB sto moze opet samo ako je AB (IAIB). Moguce kombinacije njihovim gameti su: IAIO i IBIO - znaci A i B krvna grupa. Znaci da preostaju jedno dete sa AB i jedno sa O krvnim grupama. Posto je jedno iz zeninog prvog braka, a njen gamet uvek ima IO, znaci da njeno dete nikako ne moze da bude AB (jer se ova krvna grupa dobija samo kada imas IAIB). Znaci da je njeno dete iz prvog braka ovo sa O krvnom grupom a da je usvojeno ono sa AB krvnom grupom.

Ono sa jecmom je vec izvan mojih moci, pretpostavljam da je rec o nekakvoj epistazi, ali ja ono ne umem da desifrujem  :help: