Organska hemija II

Started by hulio_salinas, 21-02-2007, 05:59:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

laclaire

Ви се баш удубљујете у градиво... :) То је добро, наравно. Па тешко да можемо да кажемо како би се то прецизно иѕвело. Доказивање величине прстена код хексоза је оглед који је неко извео после ко зна колико муке, и сад ви учите како је неко то урадио. Хоћу да кажем да ту не постоји нека стандардна процедура, тоеретско би могли као код хексоза да метилујемо све слободне ОН групе, да деметилујемо аномерну ОН, извршимо оксидацију и разматамо фрагменте који су настали и на основу тога изведемо неке закључке. Фрагменти који настају зависе и од јачине оксидационог средства, па могу настати и још компликованији фрагменти него код хексоза(кад бисте код хексоза претпоставили шта се добија да нисте видели на слајдовима?). Све у свему једини поступак који ви знате ѕа доказивање конфигурације је онај код хексоза и тешко да ће неко(тј. професор) очекивати од вас да смислите нешто битно различито...Закључак, ако ово буде на тесту, биће то велико изненађење за мене, али никад се не зна.

Поздрав свима и срећно сутра!( ако се не нађемо касније на форуму  :) )

cvetulence

Da li mo¾emo kod dokazivanja heksoza da uradimo dva puta degradaciju,pa na taj naèin da doka¾emo?

laclaire

Мада је и тај начин логичан, не доказује се тако конфигурација код хексоза(не знам зашто тај начин није прихваћен, ја ту не видим грешку у логици, али вероватно постоји неки разлог...). Студенти из мојих група ми рекоше да је и професор рекао да вам неће тражити доказивање конфигурације код хексоза(што је и логично јер не постоји стандардни поступак, већ свака хексоза има своју причу како је доказана), па "ако су лагали мене и ја лажем вас" то вам изгледа неће требати.

cvetulence

laclaire: Hvala puno!

pipi_duga_carapa

ja sam profesora razumela da mozemo da dokazujemo i duplom degradacijom? Ali je rekao da nam to sigurno nece dati, jer ima mnogo da se pise-radi ... To je rekao posle nekog predavanja

Bojana 153

Utisci? 

:shock

lycos

boki,ti,kao i uvek,prolazis..

ja,nemam reci,umesto da napisem fenilalanil-alanin, ja uradim fenilalanil-fenilalanin...bez komentara..ukopao sam se.. prvi sam pao za 0.4 boda, drugi cu pasti zbog gluposti i nepaznje !

Vukibog

Da li jo¹ neko sem mene smatra da nije bilo dovoljno vremena da se uradi kolokvijum? :wall: Hoæu reæi,sat ipo za 4 zadatka pod a,b,c,d.... i jo¹ plus sve to treba lepo prepisati na onaj papir,jer ako ne daj bo¾e,poèinimo neki smrtni greh prekri¾avanja ili kori¹æenja korektora,ode ceo zadatak(u ovo za korektor sam se lièno uverila na pro¹lom kolokvijumu)! :batina Ne znam kako je ni teoretski moguæe uraditi 4 zadatka iz sterohemije (pod a,b,c,d..) + 4 zadatka iz biomolekula (pod a,b,c,d...) + 8 zadataka iz heterocikala (pretpostavljam pod a,b,c,d...) ZA 3 SATA?! :djavo Da li bi neko mogao da me prosvetli??? :help: O velièini onih kockica neæu ni da komentari¹em... :batina ©ta kao,¹tedeli su papir pa su nam zato ostavili onolicno prostora? Ja pi¹em veoma sitno,pa mi pola nije stalo. :batina

Sole

e stvarno, katastrofa je malo vremena cak i za stereohemiju, uz sva ona ogranicenja da ne smes preci u susedan prostor!
mislim, cemu to stvarno mi nije jasno, jel' vezbamo lepo pisanje ili radimo organsku?
a za ispit necu ni da komentarisem koliko ce malo vremena biti s obzirom na onoooliki broj zadataka! kad cemo da stignemo sve to da proverimo, pa nismo masine!
zuri, juri, a da li ce nesto ostati u glavi...
;-(

laclaire

Слажем се са вама у неким стварима...даћу опширнији коментар вечерас, кад се накупи још ваших коментара и примедби.

Quotezuri, juri, a da li ce nesto ostati u glavi...

То је већ једна посебна тема...да ли је то поента Болоњског програма(наравно одговор је логичан и сви га знамо)...имали сте несрећу да сте прва генерација, оне увек најгоре прођу у свакој реформи...на вама ће се сви учити и скупљати искуства шта ваља, а шта не, на вашу жалост. Није то праведно, слажем се, али је тако.

Bojana 153

Quote from: lycos on 13-05-2007, 10:27:48
boki,ti,kao i uvek,prolazis..

Ovog puta sam sigurna da padam... :(
Sa svima se slazem, ali cisto sumnjam da ce prof. ista promeniti. Samo onaj ko dobro nauci gradivo tako da je siguran u sebe i svoje znanje, moze za tako malo vremena da odradi sve i da mu ostane nesto vremena za proveru. Nije nam ostavljeno vreme za razmisljanje... Ja sam dosta stvari znala, ali nisam mogla da se skoncentrisem jer sam sve vreme zapitkivala koliko je sati. Tesko je sabrati se kad ti sat stoji nad glavom i otkucava.. Nasuprot tome, na analitickoj sam bila potpuno opustena i mogla sam lepo polako da odradim sve, bez frke i panike. Mislim da nije poenta u brzini, vec u znanju...
Ali opet kazem, ne verujem da ce se prof. sazaliti na nas...

Zaboravila sam da pomenem da mi je ovaj test bio jako tezak, prof. ga je bas 'zbudzio'...

whatever

Moja primarna primedbe je na opsesivno-kompulsivno insistiranje na tome da je sve smesteno u idiotske kucice velicine sahovskog polja, i to sve kako treba, bez prepravljanja, a drzim da je uzasno bitno i da slucajno hemijska ne brlja :roll: Mislim, `ajde da za ispit vezbamo pisanje disaharida i aminokiselina sa sve zastitnom grupom i aktiviranom karboksilnom grupom u kucicu 3x4 cm... Sama manija da se nista ne ispravlja stvara nepotrebna pritisak u glavi kako nista ne sme da se zabrlja - sto za proizvod naravno ima da se nesto zabrlja. :roll:

Sto se tice zadataka na kolokvijumu, ja licno ne mogu da kazem da je tu bilo sta bilo nekorektno, dao je normalne zadatke, i nista posebno zavuceno.

Sto se tice vremena, mislim da bi vremena bilo sasvim dovoljno da opet nema silnog pritiska oko besprekornog zapisa na glupavom testu, jer zbog toga gomila ljudi sve pise tri puta - jednom na konceptu, pa obicnom, pa hemijskom itd... Mislim, nije to test na zaokruzivanje, pa da razumem da moze samo jednom da se zaokruzi i ne preprvlja. I za to nema opravdanja, i to je, po mom licnom misljenju, profesorov hir, jer ukoliko na svim ostalim ispitima mozemo nesto i da precrtamo i da ponovo napisemo, mislim da nema nikakvog opravdanja u eventualnom obrazlozenju da je to zbog legitimnosti testa. :batina

I eto, samo mi je zao sto Milos treba da odgovara na ove primedbe, jer je on tu najmanje kriv za bilo sta...

Bojana 153

Kada sam rekla da je prof. 'zbudzio' test, nisam mislila na nekorektnost (bilo je sve ok), vec sam to napisala zbog njegove izjave da je probni test iz saharida iz kog smo vezbali bio previse tezak za nas! Zbog toga je vecina nas ocekivala malo opustenija pitanja.

Vukibog

Vremena je bilo dovoljno za ljude koji su sve besprekorno nauèili,a ne verujem da je puno takvih.
Moja primedba se odnosila pre svega na zavr¹ni ispit jer ne znam kako je moguæe uraditi 16 ZADATAKA pod xy primera za 3 SATA!
P.S. Svaka èast Milo¹u,  :Bog stvarno je super. I ¹to se trudi oko nas i ¹to normalno de¾ura na testu,a ne kao neki ljudi koji samo èekaju da izbace studente i koji stvaraju atmosferu koncentracionog logora.  :batina  :palica: 

cvetulence

Moj problem je ¹to sam re¹enja za jedinjenje C i D napisala sluèajno u istu kolonu,jer sam ¾urila i zbog toga neæu polo¾iti. Onih 1h i 30min me je toliko utremiralo i zbrzalo da nisam znala gde ¹ta treba da pi¹em. Mislim ako je ispit iz analitièke trajao 3h a pitanja su nam veæ bila data, organska je mogla bar 2h. Tako da je ovaj manjak vremena uticao da se na testu pravi dosta gre¹aka.